Ułożyła makaron jeden przy drugim w blaszce od ciasta. Teraz moje dzieci nie chcą jeść nic innego!
20.10.2015 12:51, aktual.: 10.05.2017 15:13
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
No dobra... Przyznam się bez bicia, że uwielbiam wszelkiego typu makarony. Mogłabym jeść je codziennie, ale lubię sobie urozmaicać dania, bo na dłuższą metę te same formy mogą się nudzić.
Niedawno natknęłam się na ten genialny przepis! Potrzebujesz do tego odrobinę cierpliwości, ale efekt końcowy będzie tego wart.
Składniki:
- 4 szklanki makaronu Rigatoni
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 450 g mielonej wołowiny
- 2 ząbki posiekanego czosnku
- 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
- 1 puszka pokrojonych pomidorów
- masło na patelnię
- sól
- 1 szklanka drobno startego parmezanu
- 1 szklanka mozzarelli grubo pokrojonej
Delikatnie wymieszaj parmezan z wcześniej ugotowanym makaronem.
Ułóż makaron w okrągłej tortownicy. Zajmie to trochę czasu, ale naprawdę warto!
Na patelni przygotuj sos z wykorzystaniem wszystkich składników poza mozzarellą. Gdy dodatek będzie gotowy, polej nim makaron.
Upewnij się, że dotarł dokładnie w każde miejsce Następnie włóż do piekarnika rozgrzanego do 200°C na 15 minut.
Gdy się upiecze, posyp danie mozzarellą i włóż ponownie do piekarnika na 15 minut.
Po określonym czasie wyciągnij danie i pozwól mu ostygnąć.
Następnie poczęstuj swoich znajomych. Wygląda przepysznie!
Kto próbuje?!