Lasagne z cukinii

Lasagne z cukinii? No pewnie, że się da - i to w jakim stylu. Ślinka cieknie od samego patrzenia. Tego po prostu nie możesz przegapić ❤️

Obrazek
Pyszności

Składniki:

Cukinia

  1. 2 szt. cukinia
  2. 2 łyżki oliwa z oliwek
  3. 2-3 szczypty sól
  4. 2-3 szczypty pieprz

Pieczarkowy farsz

  1. 1/2 łyżeczki pieprz
  2. 1/2 szt. cebula
  3. 1 ząbek czosnek
  4. 5-6 szt. pieczarki
  5. 400 ml sos pomidorowy
  6. 1 łyżeczka bazylia
  7. 1 łyżeczka sól

Serwy miks

  1. 180 g ser typu włoski
  2. 1 szt. jajko
  3. 1/2 szkl. mozzarella
  4. 1/2 łyżeczki sól
  5. 1/2 łyżeczki pieprz

Sposób przygotowania:

1. Przy pomocy mandoliny podziel cukinie na cienkie plastry. Następnie polej je delikatnie oliwą z oliwek, po czym dopraw solą i pieprzem. Na koniec wstaw do piekarnika na 10 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obrazek

2. Czas na pieczarkową mieszankę. Na rozgrzanej patelni połącz czosnek i cebulę, po czym dodaj: pieczarki, bazylię, pieprz, sól oraz sos pomidorowy.

Obrazek

3. Teraz przygotuj serowy miks. W tym celu połącz w misce: ser typu włoskiego, jajko, mozzarellę, sól i pieprz.

Obrazek

4. Na podpieczonej cukinii ułóż serową mieszankę.

Obrazek

5. Następnie dodaj farsz z pieczarkami i zwiń w rulon.

Obrazek

6. W formie do pieczenia rozprowadź sos pomidorowy. Po czym dodaj rulony z cukinii. Na wierzchu umieść pieczarki w sosie i posyp żółtym serem. Ponownie wstaw do piekarnika. Tym razem na 20 minut.

Obrazek

7. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥