PrzepisDania głównePyszna pierś z kurczaka z mozzarellą, sosem pomidorowym, parmezanem i bazylią
Pyszna pierś z kurczaka z mozzarellą, sosem pomidorowym, parmezanem i bazylią
W tym artykule chciałabym pokazać ci kolejną ciekawą propozycję na przyrządzenie kurczaka. Będzie to pierś z kurczaka z mozzarellą, sosem pomidorowym, parmezanem i bazylią.
Pyszności
21.09.2016 | aktual.: 01.06.2017 13:29
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Tak smaczne danie z pewnością ucieszy twoje kubki smakowe i świetnie sprawdzi się na praktycznie każdą okazję. Spróbuj, a nie pożałujesz!
Przepis poniżej.
Składniki:
- 3 szt. pierś z kurczaka
- sól
- 230 g mozzarella starta
- 460 g mąka
- 6 szt. jajka rozbite i rozmieszane
- 460 g bułka tarta
- 200 ml olej
- 690 ml sos pomidorowy
- 115 g parmezan starty
- 2 łyżki liście bazylii posiekane
Sposób przygotowania:
1. Natnij każdą pierś z kurczaka tak, aby w każdej z nich powstała kieszonka. Następnie dopraw piersi solą.
2. Do każdej kieszonki nałóż startą mozzarellę.
3. Teraz przystąpimy do panierowania. W tym celu każdą pierś posyp najpierw mąką, następnie zanurz w jajku, a na koniec posyp bułką tartą.
4. Rozgrzej olej na patelni, a następnie włóż na nią kurczaka. Smaż tak długo, aż z obydwóch stron będzie miał złocisty kolor. Zdejmij z patelni i odsącz nadmiar tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego.
5. Rozsmaruj 460 g sosu pomidorowego na dnie naczynia żaroodpornego, a następnie umieść w nim kawałki kurczaka. Nasmaruj je resztą sosu pomidorowego, posyp z wierzchu startym parmezanem i posiekaną bazylią. Włóż naczynie do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i piecz przez 20 minut.
6. Po 20 minutach wyjmij naczynie z piekarnika.
7. Smacznego!