PrzepisDeseryMakosernik

Makosernik

Makosernik
Pyszności

16.01.2019 12:00, aktual.: 16.01.2019 13:06

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Idealna propozycja dla osób, które kochają równie mocno sernik i makowca. Idealna kombinacja, której nie możesz odmówić ?

Składniki:

Masa sernikowo-makowa

  1. 1 łyżeczka proszek do pieczenia
  2. 130 g mak
  3. 180 ml wrzątek
  4. 600 g twaróg na serniki
  5. 2 łyżki mąka kukurydziana
  6. 180 g cukier
  7. 2 szt. jajka

Ciasto kruche

  1. 300 g mąka
  2. 1 szt. jajko
  3. 1 szt. żółtko
  4. 1 szkl. cukier puder
  5. 100 g masło miękkie
  6. 2 łyżeczki proszek do pieczenia

Sposób przygotowania:

1. Zalej mak gorącą wodą i odstaw na 40 minut.

Obraz

2. Przygotuj ciasto kruche i umieść je w formie do pieczenia.

Obraz

3. Następnie w mikserze połącz ze sobą: twaróg, jajka, cukier, mąkę kukurydzianą oraz proszek do pieczenia.

Obraz

4. Podziel masę na pół. Połowę masy połącz z makiem.

Obraz

5. Umieść masę w formie do pieczenia w sposób jak na zdjęciu poniżej. Wstaw do piekarnika na 40 minut, temperatura 180 stopni Celsjusza.

Obraz

6. Smacznego!

Obraz