Soczysty i niezwykle aromatyczny kurczak w rękawie. Obiad bez żadnego wysiłku, idealny po pracy

Kurczak w rękawie do pieczenia jest obiadem, który wręcz sam się robi. Nie ma nic prostszego niż właśnie to mięso. Wystarczy tylko kompozycja odpowiednich przypraw i danie dla całej rodziny gotowe. Przygotuj rękaw do pieczenia, zioła i przejdź do działania.

ObrazekKurczak w rękawie - Pyszności; Foto: -Canva
Paulina

Suchy kurczak jest zmorą każdego kucharza czy kucharki w kuchni. Kto w końcu lubi jeść ciężkie do pogryzienia i przełknięcia mięso? Na szczęście jest kilka sprawdzonych sposobów, dzięki którym można sobie z powyższym problemem poradzić. Jednym z nich jest odpowiedni przepis i zamarynowanie mięsa. Potrzebne będzie masło, papryka, rozmaryn, tymianek i kilka innych przypraw.

Pachnący ziołami pieczony kurczak w rękawie

Obrazek

Składniki:

  • cały duży kurczak
  • 1/2 masła w kostce
  • 1 łyżeczka świeżego rozmarynu
  • 1 łyżeczka mielonego tymianku
  • 1/4 łyżeczki papryki
  • sól
  • pieprz
  • rękaw do pieczenia

Sposób przygotowania:

Na sam początek rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Nagrzany piekarnik to podstawa udanego kurczaka w rękawie. Do zmiękczonego masła dodaj rozmaryn i tymianek, który wcześniej pokroisz w kostkę. Następnie dodaj zmieloną paprykę i wszystko razem wymieszaj.

Teraz zabieramy się za główny składnik naszego dania. Pamiętaj, aby kurczaka dobrze przygotować, usuń więc z niego wszystkie podroby. Następnie przystępujemy do posmarowana całego kurczaka masłem ziołowym. Aby nasza potrawa nabrała intensywnego smaku, dopraw wszystko solą i pieprzem. Na sam koniec kurczaka posyp jeszcze raz papryką, ponieważ to ona spowoduje, że kurczak nabierze wyraźnego koloru. Do środka możesz dodać gałązki świeżego tymianku i rozmarynu. Naszą pieczeń przekładamy do rękawa do pieczenia. Czas pieczenia to około 1 godzina i 15 minut. Po wyjęciu go z piekarnika

Obrazek

Co zrobić by mięso drobiowe po upieczeniu było soczyste?

Jeśli często robimy kurczaka w naszej kuchni, to warto znać kilka zasad, by wyszedł idealny i soczysty za każdym razem. Wyżej znajduje się sposób na całego kurczaka w rękawie. Jeśli natomiast robimy pierś z kurczaka na patelni, to warto wiedzieć, że nie smażymy go dłużej niż 3-5 min. Po zdjęciu mięsa z patelni umieszczamy je w foli aluminiowej. Dzięki temu nie wypłyną z niego wszystkie soki.

Jeśli masz ochotę na kurczaka, to zachęcamy do przygotowania go w sakiewce. Przepis dostępny jest na naszym kanale YouTube.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej