Mama na każde imieniny robi Usta Adama. Ja zrobię na święta, bo to ciasto zawsze jest hitem
Jeśli lubisz wracać w swojej kuchni do dobrze znanych i lubianych przepisów, ciasto Usta Adama z pewnością cię zainteresuje. Ten warstwowy wypiek jest nieodłącznym elementem wielu uroczystości rodzinnych. I nie ma w tym nic dziwnego, biorąc pod uwagę, jak fenomenalnie się prezentuje. Lista składników czeka poniżej. Obejrzyj też nasze wideo, gdzie znajdziesz dokładną instrukcję. Z takim zapleczem możesz od razu zabierać się do pracy.
Składniki na ciasto:
- 250 g margaryny,
- 100 g cukru,
- 16 g cukru wanilinowego,
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 5 łyżeczek kakao,
- 5 łyżek wody,
- 300 g mąki pszennej tortowej typ 450,
- 1 jajko,
- 6 żółtek,
- 6 ubitych białek.
Warstwa z biszkoptami:
- 300 g okrągłych biszkoptów,
- powidło śliwkowe do przełożenia.
Masa budyniowa:
- 1 l mleka (750 ml z cukrem, 250 ml z budyniami)
- 80 g budyniu śmietankowego,
- 7 g cukru wanilinowego,
- 200 g miękkiego masła.
Polewa czekoladowa:
- 100 g mlecznej czekolady,
- 50 g gorzkiej czekolady.
O czym warto pamiętać:
- W pierwszej kolejności zajmij się masą budyniową. Można tu wyróżnić dwie fazy przygotowania. W pierwszej części sproszkowany budyń śmietankowy wymieszaj dokładnie ze szklanką mleka.
- Pozostałą część mleka przelej do garnka i zagotuj z dodatkiem cukru wanilinowego. Na koniec wlej do środka mieszankę z budyniem śmietankowym. Energicznie wymieszaj wszystkie składniki.
- Po otrzymaniu gęstej i gładkiej masy, od razu zdejmij ją z palnika, po czym odstaw do całkowitego ostudzenia. Polecamy przykryć ją folią spożywczą, aby na wierzchu nie pojawił się tzw. kożuch, który może utrudnić proces przygotowania idealnie kremowej masy.
- Czas na drugą fazę. Przełóż miękkie masło do miski i zacznij ucierać je na jasny puch. Po chwili możesz zacząć dodawać do środka przestudzoną masę budyniową. Rób to małymi partiami.
- Do przepisu będą potrzebne też okrągłe biszkopty. Należy przełożyć je powidłami śliwkowymi i ułożyć na spodzie formy zabezpieczonej papierem do pieczenia.
- Czas na ciasto. Pierwsze składniki, a mianowicie: margarynę, wodę oraz dwa rodzaje cukru połącz w garnku na palniku. Po chwili dodaj kakao i dokładnie wymieszaj. Mieszankę odstaw do ostudzenia.
- Dopiero po chwili możesz dodać kolejne składniki, poza białkami. Pamiętaj, aby do przepisu użyć przesianej przez sitko mąki.
- Wspomniane wcześniej białka ubij na sztywną pianę i dodaj je do garnka z masą. Rób to jednak ostrożnie, aby nie uszkodzić struktury ubitej piany.
- Gotową mieszankę przelej do formy i wstaw do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika na 40 minut.
- Po ostudzeniu ciasta rozprowadź na wierzchu masę budyniową. Ostatnią warstwą ciasta ma być polewa czekoladowa. Najlepiej przygotować ją na bazie mlecznej i gorzkiej czekolady. Jeśli zależy ci na efekcie kremowej i miękkiej polewy, dodaj do mieszanki trochę śmietanki kremówki.
- Tak złożone ciasto wstaw do lodówki na całą noc.
- Ciasto Usta Adama przygotowaliśmy w formie o wymiarach 28x18 cm.