Łopatka wieprzowa pod warzywami

Tym razem mamy dla Was pomysł na pyszne ciekawe danie, które świetnie sprawdzi się podczas spotkania rodzinnego. Z naszą łopatką zachwycisz nawet teściową! ?

Obrazek
Pyszności

Składniki:

  1. 1 kg łopatka wieprzowa
  2. 800 g pomidory krojone z puszki
  3. 3 łyżki olej roślinny
  4. 150 g pieczarki
  5. 1 szt. papryka
  6. 1 szt. cebula
  7. 5-6 szt. ogórki kiszone
  8. 2 łyżeczki papryka słodka
  9. 1 łyżeczka czosnek suszony
  10. 1 łyżeczka sól
  11. 1 łyżeczka pieprz

Sposób przygotowania:

1. W misce połącz ze sobą następujące warzywa: pomidory krojone z puszki, pieczarki, paprykę, cebulę oraz ogórki kiszone. Dobrze wymieszaj.

Obrazek

2. Ponacinaj mięso tak, aby przypominało szachownice.

Obrazek

3. Następnie przełóż do formy do pieczenia i natrzyj olejem roślinnym. Po czym dopraw: słodką papryką, suszonym czosnkiem, solą i pieprzem.

Obrazek

4. Na wierzchu i pomiędzy nacięcia nanieść wcześniej przygotowaną mieszankę warzyw. Przykryj folią i wstaw do piekarnika na godzinę (200 stopni Celsjusza). Następnie piecz bez przykrycia jeszcze 20-30 minut.

Obrazek

5. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy
Na andrzejki robię cały gar. Ciepłe danie, które znika w mgnieniu oka i zachwyca wszystkich gości
Na andrzejki robię cały gar. Ciepłe danie, które znika w mgnieniu oka i zachwyca wszystkich gości
Pierwszy raz jadłam ją w Zakopanem, a teraz robię sama w 20 minut. Przyjemnie rozgrzewa i jest pyszna
Pierwszy raz jadłam ją w Zakopanem, a teraz robię sama w 20 minut. Przyjemnie rozgrzewa i jest pyszna
Gdy stawiam ją na andrzejkowym stole, goście wyrywają sobie salaterkę. To najlepsza sałatka
Gdy stawiam ją na andrzejkowym stole, goście wyrywają sobie salaterkę. To najlepsza sałatka
Kiedyś gospodynie dodawały do rosołu za każdym razem. Jak nic podbija smak zupy
Kiedyś gospodynie dodawały do rosołu za każdym razem. Jak nic podbija smak zupy
Do bigosu zawsze dodaje to mięso.  Podbija smak całego dania
Do bigosu zawsze dodaje to mięso.  Podbija smak całego dania
Gdy robię te naleśniki, o cynamonki nikt nawet nie pyta. Takie są pyszne
Gdy robię te naleśniki, o cynamonki nikt nawet nie pyta. Takie są pyszne
To idealne mięso na pieczeń. Nie wymaga wielogodzinnego marynowania ani długiego duszenia
To idealne mięso na pieczeń. Nie wymaga wielogodzinnego marynowania ani długiego duszenia
O tej godzinie pij kawę. Według naukowców wtedy najbardziej zmniejsza ryzyko chorób serca
O tej godzinie pij kawę. Według naukowców wtedy najbardziej zmniejsza ryzyko chorób serca
Babka ruska lepsza niż pierogi. Tania, a cała rodzina naje się do syta
Babka ruska lepsza niż pierogi. Tania, a cała rodzina naje się do syta
Jak podgrzać schabowego? Dzięki tej metodzie będzie smaczny i chrupiący
Jak podgrzać schabowego? Dzięki tej metodzie będzie smaczny i chrupiący