Kupujesz takie masło? Poznaj prosty patent z papierkiem

Używasz masła w swojej kuchni? Pomimo tego, że cena tego produktu w ostatnim czasie mogła przyprawić o prawdziwy zawrót głowy, to jego zastosowanie jest nieocenione. Smarujesz nim ulubione pieczywo, wykorzystujesz do pieczenia ciast lub przygotowania sosu beszamelowego. Masło, najczęściej jest pakowane w papier, który możesz ponownie wykorzystać. Jak to zrobić?

ObrazekMasło - Pyszności; Foto pixabay.com
Karol Wiak

Co robisz z papierem po maśle w chwili, gdy wyjmiesz masło z opakowania i przekładasz je do maselniczki? Z pewnością wyrzucasz — nie ma tu żadnego zaskoczenia, bo tak postępuje większość osób. Okazuje się jednak, że ten papier, z pozoru nikomu i do niczego niepotrzebny, może okazać się naprawdę przydatny — szczególnie w takich sytuacjach, gdy dużo pieczesz.

Rozpakuj masło i nie wyrzucaj jego opakowania - jak wykorzystać papier po maśle?

Pomimo tego, że większość osób decyduje się wyrzucić papier po maśle, to warto być w tej mniejszości, która wykorzystuje opakowanie po tym produkcie, do wielu istotnych i niezbędnych w kuchni celów. W chwili, gdy przełożysz  masło do maselniczki, to papier po nim możesz wykorzystać na kilka praktycznych sposobów. Unikniesz w ten sposób marnowania jedzenia — zgodnie z ideą zero waste. Jak dobrze wiesz, większość produktów spożywczych pakuje się w opakowania plastikowe lub papier. Ten sposób, pozwala w prosty sposób oddzielić produkt od opakowania.

Obrazek
Jak wykorzystać papier po maśle? - Pyszności; Foto Canva.com

Z masłem sytuacja nie wygląda to już tak kolorowo. Jego resztki pozostają na opakowaniu. Dlatego też papier po maśle może ci w tej sytuacji posłużyć jako "natłuszczacz" blaszki, czy naczynia żaroodpornego. Jest to działanie zgodne ze wspomnianą wcześniej ideą zero waste. W ten sposób wykorzystasz resztki masła i zapobiegniesz marnowaniu się żywności. Dobrze jest zmienić swoje codzienne nawyki i mieć znaczący wpływ na ilość produkowanych śmieci i marnowanej żywności. Zacznij działać już dziś, a wszelkie zmiany — rozpocznij od siebie. To bardzo proste!

Jak przechować papier po maśle, by można go było wykorzystać?

A co zrobić w sytuacji, gdy swoje plany, związane z wypiekami zamierzasz zrealizować w innym dniu? Masło jest w maselniczce, a ty zastanawiasz się, co zrobić z papierem? Na szczęście, możesz w bardzo prosty sposób zadbać o to, by resztki masła, jak i sam papier zachowały swoje odpowiednie właściwości. Wystarczy, że złożysz go na pół - tłustą stroną do wewnątrz i włożysz go do zamrażarki. Gdy będzie odpowiednia pora pieczenia ciasta, to wystarczy, że wyjmiesz papier z zamrażarki i nasmarujesz nim blachę. Prawda, że proste?

Papier po maśle możesz śmiało użyć do przygotowania czekoladowych trufli z Nutellą. Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy