PrzepisKurczak nadziewany pieczarkowym farszem. Pomysł na pyszny obiad. Oto przepis

Kurczak nadziewany pieczarkowym farszem. Pomysł na pyszny obiad. Oto przepis

Kurczak nadziewany pieczarkowym farszem. Pomysł na pyszny obiad. Oto przepis
Ewa
19.02.2022 21:00

Kurczak nadziewany pieczarkowym farszem to pyszny przepis na obiad, który przypadnie do gustu całej rodzinie. Jego przygotowanie jest banalnie proste, a efekt końcowy wyjątkowo smaczny.

Farsz do kurczaka, czyli pieczarkowy sos, tym razem zamknęliśmy w środku kurczaka, dzięki czemu znane wszystkim piersi skrywają smaczną niespodziankę. Śmietankowy, kremowy sos to coś, co przypadnie do gustu nawet juniorom!

Kurczak nadziewany pieczarkowym farszem – jak zrobić?

W naszym przepisie wykorzystaliśmy brązowe pieczarki. Poza kolorem są intensywniejsze w smaku i aromacie od popularniejszych białych pieczarek. Dzięki temu znakomicie sprawdzą się w sosach i zupach.

Kurczak nadziewany pieczarkowym farszem to rozwiązanie, gdy brakuje Ci pomysłu na obiad. Filety bez problemu kupisz w każdym sklepie, a ich forma podania będzie miłą odmianą od klasycznych kotletów drobiowych. Naszego kurczaka z farszem pieczarkowym przygotowaliśmy w piekarniku, dzięki czemu stała lżejsza.

Jeśli poszukujesz więcej przepisów na pyszne dania z piersią kurczaka – zerknij na nasz kanał na YouTube!

Składniki

Sos śmietanowo-pieczarkowy do pieczonego kurczaka – składniki

  1. 3 łyżki masła
  2. 1 cebula
  3. 150 g brązowych pieczarek
  4. 3 ząbki czosnki
  5. 100 g serka śmietankowego
  6. 1/2 łyżeczki soli
  7. 1/2 łyżeczki pieprzu

Mięso

  1. 2 piersi z kurczaka
  2. 1 łyżka suszonego tymianku
  3. 1/2 łyżeczki soli
  4. 1/2 łyżeczki pieprzu
  5. 2 łyżki oliwy lub oleju roślinnego

Jak zrobić farsz do kurczaka pieczonego w całości?

Przygotowanie naszej potrawy zaczniemy od kremowego farszu.

Pieczarki dokładnie umyj i pokrój w kostkę. Cebulę obierz i również drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej masło. Zrób to na małym ogniu, żeby się nie przypaliło. Wrzuć cebulę i pieczarki i duś razem aż cebulka i grzyby się zarumienią.

Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i serek śmietankowy typu Twój Smak czy Łaciaty. To właśnie dzięki niemu farsz do kurczaka pieczonego w całości będzie pyszny i kremowy.

Wszystko dokładniej wymieszaj i ściągnij patelnię z ognia.

Czas na mięso

Filety z kurczaka oczyść z błonek i zrób w nich otwory/kieszonki tak, jak na zdjęciu.

Do ich wnętrza włóż pieczarkowy farsz. Najłatwiej będzie to zrobić łyżką. Postaraj się podzielić farsz tak, żeby w obu piersiach była podobna ilość.

Przełóż kurczaka do formy do pieczenia. Polej oliwą  i posyp tymiankiem, solą i pieprzem. Wstaw do piekarnika na 30 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Wiele osób niepotrzebnie obawia się dodawania oliwy do pieczenia. Badania wykazały, że bez problemu poradzi sobie w temperaturze, w jakiej przeważnie przygotowujemy potrawy. W domowej kuchni nie jesteśmy w stanie osiągnąć temperatury dymienia oliwy, więc śmiało można używać ją do pieczenia, smażenia i gotowania.

Nasz kurczak nadziewany pieczarkowym farszem jest gotowy!

Po 30 minutach w piekarniku Twoja pierś jest już gotowa.

Podaj ją z ziemniakami, frytkami, kaszą i swoją ulubioną surówką.

Ten pomysł na kurczaka nadziewanego pieczarkowym farszem zachwyci niejednego smakosza.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także