Makaronowe szaszłyki z sosem pomidorowym i serem

Przepis na makaronowe szaszłyki z sosem pomidorowym. To pomysł na prosty makaron w niecodziennej formie. Takiej zapiekanki jeszcze nie jadłeś! Dzięki nietypowym podaniu świetnie sprawdzą się jako obiad lub przekąska podczas spotkań z bliskimi.

Obrazek
Ewa

Makaronowe szaszłyki z sosem pomidorowym. Przepis

Chociaż szaszłyki kojarzą się nam głównie z grillowym połączeniem mięsa i warzyw, to opcji jest naprawdę sporo. Podanie przekąski na długim patyku robi wrażenie, a przepis jest naprawdę banalnie prosty.

Jeśli jesteś fanem makaronu, ale znudziło Cię już nieco jego tradycyjne wydanie- koniecznie wypróbuj makaronowych szaszłyków, zapiekanych z serem i sosem pomidorowym. Świetnie sprawdzi się jako danie dla wegetarian, ale nie pogardzą nim również mięsożercy. To również dobry patent na wykorzystanie makaronu z obiadu z poprzedniego dnia. Nic się nie zmarnuje, a jednocześnie podasz coś całkiem nowego.

Makaron do szaszłyków

W naszym przepisie wybraliśmy duże rurki. Świetnie sprawdzi się tutaj rigatoni. Możesz postawić też na klasyczne penne, jednak przy mniejszych rurkach będziesz mieć trochę więcej pracy.

Składniki na makaronowe szaszłyki

  • 200 gram ugotowanego makaronu
  • 200 gram passaty pomidorowej
  • 60 gram startego parmezanu
  • 6- gram sera żółtego
  • zioła prowansalskie

Przepis na szaszłyki z makaronu

Przygotowanie takich nietypowych szaszłyków jest bardzo proste i, co najważniejsze, nie zajmie zbyt dużo czasu. Ugotowany makaron nadziej na patyki do szaszłyków. Jeśli gotujesz makaron do tego przepisu, to koniecznie ugotuj go al dente. To najlepsza forma serwowania makaronu- Włosi uznają nawet, że jedyna słuszna. Przygotowane w ten sposób szaszłyki makaronowe ułóż w naczyniu żaroodpornym. Żeby nie przywarły- posmaruj dno naczynia odrobiną oleju. Pomocny będzie z pewnością silikonowy pędzelek.

Obrazek

Na tak przygotowane makaronowe szaszłyki wyłóż passatę pomidorową. Posyp rurki startym parmezanem i wyłóż pokrojone w paski plasterki sera żółtego. Świetnie sprawdzi się tutaj ser typu gouda, morski, edamski czy cheddar.

Obrazek

Zapiekane szaszłyki makaronowe

Na kawałki żółtego sera wyłóż dodatkowo passatę, dodaj wiórki sera i posyp całość ziołami prowansalskimi. Piecz w piekarniku.

Podawaj je na ciepło, udekorowane świeżą bazylią. Takie szaszłyki-zapiekanki to prawdziwy hit!

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Jesień rozpoczynam tymi burgerami. Na samą myśl ślinka cieknie
Jesień rozpoczynam tymi burgerami. Na samą myśl ślinka cieknie
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Polskie placki ziemniaczane nie mają szans
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Polskie placki ziemniaczane nie mają szans
Nie kupuję w sklepie, robię go sam. Jest bardzo smaczny i pełen wartości
Nie kupuję w sklepie, robię go sam. Jest bardzo smaczny i pełen wartości
Wlej do wody zanim zaczniesz gotować kukurydzę. Będzie dużo smaczniejsza niż z KFC
Wlej do wody zanim zaczniesz gotować kukurydzę. Będzie dużo smaczniejsza niż z KFC
Taki deser możesz jeść codziennie. Jego podstawą jest "złoto Inków"
Taki deser możesz jeść codziennie. Jego podstawą jest "złoto Inków"
Na piątek robię pulpety bez grama mięsa. Trudno o smaczniejszy obiad
Na piątek robię pulpety bez grama mięsa. Trudno o smaczniejszy obiad
Ania Starmach podaje placki ziemniaczane z takim gulaszem. Mięso jest tak miękkie, że rozpływa się w ustach
Ania Starmach podaje placki ziemniaczane z takim gulaszem. Mięso jest tak miękkie, że rozpływa się w ustach
Jarskie kotlety w kilka minut. Moje dziecko się nimi zajada, choć twierdzi, że warzywnych nie znosi
Jarskie kotlety w kilka minut. Moje dziecko się nimi zajada, choć twierdzi, że warzywnych nie znosi
Naleśniki po łotewsku to moje nowe odkrycie kulinarne. Smakują jak babcine racuchy
Naleśniki po łotewsku to moje nowe odkrycie kulinarne. Smakują jak babcine racuchy
Tyle soli sypię do kiszenia kapusty. Za każdym razem wychodzi idealna
Tyle soli sypię do kiszenia kapusty. Za każdym razem wychodzi idealna
Za komuny były hitem stołówek. Teraz możesz zrobić je w zdrowszej, lżejszej wersji
Za komuny były hitem stołówek. Teraz możesz zrobić je w zdrowszej, lżejszej wersji
O wiele lepsze od filetów z bułką tartą. Czeskie kotlety mają zaskakującą panierkę
O wiele lepsze od filetów z bułką tartą. Czeskie kotlety mają zaskakującą panierkę