Lodowy fondant pod włoską bezą

Dawno nie było u nas nic słodkiego, no to przychodzimy z czymś naprawdę wyjątkowym ?

Obrazek
Pyszności

Składniki:

Fondant czekoladowy

  1. 150 g masło
  2. 200 g czekolada gorzka
  3. 3 szt. jajka
  4. 3 szt. żółtko
  5. 3/4 .szkl. cukier
  6. 1/3 szkl. mąka pszenna
  7. 3 łyżeczki kakao

Beza włoska

  1. 1/2 szkl. biały cukier
  2. 1/2 szkl. woda
  3. 3 szt. białka z jajek

Pozostałe składniki

  1. lody Twoje ulubione
Sposób przygotowania:

1. W garnku połącz ze sobą masło i czekoladę.

Obrazek

2. W misce zmiksuj ze sobą 3 jajka i 3 żółtka. Po chwili zacznij dodawać stopniowo cukier.

Obrazek

3. Następnie dodaj czekoladową mieszankę i mąkę. Dokładnie wymieszaj.

Obrazek

4. Powstałą masę umieść w foremkach z kakao. Wstaw do piekarnika na 8 minut (temperatura 180 stopni Celsjusza).

Obrazek

5. W międzyczasie przygotuj włoską bezę. Zacznij od syropu - w tym celu połącz wodę oraz cukier i zagotuj do temperatury 118 stopni Celsjusza. Ubij białka z 3 jajek. Następnie połącz je z syropem (wlewaj ją cienkim strumieniem).

Obrazek

6. Na każdym kawałku umieść gałkę lodów. Następnie obtocz ją włoską bezą. Opal ją palnikiem. Smacznego!

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości