Lasagne z cukinią

Lasagne z cukinią i mielonym indykiem to nasza najnowsza kombinacja w stylu fit. I od razu musimy się przyznać, że zakochaliśmy się w niej od pierwszego kęsa. Zresztą z Tobą będzie podobnie, wystarczy, że raz jej skosztujesz, a już na stałe zadomowi się w Twoim menu.

Obrazek
Pyszności

W przygotowaniu fitowej lasagne pomógł nam robot kuchenny marki Philips.

Składniki:

  1. 1-2 szt. cukinia
  2. 3 łyżki oliwa z oliwek
  3. 500 g serek ricotta
  4. 150 g szpinak
  5. 1-2 ząbki czosnek
  6. 1 szt. jajko
  7. 1/2 łyżeczki sól
  8. 1/3 łyżeczki biały pieprz
  9. 1/3 szkl. parmezan starty
  10. 1 szt. cebula
  11. 3 szt. marchewki
  12. 3 łodygi seler naciowy
  13. 400 g mielone mięso z indyka
  14. 800 g pomidory krojone w zalewie
  15. 1/2 szkl. liście bazylii
  16. 1 łyżeczka sól
  17. 1/2 łyżeczki pieprz

Sposób przygotowania:

1. Na oliwie z oliwek podsmaż cebulę, seler naciowy i marchewki.

Obrazek

2. Po chwili dodaj mięso mielone, pomidory krojone w zalewie i świeżą bazylię. Gotuj pod przykryciem przez 30 minut. Pod koniec gotowania dopraw solą i pieprzem.

Obrazek

3. W międzyczasie połącz w robocie kuchennym: ricottę, szpinak, czosnek, parmezan, jajko, pieprz i sól.

Obrazek

4. Na rozgrzanej patelni podsmaż cienkie plastry cukinii.

Obrazek

5. W naczyniu żaroodpornym umieść pierwszą warstwę sosu z mięsem. Następnie ułóż podsmażone plastry cukinii i warstwę zielonej mieszanki. Powtórz kolejno wszystkie warstwy.

Obrazek

6. Na wierzchu rozsyp parmezan. Lasagne wstaw do piekarnika na 30 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).

Obrazek

7. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇