PrzepisDeseryMarchewkowa rolada z masą orzechową

Marchewkowa rolada z masą orzechową

Marchewkowa rolada z masą orzechową to nasz sprawdzony przepis na idealny jesienny deser. Wystarczy, że raz jej skosztujesz, a już na stałe zadomowi się w Twoim menu. Po prostu nie ma innej opcji!

Marchewkowa rolada z masą orzechową
Pyszności

25.11.2020 | aktual.: 30.11.2020 14:20

Do przygotowania przepysznej rolady wykorzystaliśmy tarte orzechy włoskie marki Moreso. Dzięki czemu zaoszczędziliśmy sporo czasu podczas pracy nad ciastem i masą.

Składniki:

Ciasto

  1. 8 szt. jajka z podziałem na żółtka i białka
  2. 200 g cukier
  3. 1-2 szt. marchewki
  4. 200 g orzechy włoskie tarte Moreso
  5. 1 łyżeczka proszek do pieczenia
  6. 1 szczypta sól

Krem

  1. 200 ml mleko
  2. 200 g orzechy włoskie tarte Moreso
  3. 500 g ser mascarpone
  4. 40 g cukier waniliowy

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od ubicia białek ze szczyptą soli. Następnie zacznij dodawać stopniowo cukier oraz żółtka.

Obraz

2. Jako kolejne składniki dodaj startą na grubych oczkach marchewkę, proszek do pieczenia oraz tarte orzechy włoskie marki Moreso. Dokładnie wymieszaj i powstałą mieszankę przelej na blachę z piekarnika. Następnie piecz ok. 25 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).

Obraz

3. W międzyczasie zacznij pracować nad masą. Połącz w garnku na palniku mleko oraz tarte orzechy. Kiedy masa zgęstnieje, odstaw do ostygnięcia.

Obraz

4. Przy pomocy ściereczki zwiń upieczone ciasto w rulon i odstaw do całkowitego ostygnięcia.

Obraz

5. Wróć do pracy nad masą. Przy pomocy miksera połącz mascarpone i cukier waniliowy. Po chwili zacznij dodawać małymi partiami mieszankę z garnka. I masa jest już gotowa.

Obraz

6. Rozprowadź masę orzechową na cieście i zwiń w roladę.

Obraz

7. Gotową roladę wstaw do lodówki minimum na 60 minut. Smacznego!

Obraz
Wybrane dla Ciebie