Reguluje trawienie i pomaga na kaca. Przed laty była w każdym domu, dziś jest prawie zapomniana

Jak często sięgasz po mleczne produkty? Jeśli zbyt rzadko, to warto już teraz zmienić swoje nawyki żywieniowe. Będzie dobrze, jeśli w twoim codziennym menu znajdzie się maślanka. Sprawdź, dlaczego warto pić ten popularny mleczny napój.

ObrazekPyszności - Fot. Adobe Stock
Karol Wiak

Maślanka — niedoceniony i bardzo zdrowy mleczny napój

Nabiał stanowi niezwykle ważny składnik niemal każdej diety. Z pewnością, najczęściej sięgasz po mleko, sery, jogurty, a zdarza się, że czasem — kefir. A jaką rolę w twoim codziennym odżywianiu pełni maślanka? Jeśli sięgasz po nią zbyt rzadko, to gwarantujemy, że po przeczytaniu tego artykułu, zmienisz swoje przyzwyczajenia żywieniowe.

Jest określana jako "białe złoto" i dzieje się tak nie bez powodu. Właściwości maślanki są warte podkreślenia, dlatego dobrze jest sięgać po nią stosunkowo często. Jest to produkt, który powstaje w efekcie oddzielenia tłuszczu od zmaślonej śmietanki. Ten napój mleczny jest bogaty w białka, lecytynę, czy sole mineralne.

Obrazek
Maślanka - Pyszności; Foto Canva.com

Na sklepowych półkach można znaleźć jej różne rodzaje, również smakowe. Jednak najlepiej smakuje taka, która została oddzielona ze świeżej, wiejskiej śmietany, która posłużyła do wytworzenia masła.

Dlaczego warto pić maślankę?

Skoro maślanka to "białe złoto", to warto w tym miejscu podkreślić jej właściwości, które korzystnie wpływają na zdrowie każdej osoby, które chętnie po nią sięga. Jest tania, skuteczna, ma wiele zalet i warto trzymać ją w swojej lodówce.

Obrazek
Nabiał - Pyszności; Foto Canva.com

Czy wiesz, że maślanka:

  • jest skutecznym produktem na bóle żołądka i problemy z trawieniem — to rozwiązanie było już stosowane w dawnych czasach przez prababcie;
  • przyspiesza procesy trawienne;
  • polecana jest jako skuteczny środek na kaca;
  • gasi pragnienie, dlatego większość osób sięga po nią w upały, zamiast schłodzonych gazowanych napojów;
  • wzmaga uczucie sytości i nie zawiera zbyt dużo kalorii, dlatego jest polecana dla osób na diecie;
  • jest bogatym źródłem wapnia;
  • korzystnie wpływa na pamięć, koncentrację i pracę wątroby.

Jak często można pić maślankę?

Skoro już wiesz, jakie właściwości ma maślanka, to dobrze jest również wiedzieć to, jak często możesz ją spożywać. Okazuje się, że maślankę naturalną możesz pić codziennie. Jest bowiem lekkostrawna, korzystnie oddziałuje na jelita i wspiera przewód pokarmowy, dlatego już na stałe możesz ją dołączyć do swojego menu.

Szukasz inspiracji na pożywne śniadanie? Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na mocno serowym omlet na chlebie:

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do jesiennej owsianki. Mózg wskakuje na wyższe obroty, a jelita działają jak w zegarku
Dodaję do jesiennej owsianki. Mózg wskakuje na wyższe obroty, a jelita działają jak w zegarku
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
To mało popularna ryba. Prawie nie ma ości, a jest napakowana białkiem i wartościami
To mało popularna ryba. Prawie nie ma ości, a jest napakowana białkiem i wartościami
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
W PRL-u ten napój piły nawet dzieci. Wtedy jeszcze nikt nie miał świadomości, jak wpływa na organizm
W PRL-u ten napój piły nawet dzieci. Wtedy jeszcze nikt nie miał świadomości, jak wpływa na organizm
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana