Lasagne muffinki

Lasagne w formie muffinek? Wiemy, to na początku może brzmieć wręcz dziwnie, ale uwierz nam na słowo - makaron w takiej formie smakuje i prezentuje się obłędnie 🥰

Obrazek
Pyszności

Składniki:

Sos do lasagne

  1. 10-12 plastrów makaron lasagne ugotowany
  2. 400 g mięso mielone
  3. 1 szczypta sól
  4. 1/2 szt. cebula
  5. 1/2 szt. cukinia
  6. 1/2 szt. czerwona papryka
  7. 2 ząbki czosnek
  8. 500 ml sos pomidorowy
  9. 1 łyżka oregano
  10. 1 łyżka bazylia
  11. 1 szczypta pieprz

Serowa warstwa

  1. 300 g ser śmietankowy
  2. 200 g ricotta
  3. 1/3 szkl. parmezan
  4. 1 szt. jajko
  5. 1 szczypta sól
  6. 1 szczypta pieprz
  7. 1 szkl. mozzarella

Sposób przygotowania:

1. Na rozgrzanej patelni podsmaż cebulę, czosnek oraz czerwoną paprykę.

Obrazek

2. Jako kolejne składniki dodaj: mięso mielone, sos pomidorowy,...

Obrazek

3. ...cukinię, oregano, bazylię, pieprz i sól. Dokładnie wymieszaj.

Obrazek

4. W międzyczasie przygotuj serową mieszankę z: serka śmietankowego, ricotty, parmezanu, mozzarelli, jajka, pieprzu i soli.

Obrazek

5. W formie na muffiny umieść ugotowany makaron lasagne. Następnie dodaj farsz z patelni, serową mieszankę i makaron.

Obrazek

6. Znowu stwórz dwie warstwy z mięsnej i serowej mieszanki. Na wierzchu posyp parmezanem i wstaw do piekarnika na 25-30 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obrazek

7. Smacznego!

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser