Do swojej kuchni wprowadź chińskie smaki. Pomarańczowy kurczak będzie dobrym początkiem
Tym razem przychodzę z pomysłem na pysznego kurczaka w pomarańczowym sosie. Takim pysznościom po prostu nie da się odmówić ?
Danie pochodzące z chińskiej kuchni z pewnością zrobi na Tobie ogromne wrażenie ? Nie mogę doczekać się Twojej wiadomości, w której napiszesz co sądzisz o kurczaku w takim wydaniu ?
Będziesz potrzebować:
Sos pomarańczowy:
- 1,5 szkl. soku pomarańczowego i skórka z jednej pomarańczy
- 1/3 szkl. octu ryżowego
- 2,5 łyżki sosu sojowego
- 1 szkl. brązowego cukru
- 1/2 łyżeczki imbiru (starty drobno)
- 1/2 łyżeczki czosnku (przeciśnięty przez praskę)
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- 2 łyżki wody
Pozostałe składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 1,5 szkl. mąki
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
Sposób przygotowania:
- W misce połącz ze sobą mąkę, pieprz i sól. W drugiej misce przy pomocy widelca roztrzep jajko.
- Kawałki kurczaka obtocz najpierw w jajku, a potem w mieszance z mąką.
- Smaż kurczaka na głębokim oleju (temp. 190 stopni Celsjusza).
- W międzyczasie połącz w garnku sok pomarańczowy, ocet ryżowy oraz sos sojowy,
- Następnie dodaj brązowy cukier, skórkę z pomarańczy, imbir i czosnek. Doprowadź do wrzenia.
- Czas połączyć ze sobą mąkę kukurydzianą i wodę. Małym strumieniem zacznij dodawać miks do gotującego się sosu.
- Gotowy sos rozprowadź na przygotowanym kurczaku i to wszystko! Możesz dodać szczypiorek i podać kurczaka z ryżem. Smacznego ?