Idealny przepis na Dzień Matki. Gdy zrobisz to ciasto, trudno będzie ukryć łzy wzruszenia
26 maja to niezwykle ważna data. To właśnie wtedy, swoje święto obchodzą wszystkie mamy. Kwiaciarnie i sklepy przeżywają prawdziwe oblężenie - każdy chce kupić bukiet kwiatów, coś słodkiego lub zupełnie inny prezent. Zamiast kupować, możesz zaskoczyć swoją mamę w zupełnie inny sposób. Wykaż się w kuchni i poznaj słodki przepis na Dzień Mamy. Dzięki temu upieczesz lekkie ciasto z rabarbarem.
26.05.2023 | aktual.: 26.05.2023 08:36
Nie od dziś wiadomo, że najbardziej cieszą te prezenty, które wręcza się ot tak, od serca. A jeszcze lepiej, gdy przygotowuje się je samodzielnie. Jako, że Dzień Mamy to dobra okazja, by wykazać się w ten właśnie sposób, to nic nie stoi na przeszkodzie, byś zaskoczył swoją mamę, piekąc ciasto. Sezon na rabarbar trwa w najlepsze, więc warto wykorzystać ten moment, by zrobić z niego naprawdę smaczne ciasto. Dzięki temu, wspólne chwile z mamą przy kawie, będą jedyne w swoim rodzaju.
Dlaczego warto postawić na słodki przepis na Dzień Mamy?
Jak dobrze wiesz, Dzień Mamy to niezwykłe święto. Złożenie życzeń i obdarowanie swojej ukochanej mamy jest obowiązkowe. Ale możesz to zrobić w zupełnie inny sposób i co ważne - od serca. Gdy znajdziesz chwilę wolnego czasu, możesz wybrać się do sklepu po zakup niezbędnych składników na lekkie ciasto z rabarbarem.
Po powrocie, udaj się do kuchni i zacznij realizować słodki przepis na Dzień Mamy. Nie zajmie ci to zbyt wiele czasu, a twoja mama będzie zadowolona i szczęśliwa - nie ma opcji, że to ciasto się nie uda.
W ten sposób pokażesz jej, że ją kochasz i sprawisz radość, piekąc słodki deser na Dzień Mamy. Zrobienie takiego ciasta z rabarbarem jest wyrazem troski i poświęcenia, które można włożyć w przygotowanie smacznego posiłku dla bliskiej osoby. Takie gesty sprawiają radość i mogą być pięknym prezentem na tę wyjątkową okazję. Postaw na rabarbar, bo to warzywo, które świetnie komponuje się z ciastem i odrobiną słodyczy. Twoja mama będzie zachwycona!
Lekkie ciasto z rabarbarem - przepis na Dzień Mamy
Dlaczego akurat to ciasto? Postawienie na słodki przepis na Dzień Mamy i przygotowanie lekkiego ciasta z rabarbarem ma wiele zalet. Wyjątkowy smak, sezonowość, lekkość, estetyka i możliwość wyrażenia miłości oraz docenienia mamy. To doskonały sposób, aby uczcić ten wyjątkowy dzień.
Składniki:
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 300 g mąki
- 180 g drobnego cukru do wypieków
- 6 jajek
- 150 ml oleju
- cukier waniliowy
- 4 łodygi rabarbaru
- cukier puder do oprószenia.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 170 stopni i wyłóż blaszkę papierem do pieczenia.
- Umyj rabarbar, obierz ze skórki i pokrój na półcentymetrowe kawałki.
- Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, oddziel białka od żółtek i ubij je na sztywną pianę. Pod sam koniec ubijania dosyp cukier i cukier waniliowy.
- Zmniejsz obroty miksera i cały czas ubijając, dodaj żółtka i następnie powoli wlej olej. Gdy powstanie jednolita masa, to powoli dodaj do niej przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
- Przełóż masę na blaszkę i wierzch posyp pokrojonym rabarbarem.
- Wstaw ciasto do rozgrzanego piekarnika i piecz je przez 50 minut. Po wyjęciu z piekarnika i ostudzeniu, posyp cukrem pudrem. Smacznego!