Od ponad 30 lat serwuje oscarową kolację. Zdradza jak wygląda gala od kuchni
Oscary – kolacja dla gwiazd. Jakie dania? Jakie menu? Kto przygotowuje posiłki? Jakie wino i szampan serwowane jest gwiazdom? Wczorajsza noc była jednym z najważniejszych wydarzeń roku w branży rozrywkowej. Miliony ludzi na całym świecie z zapartym tchem śledziło oscarową galę. Dziś zajrzymy, jak wyglądają Oscary od kuchni.
Oscary – menu na pierwszej edycji gali? Co serwowano?
Chociaż Oscary kuszą przepychem również pod względem eleganckich i wykwintnych dań, to nie było tak od zawsze. Pierwsza kolacja Oscarowa w 1929 roku wyglądała całkiem inaczej niż obecnie. Rozpoczęła się wyborem selera, orzechów, bułeczek i oliwek, a następnie zaowocowała miską consommé Celestine, czyli prostym bulionem serwowanym najczęściej z makaronem z naleśników. Następnie serwowano pół kurczak na toście- popularne i modne w tamtym czasie danie, które inspirowane było nieco droższą wersją z przepiórkami. Zamiast kurczaka można było wybrać solę smażoną na maśle. Wieczór kończył się lodami i ciastami, a ze względy na prohibicję nikt nie pił tego wieczoru alkoholu. A przynajmniej nie w legalny sposób ;)
Kto przygotowuje kolację na Oscarach? Kim jest Wolfgank Puck
Po raz kolejny nadszedł czas na najbardziej efektowne rozdanie nagród w roku. Już dziewiętnasty rok z rzędu austriacki szef kuchni Wolfgang Puck, który przygotowuje kolację na Oscary, stworzył specjalne menu na wyjątkową Governors Ball- imprezę z największymi gwiazdami.
zdradza szef kuchni.
Menu na Oscarach. Jakie dania dla gwiazd?
Tegoroczne menu na Oscarach zawiera kultowe już dania, jak "Oscary", czyli małe kanapeczki z wędzonym łososiem, zapiekanka z kurczaka z czarnymi truflami i mini burgery Kobe z dojrzałym cheddarem i remoulade.
Jakie dania są serwowane na Oscarach? Co jedzą gwiazdy? W menu na Oscarach znalazła się też japońska sałatka z brzoskwini, lucjan gotowany na parze z tajską przyprawą, tuńczyk nicejski z zielonymi oliwkami, i nowe opcje wegańskie, w tym sałatka z jarmużu z grillowanym karczochem i winegretem cytrynowym, soczewica bieługa z kalafiorem i warzywami dla dzieci oraz farro z jabłkiem, burakiem i przyprawionym orzechem włoskim.
opowiada Wolfgang Puck
Ile osób pracuje w kuchni nad potrawami na Oscary?
Oscary – ile osób pracuje w kuchni nad daniami? Wyżywienie dla 1500 najważniejszych osób w Hollywood wymaga ogromnej organizacji. W kuchni pracuje 300 kucharzy, a serwis na sali świadczy 650 kelnerów. Ilości jedzenia również robią wrażenie: 5 kg kawioru, prawie 5 kg białych trufli z Włoch i zimowych czarnych trufli z Burgundii. Całość zdobić będzie ponad 13 kg jadalnego złota. Uczestnicy oscarowej gali mogli skusić się również na ponad 150 różnych deserów: od Creme Brulee, przez makaroniki, na jadalnych żyrandolach z cukru kończąc.
Wszystko oczywiście w towarzystwie drogiego szampana i najlepszego wina. Zdobywcy Oscarów, nominowani i prezenterzy wznosili toast zampanem Thiénot, ekskluzywnym szampanem oscarowym, a także tegorocznym koktajlem The Ultimat Blue Sunrise, zrobionym z najwyższej jakości wódki Ultimat i świeżej jagody z sokiem z mango.
W trosce o środowisko Akademia obiecuje recykling materiałów użytych podczas imprezy, kompostowanie kompozycji kwiatowych i przekazanie niewykorzystanej, przygotowanej żywności specjalistom z Los Angeles, aby zakończyć głód