Z tym przepisem przygotujesz kurczaka wprost z zamrażarki. I to w niecałą godzinę!

Zdarza Ci się kupić za dużo piersi z kurczaka i po prostu nadwyżkę wkładasz do zamrażarki? Jednak przy kolejnym obiedzie, kiedy chcesz coś przygotować na już, bo umierasz z głodu, okazuje się, że zapomniałaś wcześniej wyjąć mięso z zamrażarki? Tak, mnie również to często się zdarza.

Obrazek
Frania

A jak się okazuje, wcale nie musi tak być. A wszystko to za sprawą przepisu, dzięki któremu przygotujesz kurczaka prosto z zamrażarki!

Zanim przejdziesz do działania...

...kilka podstawowych zasad:

  • czas przygotowania zamrożonego kurczaka powinno się podwoić w stosunku do pracy z rozmrożonym mięsem. Jeśli więc rozmrożonego kurczaka piekłaś przez 20 minut, kurczak prosto z zamrażarki będzie potrzebował 40-minutowej wizyty w piekarniku
  • ta metoda przygotowania kurczaka sprawdzi się jedynie w przypadku pojedynczych kawałków, które możesz ułożyć na równej warstwie (blaszka do pieczenia)
  • po upieczeniu, pierś w środku powinna mieć co najmniej 75 stopni Celsjusza
  • mrożoną pierś najlepiej przygotować w piekarniku, ponieważ wysoka temperatura urządzenia, przygotuje kurczaka dokładnie z każdej strony w dość krótkim czasie
  • pomiędzy kawałkami kurczaka zostawiaj większe luki, aby ciepło z piekarnika miało dostęp z każdej strony
  • na wierzchu rozprowadź oliwą z oliwek, aby mięso nie było z wierzchu zbyt suche
Obrazek

Składniki:

  • 1/2 szkl. parmezanu
  • 1/4 szkl. bułki tartej
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 6 pojedynczych piersi z kurczaka

Sposób przygotowania:

  1. Na blaszce do pieczenia ułóż folię aluminiową.
  2. W małej miseczce połącz ze sobą parmezan, bułkę tartą oraz czosnek granulowany.
  3. Na wierzchu każdego kurczaka rozsmaruj oliwę z oliwek. Następnie rozprowadź przygotowaną przed chwilą mieszanką z parmezanem.
  4. Piecz kurczaka przez ok. 40 minut w rozgrzanym do 220 stopni Celsjusza. Po upłynięciu ok. 25 minut, sprawdzaj stan mięsa co jakiś czas.
  5. Wbij termometr kuchenny w najgrubszą warstwę kurczaka i sprawdź czy minimalna temperatura mięsa wynosi 75 stopni Celsjusza.
  6. I to wszystko! Tak przyrządzonego kurczaka możesz podawać zarówno z makaronem, jak i ziemniakami, czy też ryżem.
  7. Resztki mięsa mogą być przechowywane w hermetycznym opakowaniu jeszcze przez 4 dni w lodówce.
Co myślisz o taki sposobie przygotowanie piersi z kurczaka? Z niecierpliwością czekam na Twoją wiadomość! ?

Wybrane dla Ciebie

Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia