PrzepisMakaronowe kotleciki

Makaronowe kotleciki

Makaronowe kotleciki to sprawdzony patent na pyszny i ciekawy obiad. Wystarczy naprawdę niewiele, aby je przygotować. Po prostu palce lizać 😍

Makaronowe kotleciki
Pyszności

27.02.2021 | aktual.: 28.02.2021 11:57

Składniki:

  1. 120 g masło
  2. 60 g mąka
  3. 3 szt. jajka do panierki
  4. 1 szkl. mąka do panierki
  5. 1 szkl. bułka tarta do panierki
  6. 180 ml mleko
  7. 80 g żółty ser
  8. 1 łyżeczka sól
  9. 1/2 łyżeczki pieprz
  10. 100 g kukurydza
  11. 1 szt. czerwona papryka
  12. 1/4 szkl. pietruszka posiekana
  13. 120 g makaron ugotowany

Sposób przygotowania:

1. Na rozgrzanej patelni połącz masło i mąkę.

Obraz

2. Po chwili zacznij dodawać małymi partiami mleko.

Obraz

3. Na koniec dodaj do mieszanki żółty ser, pieprz oraz sól. Dokładnie wymieszaj.

Obraz

4. Przełóż powstałą mieszankę do miski. Następnie dodaj do niej: posiekaną pietruszkę, kukurydzę oraz czerwoną paprykę.

Obraz

5. Na koniec dodaj ugotowany makaron. Ponownie dokładnie wymieszaj.

Obraz

6. Z powstałego miksu zrób małe kotleciki, po czym obtocz w mące, jajkach i bułce tartej.

Obraz

7. Następnie smaż na patelni, aż każdy kotlecik zarumieni się z każdej strony.

Obraz

8. Smacznego!

Obraz
Wybrane dla Ciebie