Lemoniada z arbuza idealna na lato. Orzeźwia i nawadnia

Gdy za oknem żar leje się z nieba, to każda forma ochłody jest na wagę złota. Najważniejsze by było zimne i smaczne. Można połączyć jedno i drugie, a najlepszą opcją będzie lemoniada arbuzowa. Przygotuj ją na dla gości na grilla lub w takim momencie, gdy masz ochotę na ochłodę. Sezon na arbuzy właśnie się rozpoczął, więc nie ma lepszej formy ochłody od takiej lemoniady.

ObrazekLemoniada arbuzowa - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Jeśli lubisz oryginalne smaki i coś, co ugasi pragnienie w upalne dni, to za tę najlepszą opcję niemal zawsze uchodzi domowa lemoniada. Najpopularniejsza jest ta przygotowana na bazie cytryny i mięty. Warto czasem jednak nieco poeksperymentować i sięgnąć po owoce i warzywa, które są dostępne w sklepach. Właśnie rozpoczyna się sezon na arbuzy. Są coraz tańsze i wyróżniają się wyjątkowym słodkim smakiem. Przygotujesz z nich smaczny letni napój, który niemal od razu pokochasz ty, twoje dzieci i każdy, kto zdecyduje się go spróbować.

Dlaczego lemoniada arbuzowa to dobry wybór na upalne dni?

Lemoniada z arbuza to doskonały wybór na upalne dni z kilku powodów. Po pierwsze, arbuz ma wysoką zawartość wody, która pomaga w nawadnianiu organizmu. Jego wilgotność sprawia, że lemoniada arbuzowa jest bardzo orzeźwiająca i pomaga gasić pragnienie. Po drugie, arbuz jest bogaty w naturalne cukry, które dostarczają szybkiego zastrzyku energii. To sprawia, że lemoniada z arbuzów jest świetnym źródłem natychmiastowej energii w czasie upałów.

Obrazek
Sezon na arbuzy - Pyszności; Foto Canva.com

Dodatkowo, arbuz zawiera witaminę C, która wspiera układ odpornościowy, oraz likopen - silny przeciwutleniacz, który ma właściwości antyoksydacyjne i przeciwnowotworowe. Dzięki temu, ten letni napój nie tylko orzeźwia, ale również przyczynia się do wzmocnienia zdrowia. Wreszcie, lemoniada arbuzowa jest łatwa do przygotowania. Wystarczy zmiksować kawałki arbuzowego miąższu, dodać sok z cytryny, kilka kostek lodu i ewentualnie słodzik, jeśli ktoś preferuje słodszy smak. To szybki i smaczny sposób na schłodzenie się i odświeżenie w gorące dni.

Lemoniada arbuzowa przepis - jak zapewnić sobie orzeźwienie w ciepłe i słoneczne dni?

Przepis na lemoniadę arbuzową jest banalnie prosty. Potrzebujesz zaledwie 20 minut, by zapewnić orzeźwienie sobie i swoim bliskim. Wybierz się do sklepu, wybierz słodkiego arbuza i ciesz się najlepszym smakiem lemoniady.

Składniki:

  • limonka
  • 2 kg miąższu z arbuza
  • 3 cytryny
  • litr wody
  • 4 łyżki cukru
  • listki mięty.
Obrazek
Lemoniada z arbuza - Pyszności; Foto Canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Zagotuj wodę z cukrem i wymieszaj dokładnie, by cukier się rozpuścił. Ostudź przygotowany syrop.
  2. Zblenduj miąższ z arbuza, a z cytryn wyciśnij sok. Połącz przygotowany wcześniej syrop z sokiem z cytryny i musem arbuzowym.
  3. Dodaj pokrojoną w plasterki limonkę i listki mięty.
  4. Wstaw lemoniadę na minimum godzinę do lodówki. Podaj z kostkami lodu.
Wybrane dla Ciebie
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej