Szukasz ciekawego pomysłu na oryginalne podanie łososia? Jeśli tak, mamy coś co z pewnością Ci się spodoba. Ta alternatywa nie tylko zachwyca wspaniałym smakiem, ale i pięknie się prezentuje.
Pyszności
Składniki:
100 g serek śmietankowy
2 łyżki sok z limonki
1 szt. jajko
1 gałązka koperek
10 g majonez
1 łyżeczka oregano
1 szt. filet z łososia
1 szczypta sól
1 szczypta pieprz
2 szt. ciasto francuskie
3 łyżki musztarda francuska
1 garść szpinak
Sposób przygotowania:
1. Przygotuj serowe nadzienie, łącząc ze sobą serek śmietankowy, sok z limonki, majonez i oregano. Wszystko dokładnie wymieszaj.
2. Dopraw filet z łososia za pomocą soli i pieprzu.
3. Z ciasta francuskiego utwórz romb. Rozsmaruj na nim musztardę francuską, a następnie ułóż: szpinak, filet z łososia i wcześniej przygotowane serowe nadzienie. Końcówki posmaruj jajkiem.
4. Przykryj wszystko drugim rombem z ciasta francuskiego i za pomocą widelca uformuj kształt ryby.
5. Posmaruj rybę jajkiem i przy pomocy małego noża stwórz łuski. Nie zapomnij również o dodaniu ogona i płetw, które możesz wykonać z ciasta, które zostało.
6. Oryginalną rybę włóż do rozgrzanego do 200 stopni C piekarnika i piecz przez 25 minut.