Do swojej kuchni wprowadź chińskie smaki. Pomarańczowy kurczak będzie dobrym początkiem

Tym razem przychodzę z pomysłem na pysznego kurczaka w pomarańczowym sosie. Takim pysznościom po prostu nie da się odmówić ?

Obrazek© Carrian Cheney na Oh Sweet Basil
Frania

Danie pochodzące z chińskiej kuchni z pewnością zrobi na Tobie ogromne wrażenie ? Nie mogę doczekać się Twojej wiadomości, w której napiszesz co sądzisz o kurczaku w takim wydaniu ?

Obrazek
© Carrian Cheney na Oh Sweet Basil

Będziesz potrzebować:

Sos pomarańczowy:

  • 1,5 szkl. soku pomarańczowego i skórka z jednej pomarańczy
  • 1/3 szkl. octu ryżowego
  • 2,5 łyżki sosu sojowego
  • 1 szkl. brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki imbiru (starty drobno)
  • 1/2 łyżeczki czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki wody

Pozostałe składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 1,5 szkl. mąki
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

Sposób przygotowania:

  1. W misce połącz ze sobą mąkę, pieprz i sól. W drugiej misce przy pomocy widelca roztrzep jajko.
  2. Kawałki kurczaka obtocz najpierw w jajku, a potem w mieszance z mąką.
  3. Smaż kurczaka na głębokim oleju (temp. 190 stopni Celsjusza).
  4. W międzyczasie połącz w garnku sok pomarańczowy, ocet ryżowy oraz sos sojowy,
  5. Następnie dodaj brązowy cukier, skórkę z pomarańczy, imbir i czosnek. Doprowadź do wrzenia.
  6. Czas połączyć ze sobą mąkę kukurydzianą i wodę. Małym strumieniem zacznij dodawać miks do gotującego się sosu.
  7. Gotowy sos rozprowadź na przygotowanym kurczaku i to wszystko! Możesz dodać szczypiorek i podać kurczaka z ryżem. Smacznego ?
Obrazek
© Carrian Cheney na Oh Sweet Basil
Wygląda cudownie, prawda? Ja już nie mogę się doczekać, kiedy przygotuje taką kolację dla swoich bliskich, a Ty?
Wybrane dla Ciebie
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe