Serowy makaron prosto z Ameryki. Wystarczy kilka składników i 15 minut

Codzienne obowiązki powodują, że z pewnością nie masz zbyt wiele czasu na gotowanie. Po powrocie z pracy do domu chce się najczęściej zjeść coś szybkiego i jednocześnie smacznego. Mamy dla ciebie idealną propozycję. To makaron z serem w wersji amerykańskiej, który zrobisz w zaledwie 15 minut. Zobacz, jakie to proste i smaczne!

ObrazekPyszności- Fot. Adobe Stock
Karol Wiak

Makaron z serem - przysmak, który podbił Amerykę

Analizując dania kuchni amerykańskiej, pierwsze, co przychodzi do głowy, to z pewnością kaloryczność tego typu dań i hamburgery. Okazuje się jednak, że są tu też takie przysmaki, które zyskują coraz większą rzeszę wielbicieli na całym świecie. Wystarczy wspomnieć, chociażby mac and cheese, czyli makaron z serem, który stał się prawdziwym amerykańskim hitem w czasie Wielkiego Kryzysu.

Jego wyjątkowość tkwi przede wszystkim w tym, że jest prosty, smaczny i tani. Do jego przygotowania wystarczy zaledwie 15 minut.

Woda po gotowaniu makaronu- Pyszności/ źródło: Canva
Gotowanie makaronu - Pyszności/ źródło: Canva

Pierwsze tradycyjne przepisy na to danie pochodzą z dość zamierzchłych czasów. Ta najpopularniejsza wersja narodziła się w czasach wspomnianego Wielkiego Kryzysu. Było to danie dostępne na każdą kieszeń, dlatego Amerykanie chętnie i dość licznie sięgali po ten przysmak. Wszystko to spowodowało, że makaron stał się prawdziwym hitem i jest chętnie spożywany w krajach anglosaskich po dziś dzień.

Jak przygotowań makaron z serem w wersji amerykańskiej?

Danie jest naprawdę proste w przygotowaniu. Nie ma konieczności zapiekania tego dania w piekarniku. Wszystko zrobisz w parę chwil. To opcja dania, które świetnie sprawdzi się na szybki obiad, po powrocie ze szkoły, czy pracy. Jesteś gotowy na nowe kulinarne doznania?

Składniki:

  • 32 g mąki pszennej typu 450
  • opakowanie makaronu typu kolanka
  • 55 g masła
  • 240 ml mleka
  • 200 g startego sera cheddar
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Makaron z serem to pomysł na szybki obiad, który z pewnością już na stałe zagości w twoim domowym menu. Przygotowanie tego dania rozpocznij od ugotowania makaronu, zgodnie z instrukcjami podanymi na opakowaniu. Po jego odcedzeniu, na patelni rozpuść masło i cały czas mieszając, dodaj mąkę, sól i pieprz. Smaż wszystko przez około 4 minuty, aż całość nabierze pięknego, złotego koloru.

Obrazek
Ser żółty - Pyszności; Foto Canva.com

Gdy zasmażka nabierze odpowiedniego koloru, dolej stopniowo mleko i mieszaj do momentu, aż masa lekko zgęstnieje. W tym momencie zmniejsz ogień i dodaj starty ser. Mieszaj do chwili, aż się stopi. Ser idealnie połączy się z pozostałymi składnikami. Ostatnia czynność, jaką musisz tu wykonać, to dodać ugotowany makaron i wymieszać tak, by cały pokrył się sosem. Gdy będzie zbyt gęsty, to możesz jeszcze dolać odrobiny mleka. Smacznego!

A co powiesz na spaghetti z parówkami i sosem pomidorowym? Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie
Na deser zrób charoset. Szybszy niż szarlotka, a pachnie na kilometr
Na deser zrób charoset. Szybszy niż szarlotka, a pachnie na kilometr
Wychodzą mięciutkie i pachną sernikiem. Wystarczy dodać do masy ten proszek
Wychodzą mięciutkie i pachną sernikiem. Wystarczy dodać do masy ten proszek
W piątki faszeruję ziemniaki. Pod serem skrywają pyszną niespodziankę
W piątki faszeruję ziemniaki. Pod serem skrywają pyszną niespodziankę
Tę sałatkę na pewno zrobię na Wszystkich Świętych. W imieniny zniknęła niemal od razu
Tę sałatkę na pewno zrobię na Wszystkich Świętych. W imieniny zniknęła niemal od razu
Dodaję do jesiennej owsianki. Mózg wskakuje na wyższe obroty, a jelita działają jak w zegarku
Dodaję do jesiennej owsianki. Mózg wskakuje na wyższe obroty, a jelita działają jak w zegarku
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji