11 zasad dobrego wychowania przy stole, o których warto pamiętać. Obejdzie się bez wpadek
Spożywanie posiłków wiąże się z przestrzeganiem pewnych zasad. I dlatego warto znać je bardzo dobrze, aby uniknąć niepotrzebnej wpadki.
27.01.2019 11:33
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
I nie będziesz musiała szukać długo takich wiadomości. Porcję takich danych znajdziesz w poniższym zestawieniu.
#1 Spożywanie boczku i bekonu
Chrupiący boczek łatwo się łamie, dlatego zamiast kroić go nożem, możesz spokojnie jeść go przy użyciu rąk. W przypadku zaś miękkiego i tłustego boczku najlepiej użyć sztućców.
#2 Zupa miso
Ten rodzaj zupy podawany jest w małej, ale głębokiej misce. Spożywanie zupy można podzielić na dwa etapy. Po pierwsze, miseczkę bierzemy do rąk i piejmy bezpośrednio z niej małymi łykami. Po drugie, po wypiciu płynu jemy wszystkie elementy zupy przy pomocy łyżki lub pałeczek.
#3 Desery
Eklerki nie powinno się jeść przy pomocy rąk, aby zapobiec wpadce z wypłynięciem kremu na ulubioną koszulę. Dlatego lepiej przy konsumpcji tego deseru skorzystać z widelca i noża.
W przypadku bułeczek z lukrem, możesz jeść je przy pomocy rąk. Wyjątkiem w tym przypadku jest zbyt lepkie jedzenie, wtedy skorzystaj ze sztućców.
#4 Oliwki
Spożywanie oliwek odbywa się w różny sposób w zależności od okoliczności. I tak, jeśli oliwki są przystawką, można jeść je bezpośrednio z ręki. W przypadku kiedy są elementem potrawy, jak chociażby sałatki, oliwki jemy przy pomocy widelca. Natomiast jeśli oliwka znajduje się w Twoim drinku, ją również możesz zjeść bezpośrednio po wypiciu drinka.
#5 Sery
Miękkie rodzaje sera jak chociażby camembert i bree należy spożywać ze skórką. W przypadku zaś twardych serów jak cheddar, należy odkroić końcówkę, a ser jeść przy pomocy widelca.
#6 Pieczone ziemniaki
Przy pomocy widelca należy jeść również pieczone ziemniaki. Oczywiście możesz przytrzymywać warzywo palcami jednej ręki, kiedy w drugiej trzymasz widelec i usuwasz skórkę z ziemniaka. Później widelec przyda się do wymieszania farszu z warzywem.
#7 Awokado
Awokado, które jest podzielone na pół, należy jeść przy pomocy małej łyżeczki. W przypadku sałatki z kawałkami awokado wybierz widelec. Z kolei guacamole, podobnie jak każdy inny pasztet, można położyć na kawałku chleba czy krakersie.
#8 Tacos
W tym przypadku wszystko zależy do stanu tacos. Chrupkie tacos możesz jeść bezpośrednio przy pomocy rąk. Zaś w przypadku miękkiego tacos, najlepiej użyć sztućców, aby nie narobić bałaganu, bądź zapakować je w dodatkowe opakowanie.
#9 Zielony groszek
W przypadku zielonego groszku również powinniśmy wybierać widelec i nóż. Nóż wykorzystywany jest do zbierania groszku na widelec, zanim włożysz go do ust.
#10 Pizza
Jeśli jesteś na imprezie możesz jeść pizzę prosto z talerza przy pomocy rąk. Podobnie jest w przypadku innych nieformalnych spotkań. Z kolei jeśli bierzesz udział w biznesowym spotkaniu lub jesz w kawiarni, pizzę należy spożywać przy pomocy sztućców.
#11 Kawałki kurczaka
Podobnie jak w przypadku pizzy, będąc w otoczeniu znajomych w domu lub na grillu, możesz jeść takie mięso przy pomocy rąk. W przypadku spotkań formalnych w oficjalnych miejscach zawsze stawiaj na nóż i widelec.