NewsyOd ponad 30 lat serwuje oscarową kolację. Zdradza jak wygląda gala od kuchni

Od ponad 30 lat serwuje oscarową kolację. Zdradza jak wygląda gala od kuchni

Od ponad 30 lat serwuje oscarową kolację. Zdradza jak wygląda gala od kuchni
Ewa
28.03.2022 15:06, aktualizacja: 29.03.2022 16:12

Oscary – kolacja dla gwiazd. Jakie dania? Jakie menu? Kto przygotowuje posiłki? Jakie wino i szampan serwowane jest gwiazdom? Wczorajsza noc była jednym z najważniejszych wydarzeń roku w branży rozrywkowej. Miliony ludzi na całym świecie z zapartym tchem śledziło oscarową galę. Dziś zajrzymy, jak wyglądają Oscary od kuchni.

Oscary – menu na pierwszej edycji gali? Co serwowano?

Chociaż Oscary kuszą przepychem również pod względem eleganckich i wykwintnych dań, to nie było tak od zawsze. Pierwsza kolacja Oscarowa w 1929 roku wyglądała całkiem inaczej niż obecnie. Rozpoczęła się wyborem selera, orzechów, bułeczek i oliwek, a następnie zaowocowała miską consommé Celestine, czyli prostym bulionem serwowanym najczęściej z makaronem z naleśników. Następnie serwowano pół kurczak na toście- popularne i modne w tamtym czasie danie, które inspirowane było nieco droższą wersją z przepiórkami. Zamiast kurczaka można było wybrać solę smażoną na maśle. Wieczór kończył się lodami i ciastami, a ze względy na prohibicję nikt nie pił tego wieczoru alkoholu. A przynajmniej nie w legalny sposób ;)

Kto przygotowuje kolację na Oscarach? Kim jest Wolfgank Puck

Chef Wolfgang Puck and his team pose with the Black Power Kitchen team at the 94th Annual Academy Awards Governors Ball Press Preview held at the Hollywood and Highland Center on March 24, 2022 in Hollywood, California. (Photo by VALERIE MACON / AFP) (Photo by VALERIE MACON/AFP via Getty Images)
Chef Wolfgang Puck and his team pose with the Black Power Kitchen team at the 94th Annual Academy Awards Governors Ball Press Preview held at the Hollywood and Highland Center on March 24, 2022 in Hollywood, California. (Photo by VALERIE MACON / AFP) (Photo by VALERIE MACON/AFP via Getty Images)

Po raz kolejny nadszedł czas na najbardziej efektowne rozdanie nagród w roku. Już dziewiętnasty rok z rzędu austriacki  szef kuchni Wolfgang Puck, który przygotowuje kolację na Oscary, stworzył specjalne menu na wyjątkową Governors Ball- imprezę z największymi gwiazdami.

Po rozdaniu Oscarów wszyscy są tak głodni, że nie przejmują się tym, że to tuczy. Mamy szczęście. Większość ludzi nie je przed pójściem na Oskary. Każdy chce zmieścić się w swojej sukience, a makijaż i włosy zabierają dużo czasu, więc nie pozostawia to czasu na niespieszny lunch. Po imprezie ludzie zjedzą wszystko!

zdradza szef kuchni.

Menu na Oscarach. Jakie dania dla gwiazd?

Tegoroczne menu na Oscarach zawiera kultowe już dania, jak "Oscary", czyli małe kanapeczki z wędzonym łososiem, zapiekanka z kurczaka z czarnymi truflami i mini burgery Kobe z dojrzałym cheddarem i remoulade.

Obraz

Jakie dania są serwowane na Oscarach? Co jedzą gwiazdy? W menu na Oscarach znalazła się też japońska sałatka z brzoskwini, lucjan gotowany na parze z tajską przyprawą, tuńczyk nicejski z zielonymi oliwkami, i nowe opcje wegańskie, w tym sałatka z jarmużu z grillowanym karczochem i winegretem cytrynowym, soczewica bieługa z kalafiorem i warzywami dla dzieci oraz farro z jabłkiem, burakiem i przyprawionym orzechem włoskim.

Najwięcej chętnych jest na Mini Kobe Burgers. Mogę dać im kawior, ale to burgery wśród gwiazd robią furorę. Przeszliśmy od zwykłej wołowiny do wołowiny kobe i czasami dokładaliśmy do nich czarne trufle. Niektórzy ludzie pytają „co jest czarnego na wierzchu?” Nie wszyscy są smakoszami, którzy przyjeżdżają na Oskary!

opowiada Wolfgang Puck

Obraz

Ile osób pracuje w kuchni nad potrawami na Oscary?

Oscary – ile osób pracuje w kuchni nad daniami? Wyżywienie dla 1500 najważniejszych osób w Hollywood wymaga ogromnej organizacji. W kuchni pracuje 300 kucharzy, a serwis na sali świadczy 650 kelnerów. Ilości jedzenia również robią wrażenie: 5 kg kawioru, prawie 5 kg białych trufli z Włoch i zimowych czarnych trufli z Burgundii. Całość zdobić będzie ponad 13 kg jadalnego złota. Uczestnicy oscarowej gali mogli skusić się również na ponad 150 różnych deserów: od Creme Brulee, przez makaroniki, na jadalnych żyrandolach z cukru kończąc.

Wszystko oczywiście w towarzystwie drogiego szampana i najlepszego wina. Zdobywcy Oscarów, nominowani i prezenterzy wznosili toast zampanem Thiénot, ekskluzywnym szampanem oscarowym, a także tegorocznym koktajlem The Ultimat Blue Sunrise, zrobionym z najwyższej jakości wódki Ultimat i świeżej jagody z sokiem z mango.

Obraz

W trosce o środowisko Akademia obiecuje recykling materiałów użytych podczas imprezy, kompostowanie kompozycji kwiatowych i przekazanie niewykorzystanej, przygotowanej żywności specjalistom z Los Angeles, aby zakończyć głód

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także