Makaron penne z czerwonym pesto i kurczakiem

Makaron penne z czerwonym pesto i kurczakiem to gotowa receptura na pyszne danie, któremu nie sposób odmówić. To jednocześnie idealna kombinacja smakowa po świątecznym menu. Palce lizać!

Obrazek
Pyszności

W naszym przepisie wykorzystaliśmy czerwone pesto i makaron marki Barilla. A skoro mowa już o makaronach, to warto podkreślić, że użyte w przepisie Penne Integrale Barilla pełnoziarniste składa się w 100% z pszenicy durum.

Składniki:

  1. 150 g boczek surowy plastry
  2. 8-10 szt. polędwiczki z kurczaka
  3. 400 g penne integrale BARILLA pełnoziarniste
  4. 1/2 szkl. ser parmezan do posypania
  5. 1 łyżka słodka papryka
  6. 2 łyżki suszone oregano
  7. 1/2 łyżeczki sól
  8. 1/3 łyżeczki pieprz
  9. 2 ząbki czosnek
  10. 3 szt. pomidory malinowe
  11. 100 g pesto rosso BARILLA
  12. 100 g szpinak

Sposób przygotowania:

1. Podziel pomidory malinowe na mniejsze kawałki.

Obrazek

2. Następnie podsmaż na patelni boczek i polędwiczki z kurczaka. Nie zapomnij o przyprawach: słodkiej papryce, suszonym oregano, pieprzu i soli. Na koniec dodaj ząbki czosnku.

Obrazek

3. W międzyczasie ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Obrazek

4. Na patelnię dodaj również: pomidory malinowe, szpinak oraz pesto.

Obrazek

5. Jako ostatni składnik dodaj ugotowany wcześniej makaron. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.

Obrazek

6. Gotowe danie posyp parmezanem i świeżą bazylią. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯