Łosoś w cieście francuskim z mozzarellą i pomidorkami

Już za chwilę zobaczysz genialny przepis na łososia w cieście francuskim z mozzarellą i pomidorkami. Muszę przyznać, że uwielbiam łososia, ale o takim sposobie jego przyrządzania nigdy wcześniej nie słyszałam.

Obrazek
Pyszności

To danie jest bardzo smaczne i na pewno ucieszy ciebie oraz twoją rodzinę. Koniecznie wypróbuj!

Przepis poniżej.

Składniki:

  1. 2 szt. filety z łososia
  2. 1 opak. ciasto francuskie
  3. sól
  4. pieprz
  5. 4 plastry mozzarella
  6. 2-3 szt. pomidorki koktajlowe pokrojone w plastry
  7. 1 szt. jajko rozbite i rozmieszane
  8. natka pietruszki posiekana
Sposób przygotowania:
1. Przekrój ciasto francuskie na pół. Na środku każdej połowy umieść po jednym filecie z łososia. Każdego z nich dopraw solą i pieprzem oraz połóż na nim po 2 plastry mozzarelli i po 3-4 plastrach pomidorków koktajlowych.
2. Zawiń ciasto wokół łososia i delikatnie dociśnij, aby dwa końce ciasta dobrze się ze sobą połączyły.
3. Odetnij boczne końcówki, ok 2 cm z każdej strony, a następnie zawiń je do środka i delikatnie dociśnij.
4. Za pomocą noża ponacinaj z wierzchu ciasto francuskie tak, jak na poniższym zdjęciu:
5. Obydwa kawałki łososia umieść na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym. Za pomocą pędzelka każdy z nich nasmaruj z wierzchu rozbitym i rozmieszanym jajkiem. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i piecz przez 20 minut.
6. Po 20 minutach wyjmij gotowe danie z piekarnika i przełóż na talerze. Jeżeli masz ochotę, możesz posypać je z wierzchu posiekaną pietruszką.
7. Smacznego
Wybrane dla Ciebie
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇