Kurczak z nadzieniem zapiekany na ziemniakach

Co powiesz na takie połączenie - kurczak z nadzieniem plus zapiekane ziemniaki? Uwierz nam, to strzał w 10! Na pewno tego nie pożałujesz.

Obrazek
Pyszności
SKOMENTUJ

Składniki:

Kurczak

  1. 3 szt. pierś z kurczaka
  2. 3 szczypty sól
  3. 3 szczypty pieprz
  4. 1 szkl. mąka
  5. 3 szt. jajka
  6. 1 szkl. bułka tarta
  7. 2 plastry szynka
  8. 2 plastry żółty ser

Ziemniaki

  1. 1 szczypta rozmaryn suszony
  2. 1 szczypta sól
  3. 1 szczypta pieprz
  4. 4 szt ziemniaki
  5. 2 łyżki olej

Pozostałe składniki

  1. 1 szkl. sos beszamelowy

Sposób przygotowania:

1. Natnij 3 piersi z kurczaka jak na zdjęciu poniżej.

Obrazek

2. Następnie dopraw je do smaku przy pomocy soli i pieprzu. Po czym obtocz w mące, jajkach i bułce tartej.

Obrazek

3. Z plastrów szynki i sera stwórz mini wieżę i podziel ją na 3 części.

Obrazek

4. We wcześniej zrobionych otworach umieść szynkę i ser.

Obrazek

5. W formie do pieczenia rozprowadź podzielone w kostkę ziemniaki. Następnie dodaj olej roślinny, rozmaryn, sól oraz pieprz. Dokładnie wymieszaj.

Obrazek

6. Na wierzchu umieść kurczaka i polej każdy kawałek sosem beszamelowym. Piecz przez 30 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obrazek

7. Smacznego!

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Polacy nie znają tego owocu. Warto spróbować, bo wspiera prawidłową pracę jelit
Polacy nie znają tego owocu. Warto spróbować, bo wspiera prawidłową pracę jelit
Jak długo możesz przechowywać wodę w plastikowej butelce? Mało kto odpowiada dobrze
Jak długo możesz przechowywać wodę w plastikowej butelce? Mało kto odpowiada dobrze
Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem
Dodaj kilka kropelek. Rosół w sekundę stanie się klarowny
Dodaj kilka kropelek. Rosół w sekundę stanie się klarowny
Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej
Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej
Cena za jagody przyprawia o zawrót głowy. Ale ekspertka ostrzega
Cena za jagody przyprawia o zawrót głowy. Ale ekspertka ostrzega
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza