Magiczny rosół Anny Lewandowskiej. Już nigdy nie ugotujesz go inaczej

W przypadku rosołu, zawsze jest tak, że każdy ma swój własny patent na tę zupę. Dobrze jest jednak sięgnąć po rosół Anny Lewandowskiej. Popularna trenerka przygotowuje go w naprawdę niezwykły sposób.

ObrazekPyszności - Fot. Facebook/Getty Images
Karol Wiak

Dlaczego warto przygotować rosół Anny Lewandowskiej?

Warto jest sięgnąć po tę recepturę, z kilku istotnych powodów. Taki rosół posiada niezwykłą moc, dobrze rozgrzewa, a smakuje najlepiej. Wyjątkowość tego rosołu tkwi przede wszystkim w tym, że został on przygotowany zgodnie z filozofią kuchni pięciu przemian, której głównym założeniem jest pełna harmonizacja energii pożywienia. Takie danie ma pozytywnie wpływać na cały twój organizm.

Obrazek
Mięso do rosołu - Pyszności; foto: Canva

I taki właśnie jest rosół Anny Lewandowskiej, który poleca się szczególnie tym osobom, które prowadzą aktywny tryb życia. Wspomaga regenerację, uzupełnia zasoby energetyczne. A gotuje się go w dość niespotykany sposób. Mianowicie, Anna Lewandowska każdy składnik rosołu dodaje w pewnych odstępach czasu, dzięki czemu zupa ma niezwykłą moc i jest łatwo przyswajalna dla organizmu.

Jak przygotować rosół Anny Lewandowskiej?

Na pewno, ilość składników, którą należy tu wykorzystać, jest dość spora. Jej gotowanie zajmuje trochę czasu, ale dla efektu końcowego - warto. Szczególnie, że taki rosół jest bogaty w fosfor, wapń, potas czy kolagen. Wypróbuj ten przepis już dziś!

Składniki:

  • około pół kilograma dobrego mięsa (cielęcina, wołowina, dziczyzna)
  • 3 litry wody
  • pół łyżeczki tymianku
  • 3 łyżki octu jabłkowego niepasteryzowanego
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 3 średnie marchewki
  • pół łyżeczki kminku
  • duża cebula
  • pietruszka
  • łodyga selera naciowego
  • pół łyżeczki imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • listek laurowy
  • szczypta pieprzu cayenne
  • 4 ziela angielskie
  • sól do smaku
  • pół koguta/kurczaka/bażanta/perliczki.

Sposób przygotowania:

Rosół Anny Lewandowskiej jest magiczny i naprawdę smaczny. Rozpocznij od doprowadzenia do wrzenia - wody w garnku. Gdy zacznie się ona gotować, to w odstępie minuty zacznij dodawać składniki rosołu. W pierwszej kolejności idzie tymianek, a następnie kurkuma, czerwone mięso, ocet jabłkowy i kminek. Wszystko gotuj przez około 90 minut.

Obrazek
Rosół z makaronem - Pyszności; foto: Canva

Po upływie tego czasu zacznij dodawać kolejne składniki, również zachowując minutowy odstęp. I tu, kolejność jest następująca: marchewki, pietruszka, cebula, seler naciowy, obrane ząbki czosnku, przyprawy i na sam koniec - mięso drobiowe. Wszystko gotuj przez kolejne 90 minut. Po tym czasie wyjątkowy rosół będzie gotowy do spożycia. Smacznego!

A co powiesz na makaron z różowym sosem z kieliszka na wino? Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe