Łosoś w cieście francuskim z sosem śmietanowo-porowym i mozzarellą

Poniżej zobaczysz przepis na przyrządzenie łososia w cieście francuskim z sosem śmietanowo-porowym i mozzarellą.

Obrazek
Pyszności

Składniki:

  1. 1 szt. por pokrojony w prążki
  2. 1/2 szklanki bulion
  3. 3 łyżki serek śmietankowy
  4. 400 g ciasto francuskie
  5. 200 g wędzony łosoś w kawałkach
  6. plastry mozzarella
  7. 1 szt. jajko rozbite i rozmieszane
  8. rozmaryn
Sposób przygotowania:

1. Rozgrzej patelnię, a następnie wlej na nią bulion i dodaj do niego pokrojonego pora. Kiedy por zmięknie, dodaj serek śmietankowy i dobrze wszystko wymieszaj.

Obrazek

2. Rozwiń ciasto francuskie i na jego środku ułóż kawałki wędzonego łososia. Następnie nasmaruj go przygotowanym sosem śmietanowo-porowym i ułóż plastry mozzarelli.

Obrazek

3. Ponacinaj ciasto francuskie tak, jak na poniższym zdjęciu, a następnie zawiń boki do środka tak, aby powstał warkocz. Za pomocą pędzelka nasmaruj wierzch ciasta jajkiem.

Obrazek

4. Posyp ciasto z wierzchu rozmarynem, a następnie włóż warkocz do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Piecz przez 40 minut.

Obrazek

5. Po 40 minutach wyjmij warkocz z piekarnika i pokrój go na kawałki.

Obrazek
6. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji