Kurczak zapiekany z ryżem, kukurydzą i fasolą

Dzisiejsza propozycja sprawdzi się doskonale jako niedzielny obiad dla całej rodziny. Pyszny kurczak w towarzystwie ryżu, kukurydzy oraz fasoli, to po prosu strzał w 10! Nie możecie tego przegapić!

Obrazek
Pyszności

Składniki:

  1. 3 szt. pierś z kurczaka
  2. 250 g czarna fasola
  3. 90 g ser żółty
  4. szczypiorek do dekoracji
  5. 220 g kukurydza
  6. 230 g ryż basmati surowy
  7. 480 ml sos pomidorowy
  8. 2 łyżki oregano
  9. 1 łyżka pieprz cayenne
  10. 1 szczypta pieprz
  11. 1 szczypta sól
  12. 250 ml bulion
Sposób przygotowania:

1. W naczyniu żaroodpornym umieść: czarną fasolę, kukurydzę, ryż oraz sos pomidorowy.

Obrazek

2. Dodaj przyprawy: oregano, pieprz cayenne, pieprz i sól.

Obrazek

3. Do mieszanki wlej bulion i dokładnie wymieszaj. Następnie włóż do formy 3 piersi z kurczaka.

Obrazek

4. Załóż folię aluminiową i piecz mieszankę w rozgrzanym do 175°Celsjusza piekarniku przez 90 minut.

Obrazek

5. Całe danie posyp żółtym serem i ponownie wstaw do piekarnika (temp. 180°Celsjusza, 5 minut).

Obrazek

6. Gotowe danie możesz posypać posiekanym szczypiorkiem.

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia