Tort bez pieczenia Pyszne Lato - stworzony na letnie przyjęcia
Lato się rozkręca, a temperatury na termometrach zaczynają bić rekordy. Jeśli planujesz wakacyjne przyjęcie i myślisz o przygotowaniu tortu- sięgnij po ten przepis. Całość przygotujesz bez pieczenia, dzięki czemu oszczędzisz sobie stania przy rozgrzanym piekarniku. Tort bez pieczenia Pyszne Lato to prawdziwy hit. Dzięki kolorowym warstwom prezentuje się po prostu przepięknie i z łatwością zastąpi tradycyjne wypieki.
25.06.2022 | aktual.: 26.06.2022 11:00
Pyszny letni tort bez pieczenia powstał na biszkoptowym spodzie. Jego kolorowe warstwy to proste połączenie śmietanki kremówki oraz malin i jagód. Dzięki dodaniu żelatyny krem jest stabilny i zachowuje odpowiednią konsystencję.
Przepis krok po kroku na tort Pyszne Lato jest już na naszym kanale YouTube:
W przygotowaniu tortu bez pieczenia pomógł nam blender próżniowy marki Philips.
Tort bez pieczenia Pyszne Lato - składniki:
Spód:
120-130 g biszkoptów
70 ml wody
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
Krem:
20g żelatyny + 170 ml wody
300 g borówek
350 g malin
500 ml śmietanki 30%
250 g serka mascarpone
250 g jogurtu naturalnego
8 łyżek cukru pudru
2 łyżeczki cukru z wanilią
Wierzch:
600 ml śmietanki 30%
1 fix do śmietany
4 łyżki cukru pudru
Borówki i maliny do dekoracji
Przepis na tort bez pieczenia
Do miseczki wlej wodę, dodaj cukier puder, sok z cytryny i wymieszaj. Okrągłą tortownicę wyłóż papierem do pieczenia (wystarczy sam spód). Do formy włóż biszkopty i nasącz je przygotowaną mieszanką.
We wrzątku rozpuść żelatynę i odstaw do przestudzenia. W międzyczasie do blendera wrzuć maliny i zamień w mus. Powstałą masę przetrzyj przez sitko, żeby pozbyć się pestek. Oczywiście- jeśli jesteś fanem konsystencji malinowych musów z pestkami, to nie musisz tego robić. My tym razem postawiliśmy na aksamitny, gładki mus.
Śmietankę 30% ubij w misce razem z cukrem pudrem i cukrem z wanilią. W osobnej misce zmiksuj serek mascarpone razem z jogurtem naturalny i dodaj do niego ubitą śmietanę. W rozpuszczonej żelatynie "zahartuj" masę- dodaj do nie łyżkę masy śmietankowej i wymieszaj. Dodaj żelatynę do miski z kremem i zmiksuj. Dzięki zahartowaniu masy unikniemy powstawania grudek z żelatyny.
Połowę powstałej masy przelej do miski. Dodaj do niej puree z malin i wymieszaj. Następnie dodaj świeże maliny i wylej całość do blaszki z biszkoptami. Wyrównaj całość łyżką i wstaw do lodówki na około 20-25 minut.
Następnie do blendera wrzuć borówki i zamień je na mus. Dodaj go do pozostałej części bitej śmietany z mascarpone i wymieszaj.
Do powstałej masy dorzuć świeże borówki i wymieszaj. Powstałą masę wlej do schłodzonej zawartości tortownicy. Ponownie wstaw do lodówki. Tym razem schładzaj całość przez min. 6 godzin lub najlepiej całą noc.
Tort owocowy bez pieczenia
Kiedy ciasto będzie już schłodzone udekoruj je bitą śmietaną (śmietana 30%, fix, cukier puder). Dodaj świeże maliny i borówki i gotowe. Pyszny letni tort bez pieczenia już czeka na zjedzenie. Smacznego!