PrzepisKupujesz takie masło? Poznaj prosty patent z papierkiem

Kupujesz takie masło? Poznaj prosty patent z papierkiem

Masło - Pyszności; Foto pixabay.com
Masło - Pyszności; Foto pixabay.com

30.03.2023 16:03

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Używasz masła w swojej kuchni? Pomimo tego, że cena tego produktu w ostatnim czasie mogła przyprawić o prawdziwy zawrót głowy, to jego zastosowanie jest nieocenione. Smarujesz nim ulubione pieczywo, wykorzystujesz do pieczenia ciast lub przygotowania sosu beszamelowego. Masło, najczęściej jest pakowane w papier, który możesz ponownie wykorzystać. Jak to zrobić?

Co robisz z papierem po maśle w chwili, gdy wyjmiesz masło z opakowania i przekładasz je do maselniczki? Z pewnością wyrzucasz — nie ma tu żadnego zaskoczenia, bo tak postępuje większość osób. Okazuje się jednak, że ten papier, z pozoru nikomu i do niczego niepotrzebny, może okazać się naprawdę przydatny — szczególnie w takich sytuacjach, gdy dużo pieczesz.

Rozpakuj masło i nie wyrzucaj jego opakowania - jak wykorzystać papier po maśle?

Pomimo tego, że większość osób decyduje się wyrzucić papier po maśle, to warto być w tej mniejszości, która wykorzystuje opakowanie po tym produkcie, do wielu istotnych i niezbędnych w kuchni celów. W chwili, gdy przełożysz  masło do maselniczki, to papier po nim możesz wykorzystać na kilka praktycznych sposobów. Unikniesz w ten sposób marnowania jedzenia — zgodnie z ideą zero waste. Jak dobrze wiesz, większość produktów spożywczych pakuje się w opakowania plastikowe lub papier. Ten sposób, pozwala w prosty sposób oddzielić produkt od opakowania.

Jak wykorzystać papier po maśle? - Pyszności; Foto Canva.com
Jak wykorzystać papier po maśle? - Pyszności; Foto Canva.com

Z masłem sytuacja nie wygląda to już tak kolorowo. Jego resztki pozostają na opakowaniu. Dlatego też papier po maśle może ci w tej sytuacji posłużyć jako "natłuszczacz" blaszki, czy naczynia żaroodpornego. Jest to działanie zgodne ze wspomnianą wcześniej ideą zero waste. W ten sposób wykorzystasz resztki masła i zapobiegniesz marnowaniu się żywności. Dobrze jest zmienić swoje codzienne nawyki i mieć znaczący wpływ na ilość produkowanych śmieci i marnowanej żywności. Zacznij działać już dziś, a wszelkie zmiany — rozpocznij od siebie. To bardzo proste!

Jak przechować papier po maśle, by można go było wykorzystać?

A co zrobić w sytuacji, gdy swoje plany, związane z wypiekami zamierzasz zrealizować w innym dniu? Masło jest w maselniczce, a ty zastanawiasz się, co zrobić z papierem? Na szczęście, możesz w bardzo prosty sposób zadbać o to, by resztki masła, jak i sam papier zachowały swoje odpowiednie właściwości. Wystarczy, że złożysz go na pół - tłustą stroną do wewnątrz i włożysz go do zamrażarki. Gdy będzie odpowiednia pora pieczenia ciasta, to wystarczy, że wyjmiesz papier z zamrażarki i nasmarujesz nim blachę. Prawda, że proste?

Papier po maśle możesz śmiało użyć do przygotowania czekoladowych trufli z Nutellą. Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube: