PrzepisRewolucyjny przepis na małosolne podbija Internet. Przygotujesz je w woreczku!

Rewolucyjny przepis na małosolne podbija Internet. Przygotujesz je w woreczku!

Rewolucyjny przepis na małosolne podbija Internet. Przygotujesz je w woreczku!
Ewa
08.07.2021 15:09, aktualizacja: 09.07.2021 12:43

Ogórki małosolne to dla wielu z nas prawdziwy smak wakacji. Każdy ma swój patent na perfekcyjne ogórki. Ten przepis pozwoli Ci jednak zrobić je w nieco inny, błyskawiczny sposób.

Obraz

Składniki:

  • 1 kg ogórków gruntowych (najlepiej mniejsze sztuki)
  • kawałek korzenia chrzanu (ok.8-10 cm)
  • 4 gałązki kopru z baldachem
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki miałkiej soli
  • 1 łyżeczka ziaren gorczycy
  • 1 porwany liść wiśni, porzeczki lub chrzanu (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Ogórki umyj, osusz i odetnij ich końcówki. Zapobiegnie to goryczce i wytworzy wilgoć, która rozpuści sól.
  2. Korzeń chrzanu potnij na kawałki, podobnie zrób z czosnkiem.
  3. Ogórki włóż do plastikowej torby (najlepiej takiej na mrożonki), dodaj chrzan, czosnek, porwany liść porzeczki lub chrzanu i gorczycę.
  4. Posyp zawartość torebki równomiernie solą.
  5. Woreczek szczelnie zamknij, usuwając z niego nadmiar powietrza i potrząśnij.
  6. Wsadź do lodówki na 4 godziny.
  7. Po tym czasie wyciągnij ogórki z lodówki i zostaw na ok. 20 godzin w temperaturze pokojowej

Tak przygotowane ogórki możesz przechowywać w lodówce ok. 3 dni. Chociaż jesteśmy pewni, że znikną zdecydowanie szybciej ;)

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także