Oto kolejna genialna propozycja na podanie kurczaka. Tym razem połączyliśmy go ze śliwką i bardzo nam posmakowała taka kombinacja ?
Pyszności
Składniki:
Roladki ze śliwką
2 szt. pierś z kurczaka
10 plastrów boczek
6 szt. śliwki suszone
1 łyżka masło
2 łyżeczki tymianek suszony
2 szczypty sól
2 szczypty pieprz
Sos
1 szczypta sól
1 szczypta pieprz
1/2 szkl. powidła śliwkowe
3/4 szkl. wino czerwone, wytrawne
1 łyżeczka cynamon
Sposób przygotowania:
1. W filecie z kurczaka zrób otwory. Następnie nafaszeruj każdy kawałek mięsa suszoną śliwką oraz masłem.
2. Na desce do krojenia ułóż plastry boczku. Posyp je tymiankiem, solą i pieprzem. Na wierzchu ułóż nafaszerowanego kurczaka i zawiń. Wstaw do piekarnika na 30 minut (temp. 200 stopni Celsjusza).
3. W międzyczasie przygotuj na kuchence sos. W tym celu połącz ze sobą powidło śliwkowe, wino, cynamon, sól oraz pieprz.
4. Gotowego kurczaka możesz podać m.in. z ryżem. Smacznego!