Mąka ze świerszczy już w wielu produktach. Znajdziesz ją nawet w przepisie na popularne ciasteczka

Decyzja Komisji Europejskiej na początku tego roku mogła wywołać prawdziwy szok. Okazuje się, że mąka ze świerszczy została dopuszczona do spożycia. Można ją kupić w coraz większej ilości sklepów. Są i takie sytuacje, że stosuje się ją do produkcji popularnych produktów spożywczych, a ty zjadasz ją nieświadomie.

ObrazekMąka ze świerszczy - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Co prawda, jej spożycie wzbudza obrzydzenie u naprawdę wielu osób, ale rzeczywistość na rynku spożywczym pokazuje, że stosuje się ją do produkcji coraz większej ilości produktów spożywczych. Zjada się ją nieświadomie, zupełnie nie czując "specyficznego" smaku. Żywność z jej wykorzystaniem posiada specjalne oznaczenia, dlatego warto jest mieć się na baczności, by przypadkiem nie zjeść robaków w wersji sproszkowanej.

Mąka ze świerszczy - zastosowanie w produktach spożywczych

O tym, jak rozpoznać żywność z dodatkiem robaków, pisaliśmy już wcześniej. Okazuje się jednak, że tego typu praktyki są coraz częstsze, a wszystko wskazuje na to, że będzie jeszcze gorzej. Może być ona legalnie dodawana do coraz większej ilości produktów spożywczych. Gdy weźmiesz pod uwagę wykorzystanie mąki ze świerszczy, to wiedz, że możesz ją zjeść nieświadomie w popularnych produktach, które spożywasz na co dzień.

Obrazek
mąka ze świerszczy - Pyszności; foto: Canva

Mąka ze świerszczy to produkt, który już dodaje się i w najbliższej przyszłości, coraz częściej się będzie dodawać do pieczywa, ciastek, krakersów, napojów, czy batoników zbożowych. Niezwykle ważne jest to, że wszystkie tego typu produkty posiadają niezbędne oznaczenia - to wymóg konieczny. Należy również mieć świadomość tego, że może ona powodować niepożądane reakcje alergiczne u konsumentów, u których stwierdzono alergię na mięczaki, czy skorupiaki.

Mąka ze świerszczy w popularnej słodkiej przekąsce - jak przygotować ciasteczka z jej dodatkiem?

Jadalne robaki w supermarketach, to coraz częstsza praktyka, podobnie jak mąka ze świerszczy, która może posłużyć do przygotowania popularnych przekąsek w twoim domu.

Co powiesz na ciasteczka z mąką ze świerszczy? Jeśli ten składnik nie robi na tobie zbyt dużego wrażenia, to możesz wypróbować poniższy przepis, by przygotować coś nietypowego i wyjątkowego. Ciasteczka w takim wydaniu, na pewno zaskoczą każdego, kto zdecyduje się ich spróbować.

Składniki:

  • 1/4 szklanki mąki ze świerszczy
  • 1/2 szklanki mąki uniwersalnej
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1/4 łyżeczki soli morskiej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki masła niesolonego
  • 3/4 szklanki cukru kokosowego
  • łyżeczka pasty z laski wanilii
  • duże jajko
  • sól fleur de sel do dekoracji
  • szklanka chipsów czekoladowych z ciemnej czekolady.
Obrazek
Ciasteczka z mąką ze świerszczy - Pyszności; Foto Canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Rozpocznij od rozgrzania piekarnika do 190 stopni i wyłóż blaszkę - papierem do pieczenia i następnie odstaw ją na bok.
  2. Połącz w dużej misce oba rodzaje mąki, a także płatki owsiane, sól morską, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.
  3. Zmiksuj w blenderze masło, jajko, wanilię i cukier kokosowy. Następnie dodaj pozostałe składniki z miski i ponownie zmiksuj.
  4. Dodaj chipsy czekoladowe i wymieszaj.
  5. Uformuj z masy ciasteczka o średnicy około 3 cm i ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Zachowaj odstępy między ciasteczkami i piecz je przez około 11 minut, aż będą lekko złote.
  7. Wyjmij je z piekarnika i posyp solą fleur de sel. Pozostaw do wystygnięcia.

A co powiesz na urocze babeczki z wielkanocnymi króliczkami? Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze