Kurczak zapiekany z ziemniakami pod pierzynką

Kurczak zapiekany z ziemniakami i cukinią pod pierzynką to nasz tajny przepis na udany obiad. Kiedy go serwujemy, nasi goście zawsze proszą o recepturę.

Obrazek
Pyszności

Warzywa do tego przepisu przygotowaliśmy w robocie kuchennym marki Philips.

Składniki:

Warzywa

  1. 2 łyżki oliwa z oliwek
  2. 1 łyżeczka zioła prowansalskie
  3. 1 łyżeczka sól
  4. 1 łyżeczka pieprz
  5. 3 szt. ziemniaki
  6. 1 szt. cukinia

Pierzynka

  1. 300 g jogurt grecki
  2. 1-2 łyżki majonez
  3. 3/4 szkl. mozzarella

Kurczak

  1. 2 szt. filety z kurczaka
  2. 2 łyżki oliwa z oliwek
  3. 1 łyżeczka sól
  4. 1 łyżeczka pieprz
  5. 1 łyżeczka czosnek granulowany
  6. 1 łyżeczka zioła prowansalskie
  7. 1 łyżeczka czerowna papryka
  8. 1 łyżeczka granulowana cebula

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od podzielenia kurczaka na mniejsze kawałki.

Obrazek

2. Następnie połącz je z: oliwą z oliwek, solą, rozmarynem, ziołami prowansalskimi, czosnkiem granulowanym, pieprzem, suszoną cebulą oraz czerwoną papryką. Dokładnie wymieszaj.

Obrazek

3. Czas przygotować warzywa. W tym celu podziel cukinie i ziemniaki w cienkie plastry.

Obrazek

4. Oddziel cukinie od ziemniaków, po czym dodaj do ziemniaków oliwę z oliwek, zioła prowansalskie, pieprz oraz sól. Ponownie wymieszaj.

Obrazek

5. Na spodzie naczynia żaroodpornego stwórz pierwszą warstwę z talarków ziemniaczanych. Następnie umieść na wierzchu doprawionego kurczaka.

Obrazek

6. Trzecią warstwę stwórz z cukinii, a następną z ziemniaków.

Obrazek

7. Na koniec połącz jogurt grecki i majonez. Powstałą mieszankę przełóż na wierzch zapiekanki.

Obrazek

8. Posyp całość mozzarellą, po czym wstaw do piekarnika na 30 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obrazek

9. Pycha!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje