Kurczak nadziewany pieczarkowym farszem. Pomysł na pyszny obiad. Oto przepis
Kurczak nadziewany pieczarkowym farszem to pyszny przepis na obiad, który przypadnie do gustu całej rodzinie. Jego przygotowanie jest banalnie proste, a efekt końcowy wyjątkowo smaczny.
Farsz do kurczaka, czyli pieczarkowy sos, tym razem zamknęliśmy w środku kurczaka, dzięki czemu znane wszystkim piersi skrywają smaczną niespodziankę. Śmietankowy, kremowy sos to coś, co przypadnie do gustu nawet juniorom!
Kurczak nadziewany pieczarkowym farszem – jak zrobić?
W naszym przepisie wykorzystaliśmy brązowe pieczarki. Poza kolorem są intensywniejsze w smaku i aromacie od popularniejszych białych pieczarek. Dzięki temu znakomicie sprawdzą się w sosach i zupach.
Kurczak nadziewany pieczarkowym farszem to rozwiązanie, gdy brakuje Ci pomysłu na obiad. Filety bez problemu kupisz w każdym sklepie, a ich forma podania będzie miłą odmianą od klasycznych kotletów drobiowych. Naszego kurczaka z farszem pieczarkowym przygotowaliśmy w piekarniku, dzięki czemu stała lżejsza.
Jeśli poszukujesz więcej przepisów na pyszne dania z piersią kurczaka – zerknij na nasz kanał na YouTube!
Składniki
Sos śmietanowo-pieczarkowy do pieczonego kurczaka – składniki
- 3 łyżki masła
- 1 cebula
- 150 g brązowych pieczarek
- 3 ząbki czosnki
- 100 g serka śmietankowego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
Mięso
- 2 piersi z kurczaka
- 1 łyżka suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżki oliwy lub oleju roślinnego
Jak zrobić farsz do kurczaka pieczonego w całości?
Przygotowanie naszej potrawy zaczniemy od kremowego farszu.
Pieczarki dokładnie umyj i pokrój w kostkę. Cebulę obierz i również drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej masło. Zrób to na małym ogniu, żeby się nie przypaliło. Wrzuć cebulę i pieczarki i duś razem aż cebulka i grzyby się zarumienią.
Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i serek śmietankowy typu Twój Smak czy Łaciaty. To właśnie dzięki niemu farsz do kurczaka pieczonego w całości będzie pyszny i kremowy.
Wszystko dokładniej wymieszaj i ściągnij patelnię z ognia.
Czas na mięso
Filety z kurczaka oczyść z błonek i zrób w nich otwory/kieszonki tak, jak na zdjęciu.
Do ich wnętrza włóż pieczarkowy farsz. Najłatwiej będzie to zrobić łyżką. Postaraj się podzielić farsz tak, żeby w obu piersiach była podobna ilość.
Przełóż kurczaka do formy do pieczenia. Polej oliwą i posyp tymiankiem, solą i pieprzem. Wstaw do piekarnika na 30 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).
Wiele osób niepotrzebnie obawia się dodawania oliwy do pieczenia. Badania wykazały, że bez problemu poradzi sobie w temperaturze, w jakiej przeważnie przygotowujemy potrawy. W domowej kuchni nie jesteśmy w stanie osiągnąć temperatury dymienia oliwy, więc śmiało można używać ją do pieczenia, smażenia i gotowania.
Nasz kurczak nadziewany pieczarkowym farszem jest gotowy!
Po 30 minutach w piekarniku Twoja pierś jest już gotowa.
Podaj ją z ziemniakami, frytkami, kaszą i swoją ulubioną surówką.
Ten pomysł na kurczaka nadziewanego pieczarkowym farszem zachwyci niejednego smakosza.