Jajecznica jak chmurka bez smażenia robi się wręcz sama. Nie trzeba nawet patelni

Choć patelnia stanowi, wydawałoby się, podstawowe narzędzie do zrobienia jajecznicy, to naczynie kuchenne nie będzie tu potrzebne. Smaczną, puszystą i pożywną jajecznicę przygotujesz również bez patelni. Jajecznica bez smażenia to śniadanie, które Was zaskoczy. Przekonajcie się sami!

ObrazekJajecznica bez smażenia - Pyszności; Foto screen z filmu https://www.youtube.com/watch?v=i3C-E4gjkVE
Karol Wiak

Jajecznica bez smażenia - świetna alternatywa dla popularnego śniadania

Nie ulega żadnej wątpliwości, że jajecznica stanowi jeden z ulubionych posiłków, które przyrządzamy na nasze śniadanie. Okazuje się, że prawie 99% osób smaży jajecznicę. A ten 1% lub nieco więcej osób, z powodzeniem przyrządza to śniadanie w nieco inny sposób. Jajecznica bez smażenia to pomysł na szybkie i naprawdę smaczne śniadanie. Jest lekka jak chmurka, miękka i smakuje wyjątkowo. Aby uzyskać taki efekt, należy przyrządzić ją w wodzie. Jak to zrobić i dlaczego warto wybrać właśnie taką opcję?

Obrazek
Jajecznica - Pyszności; Foto: Canva.com

Jajecznica bez smażenia będzie bez wątpienia idealną opcją dla osób, które są na diecie łatwostrawnej. Jak dobrze wiemy, smażone potrawy trawią się dużo dłużej, a taki przysmak, oprócz tego, że smaczny, będzie również zdrowy. Co ważne, danie nie będzie suche. Nasza jajecznica wyjdzie puszysta, wilgotna i niesamowicie miękka.

Jak przygotować jajecznicę bez smażenia?

Przepis jest naprawdę banalny. Zamiast tradycyjnego smażenia, wykorzystamy tu gotującą się wodę. Po paru chwilach otrzymamy smaczne i pożywne danie!

Składniki:

     
  • 2-3 jajka
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa do pokropienia.

Sposób przygotowania:

Oczywiście jajecznica bez smażenia to danie, w którym przygotujesz samą podstawę. Resztę rozmaitych dodatków możesz dodać później, by jeszcze bardziej wzbogacić jej smak. Rozpoczynamy od zagotowania w garnku wody. Nasz wrzątek mieszamy dokładnie łyżką i do tak powstałego wiru wbijamy roztrzepane jajka. Przykrywamy go pokrywką i odczekujemy około 20-30 sekund. Nasza jajecznica jest już gotowa! Najlepiej jest ją wyjąć, wykorzystując łyżkę cedzakową. Przypraw do smaku, polej odrobiną oliwy, wrzuć ulubione dodatki i ciesz się pysznym śniadaniem!

Obrazek
Wybijanie jajek - Pyszności; Foto: Canva.com

Ten zdrowy posiłek, nie tylko urozmaici Twoją dietę, ale wprowadzi pewnego rodzaju innowację w przygotowaniu tak prostych i popularnych dań. Przekonajcie się sami!

W Twoje śniadania wkradła się rutyna? Zobacz na naszym kanale YouTube 9 smakowitych przepisów śniadaniowych:

Wybrane dla Ciebie

Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło