Soczysty i niezwykle aromatyczny kurczak w rękawie. Obiad bez żadnego wysiłku, idealny po pracy
Kurczak w rękawie do pieczenia jest obiadem, który wręcz sam się robi. Nie ma nic prostszego niż właśnie to mięso. Wystarczy tylko kompozycja odpowiednich przypraw i danie dla całej rodziny gotowe. Przygotuj rękaw do pieczenia, zioła i przejdź do działania.
26.09.2022 | aktual.: 18.09.2023 10:27
Suchy kurczak jest zmorą każdego kucharza czy kucharki w kuchni. Kto w końcu lubi jeść ciężkie do pogryzienia i przełknięcia mięso? Na szczęście jest kilka sprawdzonych sposobów, dzięki którym można sobie z powyższym problemem poradzić. Jednym z nich jest odpowiedni przepis i zamarynowanie mięsa. Potrzebne będzie masło, papryka, rozmaryn, tymianek i kilka innych przypraw.
Pachnący ziołami pieczony kurczak w rękawie
Składniki:
- cały duży kurczak
- 1/2 masła w kostce
- 1 łyżeczka świeżego rozmarynu
- 1 łyżeczka mielonego tymianku
- 1/4 łyżeczki papryki
- sól
- pieprz
- rękaw do pieczenia
Sposób przygotowania:
Na sam początek rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Nagrzany piekarnik to podstawa udanego kurczaka w rękawie. Do zmiękczonego masła dodaj rozmaryn i tymianek, który wcześniej pokroisz w kostkę. Następnie dodaj zmieloną paprykę i wszystko razem wymieszaj.
Teraz zabieramy się za główny składnik naszego dania. Pamiętaj, aby kurczaka dobrze przygotować, usuń więc z niego wszystkie podroby. Następnie przystępujemy do posmarowana całego kurczaka masłem ziołowym. Aby nasza potrawa nabrała intensywnego smaku, dopraw wszystko solą i pieprzem. Na sam koniec kurczaka posyp jeszcze raz papryką, ponieważ to ona spowoduje, że kurczak nabierze wyraźnego koloru. Do środka możesz dodać gałązki świeżego tymianku i rozmarynu. Naszą pieczeń przekładamy do rękawa do pieczenia. Czas pieczenia to około 1 godzina i 15 minut. Po wyjęciu go z piekarnika
Co zrobić by mięso drobiowe po upieczeniu było soczyste?
Jeśli często robimy kurczaka w naszej kuchni, to warto znać kilka zasad, by wyszedł idealny i soczysty za każdym razem. Wyżej znajduje się sposób na całego kurczaka w rękawie. Jeśli natomiast robimy pierś z kurczaka na patelni, to warto wiedzieć, że nie smażymy go dłużej niż 3-5 min. Po zdjęciu mięsa z patelni umieszczamy je w foli aluminiowej. Dzięki temu nie wypłyną z niego wszystkie soki.
Jeśli masz ochotę na kurczaka, to zachęcamy do przygotowania go w sakiewce. Przepis dostępny jest na naszym kanale YouTube.