Lemoniada z arbuza idealna na lato. Orzeźwia i nawadnia

Gdy za oknem żar leje się z nieba, to każda forma ochłody jest na wagę złota. Najważniejsze by było zimne i smaczne. Można połączyć jedno i drugie, a najlepszą opcją będzie lemoniada arbuzowa. Przygotuj ją na dla gości na grilla lub w takim momencie, gdy masz ochotę na ochłodę. Sezon na arbuzy właśnie się rozpoczął, więc nie ma lepszej formy ochłody od takiej lemoniady.

ObrazekLemoniada arbuzowa - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Jeśli lubisz oryginalne smaki i coś, co ugasi pragnienie w upalne dni, to za tę najlepszą opcję niemal zawsze uchodzi domowa lemoniada. Najpopularniejsza jest ta przygotowana na bazie cytryny i mięty. Warto czasem jednak nieco poeksperymentować i sięgnąć po owoce i warzywa, które są dostępne w sklepach. Właśnie rozpoczyna się sezon na arbuzy. Są coraz tańsze i wyróżniają się wyjątkowym słodkim smakiem. Przygotujesz z nich smaczny letni napój, który niemal od razu pokochasz ty, twoje dzieci i każdy, kto zdecyduje się go spróbować.

Dlaczego lemoniada arbuzowa to dobry wybór na upalne dni?

Lemoniada z arbuza to doskonały wybór na upalne dni z kilku powodów. Po pierwsze, arbuz ma wysoką zawartość wody, która pomaga w nawadnianiu organizmu. Jego wilgotność sprawia, że lemoniada arbuzowa jest bardzo orzeźwiająca i pomaga gasić pragnienie. Po drugie, arbuz jest bogaty w naturalne cukry, które dostarczają szybkiego zastrzyku energii. To sprawia, że lemoniada z arbuzów jest świetnym źródłem natychmiastowej energii w czasie upałów.

Obrazek
Sezon na arbuzy - Pyszności; Foto Canva.com

Dodatkowo, arbuz zawiera witaminę C, która wspiera układ odpornościowy, oraz likopen - silny przeciwutleniacz, który ma właściwości antyoksydacyjne i przeciwnowotworowe. Dzięki temu, ten letni napój nie tylko orzeźwia, ale również przyczynia się do wzmocnienia zdrowia. Wreszcie, lemoniada arbuzowa jest łatwa do przygotowania. Wystarczy zmiksować kawałki arbuzowego miąższu, dodać sok z cytryny, kilka kostek lodu i ewentualnie słodzik, jeśli ktoś preferuje słodszy smak. To szybki i smaczny sposób na schłodzenie się i odświeżenie w gorące dni.

Lemoniada arbuzowa przepis - jak zapewnić sobie orzeźwienie w ciepłe i słoneczne dni?

Przepis na lemoniadę arbuzową jest banalnie prosty. Potrzebujesz zaledwie 20 minut, by zapewnić orzeźwienie sobie i swoim bliskim. Wybierz się do sklepu, wybierz słodkiego arbuza i ciesz się najlepszym smakiem lemoniady.

Składniki:

  • limonka
  • 2 kg miąższu z arbuza
  • 3 cytryny
  • litr wody
  • 4 łyżki cukru
  • listki mięty.
Obrazek
Lemoniada z arbuza - Pyszności; Foto Canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Zagotuj wodę z cukrem i wymieszaj dokładnie, by cukier się rozpuścił. Ostudź przygotowany syrop.
  2. Zblenduj miąższ z arbuza, a z cytryn wyciśnij sok. Połącz przygotowany wcześniej syrop z sokiem z cytryny i musem arbuzowym.
  3. Dodaj pokrojoną w plasterki limonkę i listki mięty.
  4. Wstaw lemoniadę na minimum godzinę do lodówki. Podaj z kostkami lodu.
Wybrane dla Ciebie
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
Strzelczyk robi wyjątkowe krokiety na święta. Pełne smaku i zupełnie inne od wszystkich
Strzelczyk robi wyjątkowe krokiety na święta. Pełne smaku i zupełnie inne od wszystkich
W Andaluzji się zajadają. Polacy dziś patrzą na to wyjątkowe mięso z niechęcią, choć w PRL-u było przysmakiem
W Andaluzji się zajadają. Polacy dziś patrzą na to wyjątkowe mięso z niechęcią, choć w PRL-u było przysmakiem
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥