11 zasad dobrego wychowania przy stole, o których warto pamiętać. Obejdzie się bez wpadek

Spożywanie posiłków wiąże się z przestrzeganiem pewnych zasad. I dlatego warto znać je bardzo dobrze, aby uniknąć niepotrzebnej wpadki.

Obrazek
Frania

I nie będziesz musiała szukać długo takich wiadomości. Porcję takich danych znajdziesz w poniższym zestawieniu.

#1 Spożywanie boczku i bekonu

Obrazek

Chrupiący boczek łatwo się łamie, dlatego zamiast kroić go nożem, możesz spokojnie jeść go przy użyciu rąk. W przypadku zaś miękkiego i tłustego boczku najlepiej użyć sztućców.

#2 Zupa miso

Obrazek

Ten rodzaj zupy podawany jest w małej, ale głębokiej misce. Spożywanie zupy można podzielić na dwa etapy. Po pierwsze, miseczkę bierzemy do rąk i piejmy bezpośrednio z niej małymi łykami. Po drugie, po wypiciu płynu jemy wszystkie elementy zupy przy pomocy łyżki lub pałeczek.

#3 Desery

Obrazek

Eklerki nie powinno się jeść przy pomocy rąk, aby zapobiec wpadce z wypłynięciem kremu na ulubioną koszulę. Dlatego lepiej przy konsumpcji tego deseru skorzystać z widelca i noża.

W przypadku bułeczek z lukrem, możesz jeść je przy pomocy rąk. Wyjątkiem w tym przypadku jest zbyt lepkie jedzenie, wtedy skorzystaj ze sztućców.

#4 Oliwki

Obrazek

Spożywanie oliwek odbywa się w różny sposób w zależności od okoliczności. I tak, jeśli oliwki są przystawką, można jeść je bezpośrednio z ręki. W przypadku kiedy są elementem potrawy, jak chociażby sałatki, oliwki jemy przy pomocy widelca. Natomiast jeśli oliwka znajduje się w Twoim drinku, ją również możesz zjeść bezpośrednio po wypiciu drinka.

#5 Sery

Obrazek

Miękkie rodzaje sera jak chociażby camembert i bree należy spożywać ze skórką. W przypadku zaś twardych serów jak cheddar, należy odkroić końcówkę, a ser jeść przy pomocy widelca.

#6 Pieczone ziemniaki

Obrazek

Przy pomocy widelca należy jeść również pieczone ziemniaki. Oczywiście możesz przytrzymywać warzywo palcami jednej ręki, kiedy w drugiej trzymasz widelec i usuwasz skórkę z ziemniaka. Później widelec przyda się do wymieszania farszu z warzywem.

#7 Awokado

Obrazek

Awokado, które jest podzielone na pół, należy jeść przy pomocy małej łyżeczki. W przypadku sałatki z kawałkami awokado wybierz widelec. Z kolei guacamole, podobnie jak każdy inny pasztet, można położyć na kawałku chleba czy krakersie.

#8 Tacos

Obrazek

W tym przypadku wszystko zależy do stanu tacos. Chrupkie tacos możesz jeść bezpośrednio przy pomocy rąk. Zaś w przypadku miękkiego tacos, najlepiej użyć sztućców, aby nie narobić bałaganu, bądź zapakować je w dodatkowe opakowanie.

#9 Zielony groszek

Obrazek

W przypadku zielonego groszku również powinniśmy wybierać widelec i nóż. Nóż wykorzystywany jest do zbierania groszku na widelec, zanim włożysz go do ust.

#10 Pizza

Obrazek

Jeśli jesteś na imprezie możesz jeść pizzę prosto z talerza przy pomocy rąk. Podobnie jest w przypadku innych nieformalnych spotkań. Z kolei jeśli bierzesz udział w biznesowym spotkaniu lub jesz w kawiarni, pizzę należy spożywać przy pomocy sztućców.

#11 Kawałki kurczaka

Obrazek

Podobnie jak w przypadku pizzy, będąc w otoczeniu znajomych w domu lub na grillu, możesz jeść takie mięso przy pomocy rąk. W przypadku spotkań formalnych w oficjalnych miejscach zawsze stawiaj na nóż i widelec.

I to wszystko ? Wskazówkami nie zapomnij podzielić się ze swoimi bliskimi!
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇