Serowy makaron prosto z Ameryki. Wystarczy kilka składników i 15 minut
Codzienne obowiązki powodują, że z pewnością nie masz zbyt wiele czasu na gotowanie. Po powrocie z pracy do domu chce się najczęściej zjeść coś szybkiego i jednocześnie smacznego. Mamy dla ciebie idealną propozycję. To makaron z serem w wersji amerykańskiej, który zrobisz w zaledwie 15 minut. Zobacz, jakie to proste i smaczne!
18.03.2023 19:07
Makaron z serem - przysmak, który podbił Amerykę
Analizując dania kuchni amerykańskiej, pierwsze, co przychodzi do głowy, to z pewnością kaloryczność tego typu dań i hamburgery. Okazuje się jednak, że są tu też takie przysmaki, które zyskują coraz większą rzeszę wielbicieli na całym świecie. Wystarczy wspomnieć, chociażby mac and cheese, czyli makaron z serem, który stał się prawdziwym amerykańskim hitem w czasie Wielkiego Kryzysu.
Jego wyjątkowość tkwi przede wszystkim w tym, że jest prosty, smaczny i tani. Do jego przygotowania wystarczy zaledwie 15 minut.
Pierwsze tradycyjne przepisy na to danie pochodzą z dość zamierzchłych czasów. Ta najpopularniejsza wersja narodziła się w czasach wspomnianego Wielkiego Kryzysu. Było to danie dostępne na każdą kieszeń, dlatego Amerykanie chętnie i dość licznie sięgali po ten przysmak. Wszystko to spowodowało, że makaron stał się prawdziwym hitem i jest chętnie spożywany w krajach anglosaskich po dziś dzień.
Jak przygotowań makaron z serem w wersji amerykańskiej?
Danie jest naprawdę proste w przygotowaniu. Nie ma konieczności zapiekania tego dania w piekarniku. Wszystko zrobisz w parę chwil. To opcja dania, które świetnie sprawdzi się na szybki obiad, po powrocie ze szkoły, czy pracy. Jesteś gotowy na nowe kulinarne doznania?
Składniki:
- 32 g mąki pszennej typu 450
- opakowanie makaronu typu kolanka
- 55 g masła
- 240 ml mleka
- 200 g startego sera cheddar
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Makaron z serem to pomysł na szybki obiad, który z pewnością już na stałe zagości w twoim domowym menu. Przygotowanie tego dania rozpocznij od ugotowania makaronu, zgodnie z instrukcjami podanymi na opakowaniu. Po jego odcedzeniu, na patelni rozpuść masło i cały czas mieszając, dodaj mąkę, sól i pieprz. Smaż wszystko przez około 4 minuty, aż całość nabierze pięknego, złotego koloru.
Gdy zasmażka nabierze odpowiedniego koloru, dolej stopniowo mleko i mieszaj do momentu, aż masa lekko zgęstnieje. W tym momencie zmniejsz ogień i dodaj starty ser. Mieszaj do chwili, aż się stopi. Ser idealnie połączy się z pozostałymi składnikami. Ostatnia czynność, jaką musisz tu wykonać, to dodać ugotowany makaron i wymieszać tak, by cały pokrył się sosem. Gdy będzie zbyt gęsty, to możesz jeszcze dolać odrobiny mleka. Smacznego!
A co powiesz na spaghetti z parówkami i sosem pomidorowym? Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube: