Mąka ze świerszczy już w wielu produktach. Znajdziesz ją nawet w przepisie na popularne ciasteczka

Decyzja Komisji Europejskiej na początku tego roku mogła wywołać prawdziwy szok. Okazuje się, że mąka ze świerszczy została dopuszczona do spożycia. Można ją kupić w coraz większej ilości sklepów. Są i takie sytuacje, że stosuje się ją do produkcji popularnych produktów spożywczych, a ty zjadasz ją nieświadomie.

ObrazekMąka ze świerszczy - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Co prawda, jej spożycie wzbudza obrzydzenie u naprawdę wielu osób, ale rzeczywistość na rynku spożywczym pokazuje, że stosuje się ją do produkcji coraz większej ilości produktów spożywczych. Zjada się ją nieświadomie, zupełnie nie czując "specyficznego" smaku. Żywność z jej wykorzystaniem posiada specjalne oznaczenia, dlatego warto jest mieć się na baczności, by przypadkiem nie zjeść robaków w wersji sproszkowanej.

Mąka ze świerszczy - zastosowanie w produktach spożywczych

O tym, jak rozpoznać żywność z dodatkiem robaków, pisaliśmy już wcześniej. Okazuje się jednak, że tego typu praktyki są coraz częstsze, a wszystko wskazuje na to, że będzie jeszcze gorzej. Może być ona legalnie dodawana do coraz większej ilości produktów spożywczych. Gdy weźmiesz pod uwagę wykorzystanie mąki ze świerszczy, to wiedz, że możesz ją zjeść nieświadomie w popularnych produktach, które spożywasz na co dzień.

Obrazek
mąka ze świerszczy - Pyszności; foto: Canva

Mąka ze świerszczy to produkt, który już dodaje się i w najbliższej przyszłości, coraz częściej się będzie dodawać do pieczywa, ciastek, krakersów, napojów, czy batoników zbożowych. Niezwykle ważne jest to, że wszystkie tego typu produkty posiadają niezbędne oznaczenia - to wymóg konieczny. Należy również mieć świadomość tego, że może ona powodować niepożądane reakcje alergiczne u konsumentów, u których stwierdzono alergię na mięczaki, czy skorupiaki.

Mąka ze świerszczy w popularnej słodkiej przekąsce - jak przygotować ciasteczka z jej dodatkiem?

Jadalne robaki w supermarketach, to coraz częstsza praktyka, podobnie jak mąka ze świerszczy, która może posłużyć do przygotowania popularnych przekąsek w twoim domu.

Co powiesz na ciasteczka z mąką ze świerszczy? Jeśli ten składnik nie robi na tobie zbyt dużego wrażenia, to możesz wypróbować poniższy przepis, by przygotować coś nietypowego i wyjątkowego. Ciasteczka w takim wydaniu, na pewno zaskoczą każdego, kto zdecyduje się ich spróbować.

Składniki:

  • 1/4 szklanki mąki ze świerszczy
  • 1/2 szklanki mąki uniwersalnej
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1/4 łyżeczki soli morskiej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki masła niesolonego
  • 3/4 szklanki cukru kokosowego
  • łyżeczka pasty z laski wanilii
  • duże jajko
  • sól fleur de sel do dekoracji
  • szklanka chipsów czekoladowych z ciemnej czekolady.
Obrazek
Ciasteczka z mąką ze świerszczy - Pyszności; Foto Canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Rozpocznij od rozgrzania piekarnika do 190 stopni i wyłóż blaszkę - papierem do pieczenia i następnie odstaw ją na bok.
  2. Połącz w dużej misce oba rodzaje mąki, a także płatki owsiane, sól morską, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.
  3. Zmiksuj w blenderze masło, jajko, wanilię i cukier kokosowy. Następnie dodaj pozostałe składniki z miski i ponownie zmiksuj.
  4. Dodaj chipsy czekoladowe i wymieszaj.
  5. Uformuj z masy ciasteczka o średnicy około 3 cm i ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Zachowaj odstępy między ciasteczkami i piecz je przez około 11 minut, aż będą lekko złote.
  7. Wyjmij je z piekarnika i posyp solą fleur de sel. Pozostaw do wystygnięcia.

A co powiesz na urocze babeczki z wielkanocnymi króliczkami? Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
Tak należy przechowywać miód. Wiele osób wciąż popełnia błąd i się psuje
Tak należy przechowywać miód. Wiele osób wciąż popełnia błąd i się psuje
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥