Nie wyrzucaj ugotowanego mięsa z kurczaka po rosole. Jest na niego przepyszny patent
Kiedy myślimy: rosół, zwykle w głowie pojawia nam się wizja miski aromatycznego, klarownego bulionu z warzywami i makaronem. A przecież jest jeszcze jeden produkt, bez którego rosół by nie istniał. Ugotowany kurczak z rosołu czasem pozostaje niezjedzony. Co wtedy z nim zrobić? Podajemy świetny pomysł.
Jesteśmy pewni, że żadna z czytających ten artykuł osób nie lubi marnotrawstwa jedzenia. Oczywiście nie chodzi też o to, żeby produkty, które często idą do wyrzucenia, zjadać byle jak. Bo trzeba i już. Istnieją przecież ciekawe sposoby na ich wykorzystanie. Ugotowany kurczak z rosołu, na przykład, może stać się częścią kolejnego, ciekawego dania.
I nie chodzi wcale o potrawkę z groszku i marchewki, chociaż to też dobre rozwiązanie, zwłaszcza kiedy ma się w domu maluchy. Tym razem podajemy przepis na... naleśniki z kurczakiem z rosołu. Jesteś ciekawa, jak prezentuje się taka receptura? Wszystkie szczegóły przedstawiamy poniżej.
Naleśniki z mięsem z rosołu
Składniki:
- 2 jajka
- 1/4 łyżeczka soli
- 1 szklanka wody
- 2 szklanki mąki
- 2 szklanki mleka
- 600 g ugotowanego kurczaka z rosołu
- 1 cebula
- 3 łyżki rosołu
- 2 łyżki oleju
- 1 ugotowana marchewka
- 100 g pieczarek
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
Najpierw zajmij się zrobieniem naleśników. Rozbij jajka i dodaj do nich sól. Zmiksuj, a następnie dodawaj stopniowo mąkę. Kiedy ciasto nabierze jednolitej konsystencji, dodaj też mleko, olej i wodę - najlepiej gazowaną. Jeszcze raz zmiksuj.
Ciasto odstaw na pół godziny, po czym usmaż naleśniki z obu stron do zarumienienia.
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Zeszklij na patelni. Następnie dodaj pokrojone pieczarki i je również podsmaż.
Mięso po rosole oddziel od kości i wszelkich chrząstek. Wrzuć do miski, dodaj marchewkę, cebulę, pieczarki i 3 łyżki rosołu. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Całość zblenduj.
Tak wyrobioną masę zawiń w usmażone naleśniki. Następnie zamocz je w jajku i jeszcze raz podsmaż.
Sprawdź też ten przepis na idealnie pyszny domowy smalec z cebulą i jabłkami. Prosto z naszego kanału na YouTube