Kurczak w sosie miodowo-musztardowym

Jeśli kurczak w sosie, to ten w miodowo-musztardowym wydaniu. Wystarczy, że raz go skosztujesz, a od razu się w nim zakochasz.

Obrazek
Pyszności

Składniki:

  1. 2 szt. pierś z kurczaka
  2. 1/3 szkl. miód wielokwiatowy
  3. 1 łyżeczka pieprz podzielona pół
  4. 2 łyżki musztarda francuska
  5. 3 łyżki olej roślinny
  6. 3 szt. ząbki czosnku
  7. 150 g boczek surowy plastry
  8. 3 łyżki śmietana 18%
  9. 3/4 szkl. śmietanka 30%
  10. 1/3 szkl. natka pietruszki posiekana
  11. 1 łyżeczka sól podzielona na pół

Sposób przygotowania:

1. W misce połącz ze sobą kawałki kurczaka, olej, miód, musztardę, czosnek, sól oraz pieprz. Dokładnie wymieszaj.

Obrazek

2. Podsmaż na patelni kawałki boczku, a potem...

Obrazek

3. ...zrób to samo z kawałkami kurczaka.

Obrazek

4. Na pustej patelni umieść zalewę z kurczaka, po czym dodaj śmietanę 18% i śmietankę 30%. Po chwili umieść na patelni także: kurczaka, boczek, sól oraz pieprz.

Obrazek

5. Duś ok. 15 minut. Na samym końcu dodaj świeżą pietruszkę. Smacznego!

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser