NewsyDo swojej kuchni wprowadź chińskie smaki. Pomarańczowy kurczak będzie dobrym początkiem

Do swojej kuchni wprowadź chińskie smaki. Pomarańczowy kurczak będzie dobrym początkiem

© Carrian Cheney na Oh Sweet Basil
© Carrian Cheney na Oh Sweet Basil
Frania
13.09.2018 13:21

Tym razem przychodzę z pomysłem na pysznego kurczaka w pomarańczowym sosie. Takim pysznościom po prostu nie da się odmówić ?

Danie pochodzące z chińskiej kuchni z pewnością zrobi na Tobie ogromne wrażenie ? Nie mogę doczekać się Twojej wiadomości, w której napiszesz co sądzisz o kurczaku w takim wydaniu ?

© Carrian Cheney na Oh Sweet Basil
© Carrian Cheney na Oh Sweet Basil

Będziesz potrzebować:

Sos pomarańczowy:

  • 1,5 szkl. soku pomarańczowego i skórka z jednej pomarańczy
  • 1/3 szkl. octu ryżowego
  • 2,5 łyżki sosu sojowego
  • 1 szkl. brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki imbiru (starty drobno)
  • 1/2 łyżeczki czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki wody

Pozostałe składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 1,5 szkl. mąki
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

Sposób przygotowania:

  1. W misce połącz ze sobą mąkę, pieprz i sól. W drugiej misce przy pomocy widelca roztrzep jajko.
  2. Kawałki kurczaka obtocz najpierw w jajku, a potem w mieszance z mąką.
  3. Smaż kurczaka na głębokim oleju (temp. 190 stopni Celsjusza).
  4. W międzyczasie połącz w garnku sok pomarańczowy, ocet ryżowy oraz sos sojowy,
  5. Następnie dodaj brązowy cukier, skórkę z pomarańczy, imbir i czosnek. Doprowadź do wrzenia.
  6. Czas połączyć ze sobą mąkę kukurydzianą i wodę. Małym strumieniem zacznij dodawać miks do gotującego się sosu.
  7. Gotowy sos rozprowadź na przygotowanym kurczaku i to wszystko! Możesz dodać szczypiorek i podać kurczaka z ryżem. Smacznego ?
© Carrian Cheney na Oh Sweet Basil
© Carrian Cheney na Oh Sweet Basil
Wygląda cudownie, prawda? Ja już nie mogę się doczekać, kiedy przygotuje taką kolację dla swoich bliskich, a Ty?
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także