WAŻNE
TERAZ

Immunitet Ziobry. Jest decyzja komisji

Jajecznica jak chmurka bez smażenia robi się wręcz sama. Nie trzeba nawet patelni

Choć patelnia stanowi, wydawałoby się, podstawowe narzędzie do zrobienia jajecznicy, to naczynie kuchenne nie będzie tu potrzebne. Smaczną, puszystą i pożywną jajecznicę przygotujesz również bez patelni. Jajecznica bez smażenia to śniadanie, które Was zaskoczy. Przekonajcie się sami!

ObrazekJajecznica bez smażenia - Pyszności; Foto screen z filmu https://www.youtube.com/watch?v=i3C-E4gjkVE
Karol Wiak

Jajecznica bez smażenia - świetna alternatywa dla popularnego śniadania

Nie ulega żadnej wątpliwości, że jajecznica stanowi jeden z ulubionych posiłków, które przyrządzamy na nasze śniadanie. Okazuje się, że prawie 99% osób smaży jajecznicę. A ten 1% lub nieco więcej osób, z powodzeniem przyrządza to śniadanie w nieco inny sposób. Jajecznica bez smażenia to pomysł na szybkie i naprawdę smaczne śniadanie. Jest lekka jak chmurka, miękka i smakuje wyjątkowo. Aby uzyskać taki efekt, należy przyrządzić ją w wodzie. Jak to zrobić i dlaczego warto wybrać właśnie taką opcję?

Obrazek
Jajecznica - Pyszności; Foto: Canva.com

Jajecznica bez smażenia będzie bez wątpienia idealną opcją dla osób, które są na diecie łatwostrawnej. Jak dobrze wiemy, smażone potrawy trawią się dużo dłużej, a taki przysmak, oprócz tego, że smaczny, będzie również zdrowy. Co ważne, danie nie będzie suche. Nasza jajecznica wyjdzie puszysta, wilgotna i niesamowicie miękka.

Jak przygotować jajecznicę bez smażenia?

Przepis jest naprawdę banalny. Zamiast tradycyjnego smażenia, wykorzystamy tu gotującą się wodę. Po paru chwilach otrzymamy smaczne i pożywne danie!

Składniki:

     
  • 2-3 jajka
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa do pokropienia.

Sposób przygotowania:

Oczywiście jajecznica bez smażenia to danie, w którym przygotujesz samą podstawę. Resztę rozmaitych dodatków możesz dodać później, by jeszcze bardziej wzbogacić jej smak. Rozpoczynamy od zagotowania w garnku wody. Nasz wrzątek mieszamy dokładnie łyżką i do tak powstałego wiru wbijamy roztrzepane jajka. Przykrywamy go pokrywką i odczekujemy około 20-30 sekund. Nasza jajecznica jest już gotowa! Najlepiej jest ją wyjąć, wykorzystując łyżkę cedzakową. Przypraw do smaku, polej odrobiną oliwy, wrzuć ulubione dodatki i ciesz się pysznym śniadaniem!

Obrazek
Wybijanie jajek - Pyszności; Foto: Canva.com

Ten zdrowy posiłek, nie tylko urozmaici Twoją dietę, ale wprowadzi pewnego rodzaju innowację w przygotowaniu tak prostych i popularnych dań. Przekonajcie się sami!

W Twoje śniadania wkradła się rutyna? Zobacz na naszym kanale YouTube 9 smakowitych przepisów śniadaniowych:

Wybrane dla Ciebie
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji