Łatwy przepis na łososia w sosie maślano-cytrynowym. Obiad smaczniejszy niż w renomowanej restauracji
25.01.2023 13:00, aktual.: 25.01.2023 13:37
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Poszukując inspiracji na obiad, z pewnością kierujesz się wieloma kryteriami. Najważniejsze w tym wszystkim jest przede wszystkim to, by było smacznie, a sam proces przygotowania dania był łatwy. I taki właśnie jest łosoś w sosie maślano-cytrynowym. Zobacz, jak go zrobić.
Łosoś w sosie maślano-cytrynowym - wyjątkowa opcja na rodzinny obiad
Dania z ryb, co warto podkreślić, są najchętniej wybieranym posiłkiem, przede wszystkim w piątki. Tak się składa, że ten wariant potrawy, który mamy przyjemność ci zaprezentować, możesz tak naprawdę przygotować zawsze i gdy najdzie cię na to ochota. Łosoś w sosie maślano-cytrynowym to łatwy przepis na naprawdę smaczny obiad. Smak ryby został tu podkreślony przez rozpływający się w ustach sos. Wyjątkowość tego dania tkwi przede wszystkim w tym, że wykorzystana została minimalna ilość składników. Efekt? Na pewno cię zaskoczy.
Jak przygotować łososia w sosie maślano-cytrynowym?
Zaletą tego dania, oprócz smaku, jest fakt, że przygotowuje się je bardzo szybko. Potrzebne ci tu będzie zaledwie 15 minut, a pyszna i rozpływająca się ryba będzie gotowa. Zobacz, jakie to proste!
Składniki:
- 4 filety łososia bez skóry
- 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- łyżka oliwy z oliwek
- 2 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku
- wytrawne białe wino - 2 łyżki (można je zastąpić 2 łyżeczkami musztardy Dijon)
- sól i pieprz do smaku.
Składniki na sos:
- 50 g masła
- ząbek czosnku
- 2 łyżki białego wytrawnego wina (można zastąpić łyżeczką musztardy Dijon)
- pół szklanki śmietany
- 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- odrobina posiekanej natki pietruszki.
Sposób przygotowania:
Łosoś w sosie maślano-cytrynowym to danie, które rozpływa się w ustach. Jego przygotowanie rozpocznij od rozgrzania piekarnika do temperatury 220 stopni i natłuszczenia naczynia do pieczenia. Osusz rybę ręcznikiem papierowym. W naczyniu połącz sok z cytryny, oliwę, czosnek i wino. Natrzyj mieszanką łososia i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Dopraw solą i pieprzem. Piecz przez około 10-12 minut. W trakcie pieczenia, rozpuść masło w rondelku i dodaj czosnek. Wlej wino i gotuj przez około 3 minuty. Następnie dodaj śmietanę i gotuj, aż sos lekko zgęstnieje.
Zdejmij rondelek z palnika i wymieszaj sos z sokiem z cytryny i pietruszką. Wylej go do naczynia żaroodpornego na upieczonego łososia, aby wymieszać sos z naturalnymi sokami, które wydzieliły się podczas pieczenia. Łosoś jest już gotowy. Smacznego!
Zobacz na naszym kanale YouTube, jak przygotować pyszną i zdrową kolację na ciepło: