Marchewkowa rolada z masą orzechową

Marchewkowa rolada z masą orzechową to nasz sprawdzony przepis na idealny jesienny deser. Wystarczy, że raz jej skosztujesz, a już na stałe zadomowi się w Twoim menu. Po prostu nie ma innej opcji!

Obrazek
Pyszności

Do przygotowania przepysznej rolady wykorzystaliśmy tarte orzechy włoskie marki Moreso. Dzięki czemu zaoszczędziliśmy sporo czasu podczas pracy nad ciastem i masą.

Składniki:

Ciasto

  1. 8 szt. jajka z podziałem na żółtka i białka
  2. 200 g cukier
  3. 1-2 szt. marchewki
  4. 200 g orzechy włoskie tarte Moreso
  5. 1 łyżeczka proszek do pieczenia
  6. 1 szczypta sól

Krem

  1. 200 ml mleko
  2. 200 g orzechy włoskie tarte Moreso
  3. 500 g ser mascarpone
  4. 40 g cukier waniliowy

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od ubicia białek ze szczyptą soli. Następnie zacznij dodawać stopniowo cukier oraz żółtka.

Obrazek

2. Jako kolejne składniki dodaj startą na grubych oczkach marchewkę, proszek do pieczenia oraz tarte orzechy włoskie marki Moreso. Dokładnie wymieszaj i powstałą mieszankę przelej na blachę z piekarnika. Następnie piecz ok. 25 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).

Obrazek

3. W międzyczasie zacznij pracować nad masą. Połącz w garnku na palniku mleko oraz tarte orzechy. Kiedy masa zgęstnieje, odstaw do ostygnięcia.

Obrazek

4. Przy pomocy ściereczki zwiń upieczone ciasto w rulon i odstaw do całkowitego ostygnięcia.

Obrazek

5. Wróć do pracy nad masą. Przy pomocy miksera połącz mascarpone i cukier waniliowy. Po chwili zacznij dodawać małymi partiami mieszankę z garnka. I masa jest już gotowa.

Obrazek

6. Rozprowadź masę orzechową na cieście i zwiń w roladę.

Obrazek

7. Gotową roladę wstaw do lodówki minimum na 60 minut. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Wrzuć garść do fasoli. Zaparcia nie będą już problemem
Wrzuć garść do fasoli. Zaparcia nie będą już problemem
Do warzywnych placuszków dorzucam ulubiony ser. Zniknęły z talerzy w mgnieniu oka
Do warzywnych placuszków dorzucam ulubiony ser. Zniknęły z talerzy w mgnieniu oka
Szybkie jesienne ciasteczka. Z tymi dodatkami nikt im się nie oprze
Szybkie jesienne ciasteczka. Z tymi dodatkami nikt im się nie oprze
Podmieniam twaróg do ruskich. Nawet teściowa zamlaskała z uznaniem
Podmieniam twaróg do ruskich. Nawet teściowa zamlaskała z uznaniem
Zamiast zwykłego sosu koperkowego, przygotowuje coś lepszego. Do pulpetów pasuje jak ulał
Zamiast zwykłego sosu koperkowego, przygotowuje coś lepszego. Do pulpetów pasuje jak ulał
Obniża ciśnienie i wspiera odporność. Ale w sklepie musisz dobrze mu się przyjrzeć, żeby kupić właściwy
Obniża ciśnienie i wspiera odporność. Ale w sklepie musisz dobrze mu się przyjrzeć, żeby kupić właściwy
Pij regularnie napój z tą przyprawą. Szybko zauważysz efekty
Pij regularnie napój z tą przyprawą. Szybko zauważysz efekty
Większość po nich depcze, zamiast zbierać. Wartościowe i smaczne orzeszki możesz mieć za darmo
Większość po nich depcze, zamiast zbierać. Wartościowe i smaczne orzeszki możesz mieć za darmo
Co robi w kuchni sous chef? Filip Niewiatowski o kulisach gotowania na miarę gwiazdki Michelin
Co robi w kuchni sous chef? Filip Niewiatowski o kulisach gotowania na miarę gwiazdki Michelin
Chorwackie faworki piekę cały rok. Tak pyszne, że szkoda czekać na specjalną okazję
Chorwackie faworki piekę cały rok. Tak pyszne, że szkoda czekać na specjalną okazję
Najzdrowsze warzywo i coraz częściej je jemy. Doskonałe dla wątroby i trzustki
Najzdrowsze warzywo i coraz częściej je jemy. Doskonałe dla wątroby i trzustki
Na Wszystkich Świętych na pewno postawię na stole. To ulubiona sałatka mojej rodziny
Na Wszystkich Świętych na pewno postawię na stole. To ulubiona sałatka mojej rodziny