PrzepisKarol Okrasa nawet cebulę do mielonych przygotowuje jak nikt inny. Dzięki niej mają więcej smaku i aromatu

Karol Okrasa nawet cebulę do mielonych przygotowuje jak nikt inny. Dzięki niej mają więcej smaku i aromatu

Niezwykłe mielone Karola Okrasy - Pyszności; Foto: Canva.com ; instagram.com/karol.okrasa
Niezwykłe mielone Karola Okrasy - Pyszności; Foto: Canva.com ; instagram.com/karol.okrasa
Agnieszka
14.09.2022 15:31, aktualizacja: 14.09.2022 19:59

Karol Okrasa zdradził na kanale YouTube - KuchniaLidla przepis na idealne kotlety mielone. Mają rewelacyjną konsystencję i nie rozpadają się podczas smażenia. Poza tym danie jest wyjątkowo smaczne! Jeśli masz ochotę przygotować te wspaniałe kotlety mielone - poniżej podajemy na nie przepis.

Kotlety mielone stanowią klasyczną potrawę obiadową. Prawie każdy z nas wie, jak je zrobić. Jednak nie zawsze wychodzą idealnie. W konsekwencji na talerz lądują wyjątkowo twarde, suche kotlety. Na pomoc przychodzi Karol Okrasa, który pokazuje krok po kroku jak wykonać to kultowe danie.

Sekret idealnych kotletów mielonych

Cebulka - Pyszności; Foto: Canva.com
Cebulka - Pyszności; Foto: Canva.com

Okazuje się, że sekret idealnych kotletów tkwi w szczegółach. Jednym z nich jest dodanie do masy mięsnej mocno podsmażonej cebulki na smalcu. Tak przygotowana cebula jest słodka i delikatna - rewelacyjnie współgra z mięsem. Dzięki temu mielone są wyjątkowo smaczne i wyróżniają się głębokim aromatem.

Poza tym Karol Okrasa zamiast bułki dodaje do masy mięsnej ugotowaną kaszę. Składnik ten wspaniale spulchnia kotlety. Należy zaznaczyć, że sprawdzi się tutaj zarówno kasza jęczmienna, jak i jaglana. 

Kotlety mielone według Karola Okrasy

Smażenie kotletów - Pyszności; Foto: Canva.com
Smażenie kotletów - Pyszności; Foto: Canva.com

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 100 - 150 g ugotowanej kaszy jęczmiennej
  • cebula
  • jajko
  • bułka tarta
  • smalec
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Cebulę obierz i pokrój na drobną kostkę. Następnie wrzuć ją na rozgrzany smalec na patelni. Smaż ją na małym ogniu, aż nabierze głębokiego, brązowego koloru. W kolejnym kroku odcedź cebulkę i odłóż ją na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.

Mięso mielone przełóż do głębokiego naczynia. Dodaj do niego dużą ilość pieprzu, a następnie sól i cebulkę. Na końcu dodaj ostudzoną, ugotowaną kaszę jęczmienną i rozmącone jajko. Masę dokładnie wyrabiaj rękoma.

W kolejnym kroku formuj owalne i lekko spłaszczone kotleciki. Kotlety obtaczaj w bułce tartej i smaż z obu stron na smalcu. Tłuszcz nie powinien wyróżniać się zbyt wysoką temperaturą. Karol Okrasa serwuje mielone z selerowo - ziemniaczanym puree.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować zapiekankę z mięsa mielonego i cebuli krok po kroku.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także