Nie wyrzucaj ugotowanego mięsa z kurczaka po rosole. Jest na niego przepyszny patent

Kiedy myślimy: rosół, zwykle w głowie pojawia nam się wizja miski aromatycznego, klarownego bulionu z warzywami i makaronem. A przecież jest jeszcze jeden produkt, bez którego rosół by nie istniał. Ugotowany kurczak z rosołu czasem pozostaje niezjedzony. Co wtedy z nim zrobić? Podajemy świetny pomysł.

ObrazekKurczak z rosołu - Pyszności; foto: Canva

Jesteśmy pewni, że żadna z czytających ten artykuł osób nie lubi marnotrawstwa jedzenia. Oczywiście nie chodzi też o to, żeby produkty, które często idą do wyrzucenia, zjadać byle jak. Bo trzeba i już. Istnieją przecież ciekawe sposoby na ich wykorzystanie. Ugotowany kurczak z rosołu, na przykład, może stać się częścią kolejnego, ciekawego dania.

I nie chodzi wcale o potrawkę z groszku i marchewki, chociaż to też dobre rozwiązanie, zwłaszcza kiedy ma się w domu maluchy. Tym razem podajemy przepis na... naleśniki z kurczakiem z rosołu. Jesteś ciekawa, jak prezentuje się taka receptura? Wszystkie szczegóły przedstawiamy poniżej.

Obrazek
Kurczak z rosołu - Pyszności; foto: Canva

Naleśniki z mięsem z rosołu

Składniki:

  • 2 jajka
  • 1/4 łyżeczka soli
  • 1 szklanka wody
  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • 600 g ugotowanego kurczaka z rosołu
  • 1 cebula
  • 3 łyżki rosołu
  • 2 łyżki oleju
  • 1 ugotowana marchewka
  • 100 g pieczarek
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

Najpierw zajmij się zrobieniem naleśników. Rozbij jajka i dodaj do nich sól. Zmiksuj, a następnie dodawaj stopniowo mąkę. Kiedy ciasto nabierze jednolitej konsystencji, dodaj też mleko, olej i wodę - najlepiej gazowaną. Jeszcze raz zmiksuj.

Ciasto odstaw na pół godziny, po czym usmaż naleśniki z obu stron do zarumienienia.

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Zeszklij na patelni. Następnie dodaj pokrojone pieczarki i je również podsmaż.

Obrazek
Kurczak z rosołu - Pyszności; foto: Canva

Mięso po rosole oddziel od kości i wszelkich chrząstek. Wrzuć do miski, dodaj marchewkę, cebulę, pieczarki i 3 łyżki rosołu. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Całość zblenduj.

Tak wyrobioną masę zawiń w usmażone naleśniki. Następnie zamocz je w jajku i jeszcze raz podsmaż.

Sprawdź też ten przepis na idealnie pyszny domowy smalec z cebulą i jabłkami. Prosto z naszego kanału na YouTube

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀