Lasagne z cukinią

Lasagne z cukinią i mielonym indykiem to nasza najnowsza kombinacja w stylu fit. I od razu musimy się przyznać, że zakochaliśmy się w niej od pierwszego kęsa. Zresztą z Tobą będzie podobnie, wystarczy, że raz jej skosztujesz, a już na stałe zadomowi się w Twoim menu.

Obrazek
Pyszności

W przygotowaniu fitowej lasagne pomógł nam robot kuchenny marki Philips.

Składniki:

  1. 1-2 szt. cukinia
  2. 3 łyżki oliwa z oliwek
  3. 500 g serek ricotta
  4. 150 g szpinak
  5. 1-2 ząbki czosnek
  6. 1 szt. jajko
  7. 1/2 łyżeczki sól
  8. 1/3 łyżeczki biały pieprz
  9. 1/3 szkl. parmezan starty
  10. 1 szt. cebula
  11. 3 szt. marchewki
  12. 3 łodygi seler naciowy
  13. 400 g mielone mięso z indyka
  14. 800 g pomidory krojone w zalewie
  15. 1/2 szkl. liście bazylii
  16. 1 łyżeczka sól
  17. 1/2 łyżeczki pieprz

Sposób przygotowania:

1. Na oliwie z oliwek podsmaż cebulę, seler naciowy i marchewki.

Obrazek

2. Po chwili dodaj mięso mielone, pomidory krojone w zalewie i świeżą bazylię. Gotuj pod przykryciem przez 30 minut. Pod koniec gotowania dopraw solą i pieprzem.

Obrazek

3. W międzyczasie połącz w robocie kuchennym: ricottę, szpinak, czosnek, parmezan, jajko, pieprz i sól.

Obrazek

4. Na rozgrzanej patelni podsmaż cienkie plastry cukinii.

Obrazek

5. W naczyniu żaroodpornym umieść pierwszą warstwę sosu z mięsem. Następnie ułóż podsmażone plastry cukinii i warstwę zielonej mieszanki. Powtórz kolejno wszystkie warstwy.

Obrazek

6. Na wierzchu rozsyp parmezan. Lasagne wstaw do piekarnika na 30 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).

Obrazek

7. Smacznego!

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser