Kwiat ze schabu z boczkiem i warzywami - idealny obiad dla całej rodziny
Kwiat ze schabu z dodatkiem soczystego boczku, sera i warzyw świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Mięso jest idealnie soczyste i pełne smaku, a przygotowanie jest naprawdę proste.
Jeśli do Twojej kuchni wkradła się nuda i brakuje Ci pomysłów na kreatywne i smaczne posiłki dla całej rodziny, przychodzimy z pomocą. Kwiat ze schabu to alternatywa dla klasycznych pieczeni czy roladek wieprzowych. Do tego przepisu wykorzystaliśmy schab wieprzowy w kawałku. Najlepsza część schabu, to ta od strony karczku. Ma nasycony kolor i delikatną strukturę, co pozwala na zrobienie soczystej pieczeni.
W przygotowaniu dzisiejszego obiadu pomógł nam robot kuchenny marki Philips.
Kwiat ze schabu- składniki
800 g schab wieprzowy
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
200 g świeżego szpinaku - podsmażony na maśle
15 suszonych pomidorów w oleju - pokrojonych
12 plastrów boczku
10 plastrów sera żółtego
4 ziemniaki
2 łyżki oleju roślinnego
sól/pieprz
Przepis na schab w nietypowej odsłonie
Schab wieprzowy umieść na dwóch drewnianych łyżkach i pokrój na długie plastry. Wycięte plastry boczku połóż na blacie, przykryj folią i rozbij przy pomocy tłuczka. Dzięki temu, że robimy to przez folię, to mięso nie rozpryskuje i nie rozpada się tak łatwo pod wpływem uderzenia.
Rozbity na prostokąt schab dopraw solą oraz pieprzem. Ułóż na nim dwa plastry wędzonego boczku i odsączone z oleju i pokrojone suszone pomidory. Świeży szpinak przesmaż na patelni z odrobiną masła, a następnie wyłóż na schab.
Następnie przykryj dodatki plasterkami żółtego sera. Zawiń roladkę. Następnie połóż roladkę na początku kolejnego plastra (przygotowanego w taki sam sposób) i ponownie zawiń. W ten sposób powstanie kwiat ze schabu. Zerknij na filmik, gdzie dokładnie pokazujemy, jak to zrobić. Powtarzaj czynność, aż skończą Ci się kawałki mięsa.
Przygotuj dodatek do obiadu. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w plasterki. Nam pomógł w tym robot kuchenny. Pokrojone plasterki wyłóż na dnie naczynia żaroodpornego. Polej je oliwą lub olejem roślinnym i przypraw solą.
Na ziemniaki wyłóż przygotowany kwiat ze schabu i owiń go dodatkowo boczkiem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni Celsjusza i piecz przez godzinę. W razie potrzeby przykryj mięso folią aluminiową, żeby się nie przypaliło.
Po tym czasie nasz soczysty kwiat ze schabu jest już gotowy. Podawaj go na ciepło wraz z ziemniakami, które piekły się w naczyniu. Do całości dodaj ulubioną surówkę lub sałatkę i obiad gotowy. Smacznego!