PrzepisDeseryLodowy fondant pod włoską bezą

Lodowy fondant pod włoską bezą

Dawno nie było u nas nic słodkiego, no to przychodzimy z czymś naprawdę wyjątkowym ?

Lodowy fondant pod włoską bezą
Pyszności

09.09.2018 | aktual.: 10.09.2018 08:41

Składniki:

Fondant czekoladowy

  1. 150 g masło
  2. 200 g czekolada gorzka
  3. 3 szt. jajka
  4. 3 szt. żółtko
  5. 3/4 .szkl. cukier
  6. 1/3 szkl. mąka pszenna
  7. 3 łyżeczki kakao

Beza włoska

  1. 1/2 szkl. biały cukier
  2. 1/2 szkl. woda
  3. 3 szt. białka z jajek

Pozostałe składniki

  1. lody Twoje ulubione
Sposób przygotowania:

1. W garnku połącz ze sobą masło i czekoladę.

Obraz

2. W misce zmiksuj ze sobą 3 jajka i 3 żółtka. Po chwili zacznij dodawać stopniowo cukier.

Obraz

3. Następnie dodaj czekoladową mieszankę i mąkę. Dokładnie wymieszaj.

Obraz

4. Powstałą masę umieść w foremkach z kakao. Wstaw do piekarnika na 8 minut (temperatura 180 stopni Celsjusza).

Obraz

5. W międzyczasie przygotuj włoską bezę. Zacznij od syropu - w tym celu połącz wodę oraz cukier i zagotuj do temperatury 118 stopni Celsjusza. Ubij białka z 3 jajek. Następnie połącz je z syropem (wlewaj ją cienkim strumieniem).

Obraz

6. Na każdym kawałku umieść gałkę lodów. Następnie obtocz ją włoską bezą. Opal ją palnikiem. Smacznego!

Obraz
Wybrane dla Ciebie