Zjedz lizaka i uratuj świat! Sekret ukryty jest w jego patyczku

Każdy z nas na pewno słyszał o tym, jak zagrożone jest nasze środowisko. Rosnące zanieczyszczenie planety, coraz mniej roślinności i wszechobecny plastik- to demony, z jakimi musimy się mierzyć. A gdyby tak wspomóc odrobinę planetę przez zjedzenie... lizaka?

Obrazek
Ewa
Obrazek

Sprzedaż słodyczy z roku na rok coraz bardziej rośnie

Specjaliści wyliczyli, że w Stanach Zjednoczonych rynek słodyczy w 2020 roku osiągnie rekordową sprzedaż. 38 miliardów dolarów za cukier? Niezły wynik!
Wraz ze wzrostem apetytu na cukier, rośnie popyt na słodycze pozyskiwane w bardziej naturalny sposób. Kalifornijska firma Amborella Organics stworzyła lizaki, które nie dość, że są słodkie, to jeszcze... mogą pomóc planecie.

Obrazek

Niesamowite lizaki z naturalnych składników

Obrazek

Jak sama nazwa wskazuje, Amborella Organics specjalizuje się w składnikach organicznych.
Firma nadała nowy wygląd klasycznym lizakom. Podstawą każdego lizaka są zwykle podstawowe składniki, takie jak czysty cukier trzcinowy, cukier buraczany i woda. Aromaty są tworzone przez dodanie kawałków jadalnych roślin. Wykorzystuje się w tym celu rośliny takich jak róże, szałwia, rozmaryn, lawenda, trawa cytrynowa, hibiskus i nagietek.
Aby uzyskać kolor, zespół dodaje szczyptę naturalnych barwników, takich jak kurkuma i marchewka.

Obrazek

Sekret tkwi w patyczku

Jednak to nie składniki sprawiają, że lizak jest aż tak niezwykły. Sekret zamknięty jest w patyczku.
Każdy patyk jest wykonany z papieru pochodzącego z recyklingu i ma zawinięte w środku nasiona roślin. Gdy patyczek jest sadzony poziomo i codziennie podlewany, papier rozkłada się, a z roślin wyrastają zioła i kwiaty.
Nie dość, że możemy wyhodować roślinkę, to jeszcze nie zaśmiecamy środowiska plastikiem!

Obrazek
Kupiłbyś takie lizaki, gdyby były dostępne w Polsce?
Wybrane dla Ciebie
Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama
Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama
Polska stewardesa pokazała, co kupuje w Biedronce i zabiera do Dubaju. "Zawsze polecam załodze"
Polska stewardesa pokazała, co kupuje w Biedronce i zabiera do Dubaju. "Zawsze polecam załodze"
Ścieram na tarce i dodaję do purée ziemniaczanego. Po zapieczeniu smakuje bosko
Ścieram na tarce i dodaję do purée ziemniaczanego. Po zapieczeniu smakuje bosko
W PRL-u często robiono na deser. Szybka wersja nie wymaga pieczenia
W PRL-u często robiono na deser. Szybka wersja nie wymaga pieczenia
Ta kiełbasa wygląda niepozornie. Niektórych mdli na samą myśl
Ta kiełbasa wygląda niepozornie. Niektórych mdli na samą myśl
Koreańczyk skusił się na polskie kartacze. Jego słowa bawią do łez
Koreańczyk skusił się na polskie kartacze. Jego słowa bawią do łez
Wrzucam garść liści do blendera. W mig mam zdrową i pyszną pastę
Wrzucam garść liści do blendera. W mig mam zdrową i pyszną pastę
Do sałatki robię nietypowy dressing. Goście się dziwią, a później proszą o więcej
Do sałatki robię nietypowy dressing. Goście się dziwią, a później proszą o więcej
Uczestniczka "MasterChefa" usmażyła papugorybę. Klima wyczuł to już po pierwszym kęsie
Uczestniczka "MasterChefa" usmażyła papugorybę. Klima wyczuł to już po pierwszym kęsie
Dorzucam do risotto. Niejeden Włoch zapłacze na sam widok
Dorzucam do risotto. Niejeden Włoch zapłacze na sam widok
Domowa wędlina ze schabu nie ma sobie równych. Wychodzi soczysta dzięki prostej metodzie
Domowa wędlina ze schabu nie ma sobie równych. Wychodzi soczysta dzięki prostej metodzie
Ekspresowa przekąska z ciasta francuskiego. Zrobisz z 3 składników
Ekspresowa przekąska z ciasta francuskiego. Zrobisz z 3 składników