Pod żadnym pozorem nie wyrzucaj łupin orzechów włoskich do zwykłego śmietnika. Trudno o gorszy błąd

Sezon na jesienne przysmaki w pełni. Jednym z takich smaków są pyszne orzechy. Nie wyrzucaj do kosza pozostałości- łupiny orzechów włoskich mają bardzo praktyczne zastosowanie.

Obrazek
Ewa

Zbiory orzechów włoskich przypadają na koniec września aż do końca października. To dobry czas na zaopatrzenie swojej spiżarni: są dostępne i tańsze niż w gotowych mieszankach ze sklepów. Okazuje się, że przydatne jest nie tylko ich wnętrze.

Łupiny orzechów włoskich- Pyszności
Łupiny orzechów włoskich- Pyszności

Orzechy włoskie a zdrowie

Chociaż orzechy włoskie są wysokokaloryczne, to ich wprowadzenie do diety może mieć ważne aspekty zdrowotne. Są bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, m.in. należący do omega-3 kwas alfa-linolenowy (ALA), który ma udowodnione wysokie działanie przeciwzapalne. Orzechy włoskie są źródłem łatwo przyswajalnych związków żelaza, magnezu, sodu i potasu.

Łupiny orzechów włoskich

Po zjedzeniu orzechów łupiny najczęściej lądują w koszu. To błąd- można wykorzystać je na wiele różnych sposobów. Okazuje się, że sprawdzą się w roli domowych kosmetyków oraz wzmacniacz odporności.

Łupiny orzechów włoskich- Pyszności
Łupiny orzechów włoskich- Pyszności

Odżywka do włosów

Żeby przygotować domową, tanią odżywkę do włosów potrzebujesz łupin z 10 orzechów. Oczyść je dokładnie, włóż do garnka i zalej wodą, aby przykryć resztki orzechów. Całość gotuj 20 minut od momentu aż woda zacznie wrzeć. Po wystudzeniu odcedź napar i przelej do butelki. Stosuj do płukania włosów po każdym umyciu. Powstała odżywka wzmacnia cebulki włosów i wydobywa miedziane refleksy.

Pasta do zębów

Łupiny orzechów włoskich sprawdzą się również jako domowy środek wybielający zęby. Przygotuj wywar tak samo, jak w przypadku odżywki do włosów. Zamocz w nim szczoteczkę i czyść zęby przez 5 minut. Powtarzaj czynność 2-3 razy dziennie.

Lepsza odporność

Z łupin orzechów włoskich przygotować można tzw. miód juglandowy. W małym naczyniu wymieszaj ze sobą ulubiony miód oraz łupiny. na każdą łyżkę sproszkowanych łupin dajemy łyżkę miodu. Do mieszanki dodaj ok. 10 kropel gliceryny. Tak przygotowany syrop zażywaj 3-4 dziennie po jednej łyżce.

Dekoracje z orzechów

Z łupinek możesz zrobić też małe dekoracje świąteczne. Sięgnij po farbki, pędzelki i akcesoria modelarskie- wykorzystaj łupinki jako ramki do obrazków.

Łupiny orzechów włoskich- Pyszności
Łupiny orzechów włoskich- Pyszności

Zerknij na nasz kanał i zainspiruj się pysznymi przepisami

Wybrane dla Ciebie
Wlewam 2 łyżki do smalcu. Dzięki temu jest śnieżnobiały i aksamitny
Wlewam 2 łyżki do smalcu. Dzięki temu jest śnieżnobiały i aksamitny
Najgorszy błąd przy smażeniu grzybów. Przez to tracą smak i stają się glutowate
Najgorszy błąd przy smażeniu grzybów. Przez to tracą smak i stają się glutowate
Biszkopt bez proszku do pieczenia. Wychodzi lekki i puszysty jak obłoczek
Biszkopt bez proszku do pieczenia. Wychodzi lekki i puszysty jak obłoczek
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury
Ten dodatek do obiadu był hitem w PRL. Jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy
Ten dodatek do obiadu był hitem w PRL. Jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy
Jajecznica po bałkańsku jest puszysta i aromatyczna. Po prostu palce lizać!
Jajecznica po bałkańsku jest puszysta i aromatyczna. Po prostu palce lizać!
Zjadł śniadanie w tatrzańskim schronisku. Opowiedział nam, czy było warto
Zjadł śniadanie w tatrzańskim schronisku. Opowiedział nam, czy było warto
Dzisiaj trudno ją dostać w sklepach. Dlatego zakasałam rękawy i zrobiłam sama
Dzisiaj trudno ją dostać w sklepach. Dlatego zakasałam rękawy i zrobiłam sama
Ryba nie rozpadnie się podczas smażenia. Tylko pamiętaj o kilku rzeczach
Ryba nie rozpadnie się podczas smażenia. Tylko pamiętaj o kilku rzeczach