Malinowe ciasto na zimno w waflu to idealny pomysł na wakacyjny deser dla całej rodziny. Co więcej, przygotujesz go w szybki i prosty sposób. Takie przepisy lubimy najbardziej 😍
Pyszności
Składniki:
Podstawowe składniki
2 szt. wafel
200 g maliny
2 szt. galaretka malinowa
400 ml wrzątek
I warstwa
400 g śmietanka 30%
4 łyżki cukier puder
250 g mascarpone
150 ml wrzątek
1 szt. galaretka krystaliczna
II warstwa
3 łyżki cukier puder
180 g mascarpone
130 ml wrzątek
1 szt. galaretka krystaliczna
300 g śmietanka 30%
Sposób przygotowania:
1. W kwadratowej formie umieść folię spożywczą. Następnie na dnie ułóż arkusz wafla.
2. Teraz przygotuj pierwszą warstwę. W tym celu zmiksuj ze sobą: śmietankę, cukier puder, mascarpone...
3. ...i ostudzoną galaretkę krystaliczną.
4. Przelej mieszankę do formy. Na wierzchu ułóż maliny, po czym wstaw do lodówki do ostudzenia.
5. W międzyczasie rozpuść we wrzątku dwie galaretki malinowe. Kiedy pierwsza mieszanka stężeje, przelej galaretki do formy. Ponownie umieść ciasto w lodówce.
6. I czas na ostatnią warstwę. Przygotuj ją w ten sam sposób jak pierwszą warstwę, tylko w mniejszych proporcjach. Na wierzchu ułóż wafel.