Makaron z zupek chińskich jest gorszy niż myśleliśmy. Trudno uwierzyć, co może spowodować w organizmie
Choroby serca, udary mózgu, cukrzyca. Ile jeszcze więcej tragicznych w skutkach następstw niesie ze sobą jedzenie makaronu z zupek chińskich? Badanie przeprowadzone na potężnej grupie ludzi nie pozostawia żadnych wątpliwości. Aż ciężko uwierzyć, że tym "przysmakiem" zajadają się też dzieci.
29.05.2023 | aktual.: 19.03.2024 10:29
Przeglądając wyniki badań opublikowanych w czasopiśmie "Journal of Nutririon" można śmiało stwierdzić, że makaron z zupek chińskich powinien nosić miano substancji wyjątkowo toksycznej. Wnioski naukowców są przerażające, a obecność tych produktów w niemal każdym sklepie, podchodzi pod definicję skandalu. Co dokładnie odkryli specjaliści z Harvarda, którzy są autorami badania?
Makaron z zupek chińskich pod lupą naukowców
Specjaliści z Uniwersytetu Harvarda i Uniwersytetu Baylora przeprowadzili badanie na ogromną skalę, biorąc pod lupę mieszkańców Korei Południowej, czyli kraju, w którym spożywa się bardzo duże ilości makaronów błyskawicznych. Cytowany przez portal medonet.pl autor eksperymentu dr Hyun Joon Shin, postanowił połączyć dwa nieoczywiste fakty:
Według wspomnianego portalu wnioski wysnuto po przeanalizowaniu 63-punktowego kwestionariusza wypełnionego przez ponad 10 tysięcy Koreańczyków w ramach południowokoreańskiego badania przekrojowego prowadzonego w latach 2007 - 2009. Naukowcy z amerykańskich uniwersytetów postawili jasne, przerażające tezy.
Co powoduje makaron z zupek chińskich?
Specjaliści z Harvarda i Baylora odnaleźli w analizowanych kwestionariuszach potwierdzenie dla swoich podejrzeń. Wnioski stały się nagle oczywiste. Jedzenie makaronu błyskawicznego np. z zupek chińskich przynajmniej dwa razy tygodniowo wiąże się bezpośrednio z ryzykiem wystąpienia zespołu kardiometabolicznego.
Chociaż, jak czytamy na portalu termedia.pl, definicja tego zespołu była wielokrotnie modyfikowana w ciągu ostatnich lat, to niezmiennie przypisuje się jej takie następstwa jak choroby serca, zaburzenia lipidowe, miażdżyca, cukrzyca i udary mózgu. Te konsekwencje potwierdza badanie z Korei Południowej. Cytowany przez medonet.pl dr. Shin przyznał, że ma wielką nadzieję, że ich odkrycie spowoduje nie tylko serię kolejnych badań, ale również rozpowszechnienie wiedzy na temat tego, jak groźny dla zdrowia może być makaron z zupek chińskich.