PrzepisDania główneŁopatka wieprzowa pod warzywami

Łopatka wieprzowa pod warzywami

Łopatka wieprzowa pod warzywami
Pyszności

25.10.2018 17:00, aktual.: 11.04.2022 10:17

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Tym razem mamy dla Was pomysł na pyszne ciekawe danie, które świetnie sprawdzi się podczas spotkania rodzinnego. Z naszą łopatką zachwycisz nawet teściową! ?

Składniki:

  1. 1 kg łopatka wieprzowa
  2. 800 g pomidory krojone z puszki
  3. 3 łyżki olej roślinny
  4. 150 g pieczarki
  5. 1 szt. papryka
  6. 1 szt. cebula
  7. 5-6 szt. ogórki kiszone
  8. 2 łyżeczki papryka słodka
  9. 1 łyżeczka czosnek suszony
  10. 1 łyżeczka sól
  11. 1 łyżeczka pieprz

Sposób przygotowania:

1. W misce połącz ze sobą następujące warzywa: pomidory krojone z puszki, pieczarki, paprykę, cebulę oraz ogórki kiszone. Dobrze wymieszaj.

Obraz

2. Ponacinaj mięso tak, aby przypominało szachownice.

Obraz

3. Następnie przełóż do formy do pieczenia i natrzyj olejem roślinnym. Po czym dopraw: słodką papryką, suszonym czosnkiem, solą i pieprzem.

Obraz

4. Na wierzchu i pomiędzy nacięcia nanieść wcześniej przygotowaną mieszankę warzyw. Przykryj folią i wstaw do piekarnika na godzinę (200 stopni Celsjusza). Następnie piecz bez przykrycia jeszcze 20-30 minut.

Obraz

5. Smacznego!

Obraz