Serowy makaron prosto z Ameryki. Wystarczy kilka składników i 15 minut

Codzienne obowiązki powodują, że z pewnością nie masz zbyt wiele czasu na gotowanie. Po powrocie z pracy do domu chce się najczęściej zjeść coś szybkiego i jednocześnie smacznego. Mamy dla ciebie idealną propozycję. To makaron z serem w wersji amerykańskiej, który zrobisz w zaledwie 15 minut. Zobacz, jakie to proste i smaczne!

ObrazekPyszności- Fot. Adobe Stock
Karol Wiak

Makaron z serem - przysmak, który podbił Amerykę

Analizując dania kuchni amerykańskiej, pierwsze, co przychodzi do głowy, to z pewnością kaloryczność tego typu dań i hamburgery. Okazuje się jednak, że są tu też takie przysmaki, które zyskują coraz większą rzeszę wielbicieli na całym świecie. Wystarczy wspomnieć, chociażby mac and cheese, czyli makaron z serem, który stał się prawdziwym amerykańskim hitem w czasie Wielkiego Kryzysu.

Jego wyjątkowość tkwi przede wszystkim w tym, że jest prosty, smaczny i tani. Do jego przygotowania wystarczy zaledwie 15 minut.

Woda po gotowaniu makaronu- Pyszności/ źródło: Canva
Gotowanie makaronu - Pyszności/ źródło: Canva

Pierwsze tradycyjne przepisy na to danie pochodzą z dość zamierzchłych czasów. Ta najpopularniejsza wersja narodziła się w czasach wspomnianego Wielkiego Kryzysu. Było to danie dostępne na każdą kieszeń, dlatego Amerykanie chętnie i dość licznie sięgali po ten przysmak. Wszystko to spowodowało, że makaron stał się prawdziwym hitem i jest chętnie spożywany w krajach anglosaskich po dziś dzień.

Jak przygotowań makaron z serem w wersji amerykańskiej?

Danie jest naprawdę proste w przygotowaniu. Nie ma konieczności zapiekania tego dania w piekarniku. Wszystko zrobisz w parę chwil. To opcja dania, które świetnie sprawdzi się na szybki obiad, po powrocie ze szkoły, czy pracy. Jesteś gotowy na nowe kulinarne doznania?

Składniki:

  • 32 g mąki pszennej typu 450
  • opakowanie makaronu typu kolanka
  • 55 g masła
  • 240 ml mleka
  • 200 g startego sera cheddar
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Makaron z serem to pomysł na szybki obiad, który z pewnością już na stałe zagości w twoim domowym menu. Przygotowanie tego dania rozpocznij od ugotowania makaronu, zgodnie z instrukcjami podanymi na opakowaniu. Po jego odcedzeniu, na patelni rozpuść masło i cały czas mieszając, dodaj mąkę, sól i pieprz. Smaż wszystko przez około 4 minuty, aż całość nabierze pięknego, złotego koloru.

Obrazek
Ser żółty - Pyszności; Foto Canva.com

Gdy zasmażka nabierze odpowiedniego koloru, dolej stopniowo mleko i mieszaj do momentu, aż masa lekko zgęstnieje. W tym momencie zmniejsz ogień i dodaj starty ser. Mieszaj do chwili, aż się stopi. Ser idealnie połączy się z pozostałymi składnikami. Ostatnia czynność, jaką musisz tu wykonać, to dodać ugotowany makaron i wymieszać tak, by cały pokrył się sosem. Gdy będzie zbyt gęsty, to możesz jeszcze dolać odrobiny mleka. Smacznego!

A co powiesz na spaghetti z parówkami i sosem pomidorowym? Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
Tak należy przechowywać miód. Wiele osób wciąż popełnia błąd i się psuje
Tak należy przechowywać miód. Wiele osób wciąż popełnia błąd i się psuje
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀