Z tym przepisem przygotujesz kurczaka wprost z zamrażarki. I to w niecałą godzinę!
Zdarza Ci się kupić za dużo piersi z kurczaka i po prostu nadwyżkę wkładasz do zamrażarki? Jednak przy kolejnym obiedzie, kiedy chcesz coś przygotować na już, bo umierasz z głodu, okazuje się, że zapomniałaś wcześniej wyjąć mięso z zamrażarki? Tak, mnie również to często się zdarza.
A jak się okazuje, wcale nie musi tak być. A wszystko to za sprawą przepisu, dzięki któremu przygotujesz kurczaka prosto z zamrażarki!
Zanim przejdziesz do działania...
...kilka podstawowych zasad:
- czas przygotowania zamrożonego kurczaka powinno się podwoić w stosunku do pracy z rozmrożonym mięsem. Jeśli więc rozmrożonego kurczaka piekłaś przez 20 minut, kurczak prosto z zamrażarki będzie potrzebował 40-minutowej wizyty w piekarniku
- ta metoda przygotowania kurczaka sprawdzi się jedynie w przypadku pojedynczych kawałków, które możesz ułożyć na równej warstwie (blaszka do pieczenia)
- po upieczeniu, pierś w środku powinna mieć co najmniej 75 stopni Celsjusza
- mrożoną pierś najlepiej przygotować w piekarniku, ponieważ wysoka temperatura urządzenia, przygotuje kurczaka dokładnie z każdej strony w dość krótkim czasie
- pomiędzy kawałkami kurczaka zostawiaj większe luki, aby ciepło z piekarnika miało dostęp z każdej strony
- na wierzchu rozprowadź oliwą z oliwek, aby mięso nie było z wierzchu zbyt suche
Składniki:
- 1/2 szkl. parmezanu
- 1/4 szkl. bułki tartej
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 6 pojedynczych piersi z kurczaka
Sposób przygotowania:
- Na blaszce do pieczenia ułóż folię aluminiową.
- W małej miseczce połącz ze sobą parmezan, bułkę tartą oraz czosnek granulowany.
- Na wierzchu każdego kurczaka rozsmaruj oliwę z oliwek. Następnie rozprowadź przygotowaną przed chwilą mieszanką z parmezanem.
- Piecz kurczaka przez ok. 40 minut w rozgrzanym do 220 stopni Celsjusza. Po upłynięciu ok. 25 minut, sprawdzaj stan mięsa co jakiś czas.
- Wbij termometr kuchenny w najgrubszą warstwę kurczaka i sprawdź czy minimalna temperatura mięsa wynosi 75 stopni Celsjusza.
- I to wszystko! Tak przyrządzonego kurczaka możesz podawać zarówno z makaronem, jak i ziemniakami, czy też ryżem.
- Resztki mięsa mogą być przechowywane w hermetycznym opakowaniu jeszcze przez 4 dni w lodówce.