Najlepszy chłodnik w twoim życiu. Magda Gessler radzi, jak go doprawić

W Hiszpanii pomidorowe gazpacho, na Bałkanach ogórkowy tarator, a u nas rządzi chłodnik litewski. Zupy serwowane na zimno to najlepsze danie na gorące dni. A, że zgodnie z zapowiedziami już niebawem zrobi się cieplej, chcemy was zainspirować. Przygotujcie chłodnik litewski według przepisu Magdy Gessler. Gospodyni "Kuchennych rewolucji" dodaje do tej popularnej zupy niecodzienny składnik. To sekret smaku jej chłodnika.

ObrazekPyszności - fot. Adobe Stock/Facebook
Joanna Bogiel-Jażdżyk

Chłodnik litewski to orzeźwiająca, kwaskowata i gęsta zupa. Przygotowujemy ją z drobno pokrojonych młodych buraczków. Pierwotnie jej bazą była kwaśna śmietana. Dziś używamy zazwyczaj  jogurtu, kefiru lub maślanki). Chłodnik wywodzi się terenów dzisiejszej Sejneńszczyzny (województwo podlaskie). O wielowiekowej popularności tej potrawy świadczy m.in. to, że pojawiła się w "Panu Tadeuszu" Adama Mickiewicza. Jak sama nazwa wskazuje, podawana jest na zimno. Serwuje się ją w ciepłe letnie dni z dodatkiem rzodkiewek, ogórków, dużej ilości kopru, szczypioru  i obowiązkowego jajka na twardo.

Chłodnik Magdy Gessler; źródło: Adobe
Chłodnik Magdy Gessler; źródło: Adobe

Przepisy na tę zdrową i pożywną zupę zamieszczała w swoich książkach kucharskich m.in. Lucyna Ćwierczakiewiczowa, XIX-wieczna autorka książek kucharskich i poradników o prowadzeniu gospodarstwa domowego. Dziś jej receptura jest modyfikowana. Ile domów, tyle przepisów - tak jak w przypadku rosołu. Proponujemy wam chłodnik według przepisu Magdy Gessler. Jest tak pyszny, że nie będziecie już robić go inaczej. Restauratorka dodaje do zupy zsiadłego mleka, co sprawia, że jej chłodnik ogromnie zyskuje na smaku.

Chłodnik Magdy Gessler - przepis

Składniki:

  • 350 g mąki pszennej
  • 1 pęczek botwiny
  • duży zielony ogórek
  • 2 buraki
  • 1 ząbek czosnku
  • pęczek koperku
  • pół pęczka szczypiorku
  • pęczek rzodkiewki
  • duża szklanka kefiru naturalnego
  • 2 szklanki zsiadłego mleka
  • 1 szklanka śmietany 18 proc.
  • 2 łyżeczki octu
  • cukier
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Umyj i obierz wszystkie warzywa. Buraki zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a botwinkę pokrój w kostkę. Włóż botwinkę wraz z burakami do garnka i zalej niewielką ilością wody tak, by ledwo przykrywała warzywa.
  2. Wlej dwie łyżeczki octu, dopraw solą i cukrem. Wymieszaj i zagotuj. Gotuj wszystko do miękkości i odstaw do całkowitego wystudzenia.
  3. Gdy zupa będzie j zimna, wlej do niej po szklance kefiru, śmietany i zsiadłego mleka. Energicznie wymieszaj. Dodaj pokrojoną w kostkę rzodkiewkę i ogórka (możesz je też zetrzeć na tarce o dużych oczkach). Dorzuć posiekane zioła i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Jeśli lubisz bardziej czosnkową wersję chłodnika, dorzuć więcej czosnku.
  4. Całość wymieszaj i dopraw do smaku. Wstaw do lodówki, aby chłodnik dobrze się schłodził. Serwuj z ugotowanymi na twardo jajkami.

Sprawdź również przepis na krem z pieczonych pomidorów:

Wybrane dla Ciebie
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil