Rewolucyjny przepis na małosolne podbija Internet. Przygotujesz je w woreczku!
Ogórki małosolne to dla wielu z nas prawdziwy smak wakacji. Każdy ma swój patent na perfekcyjne ogórki. Ten przepis pozwoli Ci jednak zrobić je w nieco inny, błyskawiczny sposób.
Składniki:
- 1 kg ogórków gruntowych (najlepiej mniejsze sztuki)
- kawałek korzenia chrzanu (ok.8-10 cm)
- 4 gałązki kopru z baldachem
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki miałkiej soli
- 1 łyżeczka ziaren gorczycy
- 1 porwany liść wiśni, porzeczki lub chrzanu (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Ogórki umyj, osusz i odetnij ich końcówki. Zapobiegnie to goryczce i wytworzy wilgoć, która rozpuści sól.
- Korzeń chrzanu potnij na kawałki, podobnie zrób z czosnkiem.
- Ogórki włóż do plastikowej torby (najlepiej takiej na mrożonki), dodaj chrzan, czosnek, porwany liść porzeczki lub chrzanu i gorczycę.
- Posyp zawartość torebki równomiernie solą.
- Woreczek szczelnie zamknij, usuwając z niego nadmiar powietrza i potrząśnij.
- Wsadź do lodówki na 4 godziny.
- Po tym czasie wyciągnij ogórki z lodówki i zostaw na ok. 20 godzin w temperaturze pokojowej
Tak przygotowane ogórki możesz przechowywać w lodówce ok. 3 dni. Chociaż jesteśmy pewni, że znikną zdecydowanie szybciej ;)