Karol Okrasa nawet cebulę do mielonych przygotowuje jak nikt inny. Dzięki niej mają więcej smaku i aromatu

Karol Okrasa zdradził na kanale YouTube - KuchniaLidla przepis na idealne kotlety mielone. Mają rewelacyjną konsystencję i nie rozpadają się podczas smażenia. Poza tym danie jest wyjątkowo smaczne! Jeśli masz ochotę przygotować te wspaniałe kotlety mielone - poniżej podajemy na nie przepis.

ObrazekNiezwykłe mielone Karola Okrasy - Pyszności; Foto: Canva.com ; instagram.com/karol.okrasa
Agnieszka

Kotlety mielone stanowią klasyczną potrawę obiadową. Prawie każdy z nas wie, jak je zrobić. Jednak nie zawsze wychodzą idealnie. W konsekwencji na talerz lądują wyjątkowo twarde, suche kotlety. Na pomoc przychodzi Karol Okrasa, który pokazuje krok po kroku jak wykonać to kultowe danie.

Sekret idealnych kotletów mielonych

Obrazek
Cebulka - Pyszności; Foto: Canva.com

Okazuje się, że sekret idealnych kotletów tkwi w szczegółach. Jednym z nich jest dodanie do masy mięsnej mocno podsmażonej cebulki na smalcu. Tak przygotowana cebula jest słodka i delikatna - rewelacyjnie współgra z mięsem. Dzięki temu mielone są wyjątkowo smaczne i wyróżniają się głębokim aromatem.

Poza tym Karol Okrasa zamiast bułki dodaje do masy mięsnej ugotowaną kaszę. Składnik ten wspaniale spulchnia kotlety. Należy zaznaczyć, że sprawdzi się tutaj zarówno kasza jęczmienna, jak i jaglana. 

Kotlety mielone według Karola Okrasy

Obrazek
Smażenie kotletów - Pyszności; Foto: Canva.com

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 100 - 150 g ugotowanej kaszy jęczmiennej
  • cebula
  • jajko
  • bułka tarta
  • smalec
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Cebulę obierz i pokrój na drobną kostkę. Następnie wrzuć ją na rozgrzany smalec na patelni. Smaż ją na małym ogniu, aż nabierze głębokiego, brązowego koloru. W kolejnym kroku odcedź cebulkę i odłóż ją na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.

Mięso mielone przełóż do głębokiego naczynia. Dodaj do niego dużą ilość pieprzu, a następnie sól i cebulkę. Na końcu dodaj ostudzoną, ugotowaną kaszę jęczmienną i rozmącone jajko. Masę dokładnie wyrabiaj rękoma.

W kolejnym kroku formuj owalne i lekko spłaszczone kotleciki. Kotlety obtaczaj w bułce tartej i smaż z obu stron na smalcu. Tłuszcz nie powinien wyróżniać się zbyt wysoką temperaturą. Karol Okrasa serwuje mielone z selerowo - ziemniaczanym puree.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować zapiekankę z mięsa mielonego i cebuli krok po kroku.

Wybrane dla Ciebie
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯