Pyszna pierś z kurczaka z mozzarellą, sosem pomidorowym, parmezanem i bazylią

W tym artykule chciałabym pokazać ci kolejną ciekawą propozycję na przyrządzenie kurczaka. Będzie to pierś z kurczaka z mozzarellą, sosem pomidorowym, parmezanem i bazylią.

Obrazek
Pyszności

Tak smaczne danie z pewnością ucieszy twoje kubki smakowe i świetnie sprawdzi się na praktycznie każdą okazję. Spróbuj, a nie pożałujesz!

Przepis poniżej.

Składniki:

  1. 3 szt. pierś z kurczaka
  2. sól
  3. 230 g mozzarella starta
  4. 460 g mąka
  5. 6 szt. jajka rozbite i rozmieszane
  6. 460 g bułka tarta
  7. 200 ml olej
  8. 690 ml sos pomidorowy
  9. 115 g parmezan starty
  10. 2 łyżki liście bazylii posiekane
Sposób przygotowania:
1. Natnij każdą pierś z kurczaka tak, aby w każdej z nich powstała kieszonka. Następnie dopraw piersi solą.
2. Do każdej kieszonki nałóż startą mozzarellę.
3. Teraz przystąpimy do panierowania. W tym celu każdą pierś posyp najpierw mąką, następnie zanurz w jajku, a na koniec posyp bułką tartą.
4. Rozgrzej olej na patelni, a następnie włóż na nią kurczaka. Smaż tak długo, aż z obydwóch stron będzie miał złocisty kolor. Zdejmij z patelni i odsącz nadmiar tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego.
5. Rozsmaruj 460 g sosu pomidorowego na dnie naczynia żaroodpornego, a następnie umieść w nim kawałki kurczaka. Nasmaruj je resztą sosu pomidorowego, posyp z wierzchu startym parmezanem i posiekaną bazylią. Włóż naczynie do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i piecz przez 20 minut.
6. Po 20 minutach wyjmij naczynie z piekarnika.
7. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Wilgotne ciasto czekoladowe, które zawsze się udaje. Nie zgadniesz z czego jest zrobione
Wilgotne ciasto czekoladowe, które zawsze się udaje. Nie zgadniesz z czego jest zrobione
Lasy będą pełne grzybów. Ekspert wyjaśnia, kiedy spodziewać się wysypu
Lasy będą pełne grzybów. Ekspert wyjaśnia, kiedy spodziewać się wysypu
Latem tak przygotowuje młode ziemniaki. Zachwycają wszystkich przy stole
Latem tak przygotowuje młode ziemniaki. Zachwycają wszystkich przy stole
Te wysokobiałkowe kopytka dopełniają mój obiad. Wystarczy 1 dodatek
Te wysokobiałkowe kopytka dopełniają mój obiad. Wystarczy 1 dodatek
Zachwycają się nimi maluchy. Już nie proszą o frytki na obiad
Zachwycają się nimi maluchy. Już nie proszą o frytki na obiad
Mięso w folii to ulubione danie mojego dziadka. Zajmuje chwilę i zachwyca smakiem
Mięso w folii to ulubione danie mojego dziadka. Zajmuje chwilę i zachwyca smakiem
Już nie grzybowa i nie pomidorowa. Ta zupa z kurek to hit
Już nie grzybowa i nie pomidorowa. Ta zupa z kurek to hit
Purée z ziemniaków może się przy tym schować. Idealnie pasuje do obiadu
Purée z ziemniaków może się przy tym schować. Idealnie pasuje do obiadu
Kokosowe, wilgotne i nieprzekombinowane. Po prostu idealne ciasto do kawy
Kokosowe, wilgotne i nieprzekombinowane. Po prostu idealne ciasto do kawy
Mięsna buła marzeń. I nie musisz wychodzić z domu
Mięsna buła marzeń. I nie musisz wychodzić z domu
Większość zajada się czereśniami, a ignoruje inne polskie owoce. Chronią organizm przed starzeniem i nowotworami
Większość zajada się czereśniami, a ignoruje inne polskie owoce. Chronią organizm przed starzeniem i nowotworami
To król polskich rzek. Pomoże obniżyć cukier i wzmocni serce
To król polskich rzek. Pomoże obniżyć cukier i wzmocni serce