Polskie placki ziemniaczane nawet mu nie dorównują. Węgierski odpowiednik rozkłada na łopatki swoim smakiem

Langosz to tradycyjny węgierski przysmak, który powstaje z ugotowanych ziemniaków. Jest dość tłusty, chrupiący i pełen smaku. Z łatwością przygotujesz go w swoim domu.

Obrazek
Ewa

Placki z ugotowanych ziemniaków

Ziemniaki to jedne z najbardziej uniwersalnych warzyw w naszej kuchni. Wyczarować z nich można mnóstwo przysmaków: zapiekanki, frytki, talarki, kuleczki. Kiedy my zajadamy się plackami ziemniaczanymi, to na Węgrzech wszyscy zachwycają się langoszami. Jeśli zatem znudziły Ci się zwykłe placki, to czas odbyć kulinarną podróż do Budapesztu. Na szczęście nie musisz od razu rezerwować biletu- ten przepis zabierze Cię na węgierskie ulice bez wychodzenia z domu.

Obrazek
Langosz- Pyszności/ Canva

Czym jest langosz?

Kuchnia węgierska kojarzy się głównie z gulaszami i dość pikantnymi potrawami na bazie papryki. Jednak to langosze robią furorę i są godnym reprezentantem węgierskiego street foodu na świecie. Jego przygotowanie jest łatwe i szybkie, a składniki to jedynie mąka, drożdże, ziemniaki, olej, mleko, cukier i przyprawy. Ciasto formuje się w płaskie placki o średnicy kilku lub kilkunastu centymetrów, a następnie smaży na głębokim tłuszczu. Do tego wybiera się ulubione dodatki na słodko, a także słono.

Langosz- Pyszności/ Canva
Langosz- Pyszności/ Canva

Langosz- szybki przepis

Składniki:

  • 500 g mąki
  • ok. 200 g ziemniaków, mącznych
  • 3 łyżki cukru
  • 30 g świeżych drożdży
  • 400 ml mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj. Po ugotowaniu rozgnieć je przy pomocy tłuczka lub praski do ziemniaków. Ciepłe mleko (100 ml) wymieszaj z cukrem oraz drożdżami i odstaw, najlepiej w ciepłej miejsce, żeby zaczyn mógł pracować i powiększyć swoją objętość.

Do dużej miski przełóż ziemniaki, dodaj mąkę, sól, olej, zaczyn i wyrób ciasto. Dodaj pozostałą część mleka, stopniowo, aby uzyskać odpowiednią konsystencję mieszanki. Wyrobione ciasto powinno być elastyczne, sprężyste i dobrze się wyrabiać. Odstaw miskę z ciastem na 1,5-2 godziny, żeby mogło urosnąć.

Obrazek
Langosz- Pyszności

Po tym czasie wyrośnięte ciasto podziel na cztery lub więcej części (w zależności od tego, jakiej wielkości ma być langosz). Na patelni rozgrzej tłuszcz i smaż przygotowane placki z obu stron na głębokim oleju, żeby zrumieniły się z obu stron. Usmażone placki odkładaj na ręcznik kuchenny, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Nasze sprawdzone połączenie to kwaśna śmietana, czosnek i starty żółty ser.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować cebulowe krążki z jajkiem krok po kroku.

Wybrane dla Ciebie

Szybka pizza na kolację. Jej zrobienie zajmuje mi dosłownie 5 minut
Szybka pizza na kolację. Jej zrobienie zajmuje mi dosłownie 5 minut
Słodka, a pełna zdrowia przekąska. Orzechy otaczam gęstą masą i trudno się im oprzeć
Słodka, a pełna zdrowia przekąska. Orzechy otaczam gęstą masą i trudno się im oprzeć
Zbieram w lesie i robię zupę. Wyglądają jak pieczarki, ale o niebo lepsze
Zbieram w lesie i robię zupę. Wyglądają jak pieczarki, ale o niebo lepsze
Sięgaj do "bieda boksów" regularnie. To nie powód do wstydu, a patent na zakupy
Sięgaj do "bieda boksów" regularnie. To nie powód do wstydu, a patent na zakupy
Babcia dodawała do mleka. Połowa kuzynostwa na samą myśl traciła apetyt
Babcia dodawała do mleka. Połowa kuzynostwa na samą myśl traciła apetyt
Polewam nim ciasta z owocami sezonowymi. Sto razy lepszy od lodów waniliowych
Polewam nim ciasta z owocami sezonowymi. Sto razy lepszy od lodów waniliowych
W moim domu nie chcę ostatnio słyszeć o innym cieście. Ten deser bije inne na głowę
W moim domu nie chcę ostatnio słyszeć o innym cieście. Ten deser bije inne na głowę
Na Węgrzech jadłam najlepsze naleśniki. Podpatrzyłam przepis i smażę co tydzień
Na Węgrzech jadłam najlepsze naleśniki. Podpatrzyłam przepis i smażę co tydzień
Kiedy skosztowałem jej w Bułgarii, wiedziałem, że muszę poznać przepis. Teraz sam robię co jakiś czas
Kiedy skosztowałem jej w Bułgarii, wiedziałem, że muszę poznać przepis. Teraz sam robię co jakiś czas
Domowych winogron nie przerabiam na wino. To ciasto jest hitem jesieni
Domowych winogron nie przerabiam na wino. To ciasto jest hitem jesieni
Dziś Polacy o nim zapomnieli, a lepsze niż kurczak. Nietłuste i pełne żelaza
Dziś Polacy o nim zapomnieli, a lepsze niż kurczak. Nietłuste i pełne żelaza
Różne ceny na jednym stoisku. Tyle zapłacisz za borowiki w Warszawie
Różne ceny na jednym stoisku. Tyle zapłacisz za borowiki w Warszawie