PrzepisDeseryMakosernik

Makosernik

Makosernik
Pyszności

16.01.2019 12:00, aktual.: 16.01.2019 13:06

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Idealna propozycja dla osób, które kochają równie mocno sernik i makowca. Idealna kombinacja, której nie możesz odmówić ?

Składniki:

Masa sernikowo-makowa

  1. 1 łyżeczka proszek do pieczenia
  2. 130 g mak
  3. 180 ml wrzątek
  4. 600 g twaróg na serniki
  5. 2 łyżki mąka kukurydziana
  6. 180 g cukier
  7. 2 szt. jajka

Ciasto kruche

  1. 300 g mąka
  2. 1 szt. jajko
  3. 1 szt. żółtko
  4. 1 szkl. cukier puder
  5. 100 g masło miękkie
  6. 2 łyżeczki proszek do pieczenia

Sposób przygotowania:

1. Zalej mak gorącą wodą i odstaw na 40 minut.

Obraz

2. Przygotuj ciasto kruche i umieść je w formie do pieczenia.

Obraz

3. Następnie w mikserze połącz ze sobą: twaróg, jajka, cukier, mąkę kukurydzianą oraz proszek do pieczenia.

Obraz

4. Podziel masę na pół. Połowę masy połącz z makiem.

Obraz

5. Umieść masę w formie do pieczenia w sposób jak na zdjęciu poniżej. Wstaw do piekarnika na 40 minut, temperatura 180 stopni Celsjusza.

Obraz

6. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także