Łatwy przepis na łososia w sosie maślano-cytrynowym. Obiad smaczniejszy niż w renomowanej restauracji

Poszukując inspiracji na obiad, z pewnością kierujesz się wieloma kryteriami. Najważniejsze w tym wszystkim jest przede wszystkim to, by było smacznie, a sam proces przygotowania dania był łatwy. I taki właśnie jest łosoś w sosie maślano-cytrynowym. Zobacz, jak go zrobić.

ObrazekŁosoś w sosie maślano-cytrynowym - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube W kuchni u Ewy w Turynie
Karol Wiak

Łosoś w sosie maślano-cytrynowym - wyjątkowa opcja na rodzinny obiad

Dania z ryb, co warto podkreślić, są najchętniej wybieranym posiłkiem, przede wszystkim w piątki. Tak się składa, że ten wariant potrawy, który mamy przyjemność ci zaprezentować, możesz tak naprawdę przygotować zawsze i gdy najdzie cię na to ochota. Łosoś w sosie maślano-cytrynowym to łatwy przepis na naprawdę smaczny obiad. Smak ryby został tu podkreślony przez rozpływający się w ustach sos. Wyjątkowość tego dania tkwi przede wszystkim w tym, że wykorzystana została minimalna ilość składników. Efekt? Na pewno cię zaskoczy.

Obrazek
Krojenie łososia - Pyszności

Jak przygotować łososia w sosie maślano-cytrynowym?

Zaletą tego dania, oprócz smaku, jest fakt, że przygotowuje się je bardzo szybko. Potrzebne ci tu będzie zaledwie 15 minut, a pyszna i rozpływająca się ryba będzie gotowa. Zobacz, jakie to proste!

Składniki:

  • 4 filety łososia bez skóry
  • 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 2 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku
  • wytrawne białe wino - 2 łyżki (można je zastąpić 2 łyżeczkami musztardy Dijon)
  • sól i pieprz do smaku.

Składniki na sos:

  • 50 g masła
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki białego wytrawnego wina (można zastąpić łyżeczką musztardy Dijon)
  • pół szklanki śmietany
  • 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • odrobina posiekanej natki pietruszki.

Sposób przygotowania:

Łosoś w sosie maślano-cytrynowym to danie, które rozpływa się w ustach. Jego przygotowanie rozpocznij od rozgrzania piekarnika do temperatury 220 stopni i natłuszczenia naczynia do pieczenia. Osusz rybę ręcznikiem papierowym. W naczyniu połącz sok z cytryny, oliwę, czosnek i wino. Natrzyj mieszanką łososia i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Dopraw solą i pieprzem. Piecz przez około 10-12 minut. W trakcie pieczenia, rozpuść masło w rondelku i dodaj czosnek. Wlej wino i gotuj przez około 3 minuty. Następnie dodaj śmietanę i gotuj, aż sos lekko zgęstnieje.

Obrazek
Sos maślano-cytrynowy - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube W kuchni u Ewy w Turynie

Zdejmij rondelek z palnika i wymieszaj sos z sokiem z cytryny i pietruszką. Wylej go do naczynia żaroodpornego na upieczonego łososia, aby wymieszać sos z naturalnymi sokami, które wydzieliły się podczas pieczenia. Łosoś jest już gotowy. Smacznego!

Zobacz na naszym kanale YouTube, jak przygotować pyszną i zdrową kolację na ciepło:

Wybrane dla Ciebie
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Zalegają w sklepach, bo mało kto kupuje. Solidna porcja wapnia i białka
Zalegają w sklepach, bo mało kto kupuje. Solidna porcja wapnia i białka
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟