Marchewkowiec z sernikiem

To ciasto dosłownie zawróciło nam w głowach! Nie dość, że jest pyszne w smaku, to jeszcze świetnie się prezentuje ❤️

Obrazek
Pyszności

Składniki:

Sernik

  1. 260 g serek śmietankowy temperatura pokojowa
  2. 2 szt. jajka
  3. 1/2 szkl. cukier
  4. 1 łyżeczka mąka
  5. 1/2 szkl. śmietanka 18%
  6. 1 łyżeczka ekstrakt waniliowy

Ciasto marchewkowe

  1. 1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
  2. 1,5 szkl. mąka
  3. 1 łyżeczka cynamon
  4. 1/4 łyżeczki gałka muszkatołowa
  5. 1/2 łyżeczki soda oczyszczona
  6. 1 szczypta sól
  7. 1 szczypta goździki
  8. 2 szt. marchewka starta na tarce
  9. lukier opcjonalnie, do dekoracji
  10. 3/4 szkl. olej
  11. 3/4 szkl. cukier biały
  12. 1/4 szkl. cukier brązowy
  13. 2 szt. jajka

Sposób przygotowania:

1. Zacznij od przygotowania masy sernikowej. W tym celu połącz ze sobą serek śmietankowy, jajka, cukier i mąkę.

Obrazek

2. Po chwili dodaj śmietankę oraz ekstrakt waniliowy. Ponownie wymieszaj.

Obrazek

3. W drugiej misce przygotuj ciasto marchewkowe. Tym razem połącz olej, dwa rodzaje cukru, jajka i ekstrakt waniliowy.

Obrazek

4. Jako kolejne składniki dodaj: mąkę, cynamon, gałkę muszkatołową, sodę oczyszczoną, sól i goździki.

Obrazek

5. Nie zapomnij dodać również startych na tarce marchewek. Dokładnie wymieszaj.

Obrazek

6. W formie do pieczenia stwórz pierwszą warstwę z ciasta marchewkowego. Następnie zacznij robić kleksy masą sernikową i z ciasta marchewkowego. Na wierzchu rozprowadź resztę masy sernikowej i wstaw do piekarnika na 60 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obrazek

7. Gotowe ciasto możesz polać lukrem. Smacznego!

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Dodaj 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaj 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Teściowa zawsze trzyma się tej zasady, jak robi skwarki. Podaje do pierogów lub na smalec
Teściowa zawsze trzyma się tej zasady, jak robi skwarki. Podaje do pierogów lub na smalec
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa