Daria Rudny-DulMarzena Pęcak

Mama na każde imieniny robi Usta Adama. Ja zrobię na święta, bo to ciasto zawsze jest hitem

Jeśli lubisz wracać w swojej kuchni do dobrze znanych i lubianych przepisów, ciasto Usta Adama z pewnością cię zainteresuje. Ten warstwowy wypiek jest nieodłącznym elementem wielu uroczystości rodzinnych. I nie ma w tym nic dziwnego, biorąc pod uwagę, jak fenomenalnie się prezentuje. Lista składników czeka poniżej. Obejrzyj też nasze wideo, gdzie znajdziesz dokładną instrukcję. Z takim zapleczem możesz od razu zabierać się do pracy.

Składniki na ciasto:

  • 250 g margaryny,
  • 100 g cukru,
  • 16 g cukru wanilinowego,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 5 łyżeczek kakao,
  • 5 łyżek wody,
  • 300 g mąki pszennej tortowej typ 450,
  • 1 jajko,
  • 6 żółtek,
  • 6 ubitych białek.

Warstwa z biszkoptami:

  • 300 g okrągłych biszkoptów,
  • powidło śliwkowe do przełożenia.

Masa budyniowa:

  • 1 l mleka (750 ml z cukrem, 250 ml z budyniami)
  • 80 g budyniu śmietankowego,
  • 7 g cukru wanilinowego,
  • 200 g miękkiego masła.

Polewa czekoladowa:

  • 100 g mlecznej czekolady,
  • 50 g gorzkiej czekolady.

O czym warto pamiętać:

  • W pierwszej kolejności zajmij się masą budyniową. Można tu wyróżnić dwie fazy przygotowania. W pierwszej części sproszkowany budyń śmietankowy wymieszaj dokładnie ze szklanką mleka.
  • Pozostałą część mleka przelej do garnka i zagotuj z dodatkiem cukru wanilinowego. Na koniec wlej do środka mieszankę z budyniem śmietankowym. Energicznie wymieszaj wszystkie składniki.
  • Po otrzymaniu gęstej i gładkiej masy, od razu zdejmij ją z palnika, po czym odstaw do całkowitego ostudzenia. Polecamy przykryć ją folią spożywczą, aby na wierzchu nie pojawił się tzw. kożuch, który może utrudnić proces przygotowania idealnie kremowej masy.
  • Czas na drugą fazę. Przełóż miękkie masło do miski i zacznij ucierać je na jasny puch. Po chwili możesz zacząć dodawać do środka przestudzoną masę budyniową. Rób to małymi partiami.
  • Do przepisu będą potrzebne też okrągłe biszkopty. Należy przełożyć je powidłami śliwkowymi i ułożyć na spodzie formy zabezpieczonej papierem do pieczenia.
  • Czas na ciasto. Pierwsze składniki, a mianowicie: margarynę, wodę oraz dwa rodzaje cukru połącz w garnku na palniku. Po chwili dodaj kakao i dokładnie wymieszaj. Mieszankę odstaw do ostudzenia.
  • Dopiero po chwili możesz dodać kolejne składniki, poza białkami. Pamiętaj, aby do przepisu użyć przesianej przez sitko mąki.
  • Wspomniane wcześniej białka ubij na sztywną pianę i dodaj je do garnka z masą. Rób to jednak ostrożnie, aby nie uszkodzić struktury ubitej piany.
  • Gotową mieszankę przelej do formy i wstaw do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika na 40 minut.
  • Po ostudzeniu ciasta rozprowadź na wierzchu masę budyniową. Ostatnią warstwą ciasta ma być polewa czekoladowa. Najlepiej przygotować ją na bazie mlecznej i gorzkiej czekolady. Jeśli zależy ci na efekcie kremowej i miękkiej polewy, dodaj do mieszanki trochę śmietanki kremówki.
  • Tak złożone ciasto wstaw do lodówki na całą noc.
  • Ciasto Usta Adama przygotowaliśmy w formie o wymiarach 28x18 cm.
Więcej wideo
Podaję go na świąteczny obiad i wszyscy się zachwycają. Soczysty, delikatny i rozpada się pod widelcemPodaję go na świąteczny obiad i wszyscy się zachwycają. Soczysty, delikatny i rozpada się pod widelcem
Świąteczna kostka bez pieczenia. Co roku wszyscy goście skupiają się tylko na niejŚwiąteczna kostka bez pieczenia. Co roku wszyscy goście skupiają się tylko na niej
Do ciasta ziemniaczanego dodaję szybki farsz i wkładam do piekarnika. Cała rodzina zajada ze smakiemDo ciasta ziemniaczanego dodaję szybki farsz i wkładam do piekarnika. Cała rodzina zajada ze smakiem
Świąteczne ciasteczka z białą czekoladą. Wyglądają jak z cukierni, a zrobisz w domuŚwiąteczne ciasteczka z białą czekoladą. Wyglądają jak z cukierni, a zrobisz w domu
Ciasto jabłkowo-budyniowe pod orzechową pierzynką. Każda warstwa wypieku to prawdziwe złotoCiasto jabłkowo-budyniowe pod orzechową pierzynką. Każda warstwa wypieku to prawdziwe złoto
Pierwszy raz zjadłam je u kuzynki. Od tej pory co roku goszczą na wigilijnym stolePierwszy raz zjadłam je u kuzynki. Od tej pory co roku goszczą na wigilijnym stole
Piernik czy sernik? Z tym przepisem każdy przy świątecznym stole będzie zadowolonyPiernik czy sernik? Z tym przepisem każdy przy świątecznym stole będzie zadowolony
Wybrane dla Ciebie
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie