Kupujesz takie masło? Poznaj prosty patent z papierkiem

Używasz masła w swojej kuchni? Pomimo tego, że cena tego produktu w ostatnim czasie mogła przyprawić o prawdziwy zawrót głowy, to jego zastosowanie jest nieocenione. Smarujesz nim ulubione pieczywo, wykorzystujesz do pieczenia ciast lub przygotowania sosu beszamelowego. Masło, najczęściej jest pakowane w papier, który możesz ponownie wykorzystać. Jak to zrobić?

ObrazekMasło - Pyszności; Foto pixabay.com
Karol Wiak

Co robisz z papierem po maśle w chwili, gdy wyjmiesz masło z opakowania i przekładasz je do maselniczki? Z pewnością wyrzucasz — nie ma tu żadnego zaskoczenia, bo tak postępuje większość osób. Okazuje się jednak, że ten papier, z pozoru nikomu i do niczego niepotrzebny, może okazać się naprawdę przydatny — szczególnie w takich sytuacjach, gdy dużo pieczesz.

Rozpakuj masło i nie wyrzucaj jego opakowania - jak wykorzystać papier po maśle?

Pomimo tego, że większość osób decyduje się wyrzucić papier po maśle, to warto być w tej mniejszości, która wykorzystuje opakowanie po tym produkcie, do wielu istotnych i niezbędnych w kuchni celów. W chwili, gdy przełożysz  masło do maselniczki, to papier po nim możesz wykorzystać na kilka praktycznych sposobów. Unikniesz w ten sposób marnowania jedzenia — zgodnie z ideą zero waste. Jak dobrze wiesz, większość produktów spożywczych pakuje się w opakowania plastikowe lub papier. Ten sposób, pozwala w prosty sposób oddzielić produkt od opakowania.

Obrazek
Jak wykorzystać papier po maśle? - Pyszności; Foto Canva.com

Z masłem sytuacja nie wygląda to już tak kolorowo. Jego resztki pozostają na opakowaniu. Dlatego też papier po maśle może ci w tej sytuacji posłużyć jako "natłuszczacz" blaszki, czy naczynia żaroodpornego. Jest to działanie zgodne ze wspomnianą wcześniej ideą zero waste. W ten sposób wykorzystasz resztki masła i zapobiegniesz marnowaniu się żywności. Dobrze jest zmienić swoje codzienne nawyki i mieć znaczący wpływ na ilość produkowanych śmieci i marnowanej żywności. Zacznij działać już dziś, a wszelkie zmiany — rozpocznij od siebie. To bardzo proste!

Jak przechować papier po maśle, by można go było wykorzystać?

A co zrobić w sytuacji, gdy swoje plany, związane z wypiekami zamierzasz zrealizować w innym dniu? Masło jest w maselniczce, a ty zastanawiasz się, co zrobić z papierem? Na szczęście, możesz w bardzo prosty sposób zadbać o to, by resztki masła, jak i sam papier zachowały swoje odpowiednie właściwości. Wystarczy, że złożysz go na pół - tłustą stroną do wewnątrz i włożysz go do zamrażarki. Gdy będzie odpowiednia pora pieczenia ciasta, to wystarczy, że wyjmiesz papier z zamrażarki i nasmarujesz nim blachę. Prawda, że proste?

Papier po maśle możesz śmiało użyć do przygotowania czekoladowych trufli z Nutellą. Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Biorę arkusz i zawijam na części. Przekąska lepsza niż nudne kanapki
Biorę arkusz i zawijam na części. Przekąska lepsza niż nudne kanapki
Dodaję ugotowane do masy ziemniaczanej. Placki w takiej formie mogą zastąpić kotlety
Dodaję ugotowane do masy ziemniaczanej. Placki w takiej formie mogą zastąpić kotlety
Babcia często robiła krężałki. Znikały szybciej niż tradycyjna kapusta kiszona
Babcia często robiła krężałki. Znikały szybciej niż tradycyjna kapusta kiszona