PrzepisDania główneKurczak zapiekany z ziemniakami pod pierzynką

Kurczak zapiekany z ziemniakami pod pierzynką

Kurczak zapiekany z ziemniakami i cukinią pod pierzynką to nasz tajny przepis na udany obiad. Kiedy go serwujemy, nasi goście zawsze proszą o recepturę.

Kurczak zapiekany z ziemniakami pod pierzynką
Pyszności

21.07.2021 17:00

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Warzywa do tego przepisu przygotowaliśmy w robocie kuchennym marki Philips.

Składniki:

Warzywa

  1. 2 łyżki oliwa z oliwek
  2. 1 łyżeczka zioła prowansalskie
  3. 1 łyżeczka sól
  4. 1 łyżeczka pieprz
  5. 3 szt. ziemniaki
  6. 1 szt. cukinia

Pierzynka

  1. 300 g jogurt grecki
  2. 1-2 łyżki majonez
  3. 3/4 szkl. mozzarella

Kurczak

  1. 2 szt. filety z kurczaka
  2. 2 łyżki oliwa z oliwek
  3. 1 łyżeczka sól
  4. 1 łyżeczka pieprz
  5. 1 łyżeczka czosnek granulowany
  6. 1 łyżeczka zioła prowansalskie
  7. 1 łyżeczka czerowna papryka
  8. 1 łyżeczka granulowana cebula

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od podzielenia kurczaka na mniejsze kawałki.

Obraz

2. Następnie połącz je z: oliwą z oliwek, solą, rozmarynem, ziołami prowansalskimi, czosnkiem granulowanym, pieprzem, suszoną cebulą oraz czerwoną papryką. Dokładnie wymieszaj.

Obraz

3. Czas przygotować warzywa. W tym celu podziel cukinie i ziemniaki w cienkie plastry.

Obraz

4. Oddziel cukinie od ziemniaków, po czym dodaj do ziemniaków oliwę z oliwek, zioła prowansalskie, pieprz oraz sól. Ponownie wymieszaj.

Obraz

5. Na spodzie naczynia żaroodpornego stwórz pierwszą warstwę z talarków ziemniaczanych. Następnie umieść na wierzchu doprawionego kurczaka.

Obraz

6. Trzecią warstwę stwórz z cukinii, a następną z ziemniaków.

Obraz

7. Na koniec połącz jogurt grecki i majonez. Powstałą mieszankę przełóż na wierzch zapiekanki.

Obraz

8. Posyp całość mozzarellą, po czym wstaw do piekarnika na 30 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obraz

9. Pycha!

Obraz