Makaron z zupek chińskich jest gorszy niż myśleliśmy. Trudno uwierzyć, co może spowodować w organizmie

Choroby serca, udary mózgu, cukrzyca. Ile jeszcze więcej tragicznych w skutkach następstw niesie ze sobą jedzenie makaronu z zupek chińskich? Badanie przeprowadzone na potężnej grupie ludzi nie pozostawia żadnych wątpliwości. Aż ciężko uwierzyć, że tym "przysmakiem" zajadają się też dzieci. 

ObrazekMakaron z zupek chińskich - Pyszności; foto: Canva

Przeglądając wyniki badań opublikowanych w czasopiśmie "Journal of Nutririon" można śmiało stwierdzić, że makaron z zupek chińskich powinien nosić miano substancji wyjątkowo toksycznej. Wnioski naukowców są przerażające, a obecność tych produktów w niemal każdym sklepie, podchodzi pod definicję skandalu. Co dokładnie odkryli specjaliści z Harvarda, którzy są autorami badania?

Obrazek
Co może powodować makaron z zupek chińskich? - Pyszności; foto: Canva

Makaron z zupek chińskich pod lupą naukowców

Specjaliści z Uniwersytetu Harvarda i Uniwersytetu Baylora przeprowadzili badanie na ogromną skalę, biorąc pod lupę mieszkańców Korei Południowej, czyli kraju, w którym spożywa się bardzo duże ilości makaronów błyskawicznych. Cytowany przez portal medonet.pl autor eksperymentu dr Hyun Joon Shin, postanowił połączyć dwa nieoczywiste fakty:

Chociaż od jakiegoś czasu obserwujemy silny wzrost liczby przypadków zespołu metabolicznego w populacji azjatyckiej, która — jak wiadomo — spożywa najwięcej na świecie makaronów błyskawicznych, nikt dotąd nie sprawdził, czy istnieje związek między tymi faktami. Postanowiłem więc sam się tym zająć

Według wspomnianego portalu wnioski wysnuto po przeanalizowaniu 63-punktowego kwestionariusza wypełnionego przez ponad 10 tysięcy Koreańczyków w ramach południowokoreańskiego badania przekrojowego prowadzonego w latach 2007 - 2009. Naukowcy z amerykańskich uniwersytetów postawili jasne, przerażające tezy.

Co powoduje makaron z zupek chińskich?

Specjaliści z Harvarda i Baylora odnaleźli w analizowanych kwestionariuszach potwierdzenie dla swoich podejrzeń. Wnioski stały się nagle oczywiste. Jedzenie makaronu błyskawicznego np. z zupek chińskich przynajmniej dwa razy tygodniowo wiąże się bezpośrednio z ryzykiem wystąpienia zespołu kardiometabolicznego.

Obrazek
Makaron z zupek chińskich jest nagminnie spożywany w Korei Południowej - Pyszności; foto: Canva

Chociaż, jak czytamy na portalu termedia.pl, definicja tego zespołu była wielokrotnie modyfikowana w ciągu ostatnich lat, to niezmiennie przypisuje się jej takie następstwa jak choroby serca, zaburzenia lipidowe, miażdżyca, cukrzyca i udary mózgu. Te konsekwencje potwierdza badanie z Korei Południowej. Cytowany przez medonet.pl dr. Shin przyznał, że ma wielką nadzieję, że ich odkrycie spowoduje nie tylko serię kolejnych badań, ale również rozpowszechnienie wiedzy na temat tego, jak groźny dla zdrowia może być makaron z zupek chińskich. 

Wybrane dla Ciebie
Szybkie jesienne ciasteczka. Z tymi dodatkami nikt im się nie oprze
Szybkie jesienne ciasteczka. Z tymi dodatkami nikt im się nie oprze
Podmieniam twaróg do ruskich. Nawet teściowa zamlaskała z uznaniem
Podmieniam twaróg do ruskich. Nawet teściowa zamlaskała z uznaniem
Obniża ciśnienie i wspiera odporność. Ale w sklepie musisz dobrze mu się przyjrzeć, żeby kupić właściwy
Obniża ciśnienie i wspiera odporność. Ale w sklepie musisz dobrze mu się przyjrzeć, żeby kupić właściwy
Pij regularnie napój z tą przyprawą. Szybko zauważysz efekty
Pij regularnie napój z tą przyprawą. Szybko zauważysz efekty
Większość po nich depcze, zamiast zbierać. Wartościowe i smaczne orzeszki możesz mieć za darmo
Większość po nich depcze, zamiast zbierać. Wartościowe i smaczne orzeszki możesz mieć za darmo
Co robi w kuchni sous chef? Filip Niewiatowski o kulisach gotowania na miarę gwiazdki Michelin
Co robi w kuchni sous chef? Filip Niewiatowski o kulisach gotowania na miarę gwiazdki Michelin
Chorwackie faworki piekę cały rok. Tak pyszne, że szkoda czekać na specjalną okazję
Chorwackie faworki piekę cały rok. Tak pyszne, że szkoda czekać na specjalną okazję
Najzdrowsze warzywo i coraz częściej je jemy. Doskonałe dla wątroby i trzustki
Najzdrowsze warzywo i coraz częściej je jemy. Doskonałe dla wątroby i trzustki
Profesjonalna szefowa zdradza przepis na grzybową. Dodaje nie tylko świeże borowiki
Profesjonalna szefowa zdradza przepis na grzybową. Dodaje nie tylko świeże borowiki
Na Wszystkich Świętych robię cały gar. Po przyjściu z cmentarza wszyscy zajadają ze smakiem
Na Wszystkich Świętych robię cały gar. Po przyjściu z cmentarza wszyscy zajadają ze smakiem
Dodaj łyżkę do masy. Placki będą mięciutkie i delikatne jak chmurka
Dodaj łyżkę do masy. Placki będą mięciutkie i delikatne jak chmurka
Zachwycają smakiem i wyglądem. Ciasteczka, które smaży się jak pączki
Zachwycają smakiem i wyglądem. Ciasteczka, które smaży się jak pączki