Dawno nie było u nas nic słodkiego, no to przychodzimy z czymś naprawdę wyjątkowym ?
Pyszności
09.09.2018 | aktual.: 10.09.2018 08:41
Składniki:
Fondant czekoladowy
150 g masło
200 g czekolada gorzka
3 szt. jajka
3 szt. żółtko
3/4 .szkl. cukier
1/3 szkl. mąka pszenna
3 łyżeczki kakao
Beza włoska
1/2 szkl. biały cukier
1/2 szkl. woda
3 szt. białka z jajek
Pozostałe składniki
lody Twoje ulubione
Sposób przygotowania:
1. W garnku połącz ze sobą masło i czekoladę.
2. W misce zmiksuj ze sobą 3 jajka i 3 żółtka. Po chwili zacznij dodawać stopniowo cukier.
3. Następnie dodaj czekoladową mieszankę i mąkę. Dokładnie wymieszaj.
4. Powstałą masę umieść w foremkach z kakao. Wstaw do piekarnika na 8 minut (temperatura 180 stopni Celsjusza).
5. W międzyczasie przygotuj włoską bezę. Zacznij od syropu - w tym celu połącz wodę oraz cukier i zagotuj do temperatury 118 stopni Celsjusza. Ubij białka z 3 jajek. Następnie połącz je z syropem (wlewaj ją cienkim strumieniem).
6. Na każdym kawałku umieść gałkę lodów. Następnie obtocz ją włoską bezą. Opal ją palnikiem. Smacznego!