Karol Okrasa nawet cebulę do mielonych przygotowuje jak nikt inny. Dzięki niej mają więcej smaku i aromatu

Karol Okrasa zdradził na kanale YouTube - KuchniaLidla przepis na idealne kotlety mielone. Mają rewelacyjną konsystencję i nie rozpadają się podczas smażenia. Poza tym danie jest wyjątkowo smaczne! Jeśli masz ochotę przygotować te wspaniałe kotlety mielone - poniżej podajemy na nie przepis.

ObrazekNiezwykłe mielone Karola Okrasy - Pyszności; Foto: Canva.com ; instagram.com/karol.okrasa
Agnieszka

Kotlety mielone stanowią klasyczną potrawę obiadową. Prawie każdy z nas wie, jak je zrobić. Jednak nie zawsze wychodzą idealnie. W konsekwencji na talerz lądują wyjątkowo twarde, suche kotlety. Na pomoc przychodzi Karol Okrasa, który pokazuje krok po kroku jak wykonać to kultowe danie.

Sekret idealnych kotletów mielonych

Obrazek
Cebulka - Pyszności; Foto: Canva.com

Okazuje się, że sekret idealnych kotletów tkwi w szczegółach. Jednym z nich jest dodanie do masy mięsnej mocno podsmażonej cebulki na smalcu. Tak przygotowana cebula jest słodka i delikatna - rewelacyjnie współgra z mięsem. Dzięki temu mielone są wyjątkowo smaczne i wyróżniają się głębokim aromatem.

Poza tym Karol Okrasa zamiast bułki dodaje do masy mięsnej ugotowaną kaszę. Składnik ten wspaniale spulchnia kotlety. Należy zaznaczyć, że sprawdzi się tutaj zarówno kasza jęczmienna, jak i jaglana. 

Kotlety mielone według Karola Okrasy

Obrazek
Smażenie kotletów - Pyszności; Foto: Canva.com

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 100 - 150 g ugotowanej kaszy jęczmiennej
  • cebula
  • jajko
  • bułka tarta
  • smalec
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Cebulę obierz i pokrój na drobną kostkę. Następnie wrzuć ją na rozgrzany smalec na patelni. Smaż ją na małym ogniu, aż nabierze głębokiego, brązowego koloru. W kolejnym kroku odcedź cebulkę i odłóż ją na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.

Mięso mielone przełóż do głębokiego naczynia. Dodaj do niego dużą ilość pieprzu, a następnie sól i cebulkę. Na końcu dodaj ostudzoną, ugotowaną kaszę jęczmienną i rozmącone jajko. Masę dokładnie wyrabiaj rękoma.

W kolejnym kroku formuj owalne i lekko spłaszczone kotleciki. Kotlety obtaczaj w bułce tartej i smaż z obu stron na smalcu. Tłuszcz nie powinien wyróżniać się zbyt wysoką temperaturą. Karol Okrasa serwuje mielone z selerowo - ziemniaczanym puree.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować zapiekankę z mięsa mielonego i cebuli krok po kroku.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej