Patent na mielone ze zdrową niespodzianką w środku. Pyszny sposób na krzepiący obiad
Kotlety mielone można przygotowywać na wiele różnych sposób. Dziś mamy dla Ciebie zaskakując patent na tradycyjne danie, które odmieni tradycyjną potrawę.
07.09.2022 14:23
Mielone inaczej
Każda gospodyni domowa ma swój sprawdzony patent na idealne kotlety mielone. Jedni do środka dodają namoczoną chałkę, inni stawiają na bułkę tartą. Takie kotlety to klasyk naszej polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego- są smaczne, sycące i robi się je naprawdę szybko. Jeśli jednak szukasz trochę odmiany i chcesz urozmaicić swój jadłospis, to koniecznie wypróbuj kotletów mielonych z brukselką. To nasz patent na przemycenie do diety dodatkowych warzyw. Tak przygotowane kotlety smakują dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno. W tej drugiej wersji kojarzą nam się z kanapki z mielonym i ketchupem, które robiła nasza mama- też tak jadałeś? ;)
Kotlety mielone z brukselką
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego z łopatki
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mleka
- 2 ząbki świeżego czosnku
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól i pieprz do smaku
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 10-12 brukselek
- olej do smażenia
- cukier
Sposób przygotowania:
Zacznij od przygotowania brukselki. Dokładnie ją umyj, oczyść i usuń zażółcone liście. Wrzuć do gotującej się wody. Od momentu ponownego zagotowania gotuj brukselkę przez 5-6 minut. Na 1 litr wody dodaj 1 łyżeczkę soli oraz 1 łyżeczkę cukru, aby złagodzić gorzkość warzywa. Po ugotowaniu brukselkę odcedź i wystudź.
Mięso przełóż do miski, dodaj jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz, sól oraz gałkę muszkatołową. Całość dokładnie wymieszaj, żeby składniki dobrze się połączyły. Jeśli masa wychodzi zbyt rzadka- dosyp do niej 1-2 łyżki bułki tartej. Zagęści ona nasze kotlety.
Z masy uformuj placki, umieść na nich brukselkę i zamknij w kotleta. Obtocz kotlety mielone w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, aż ładnie się zarumienią.
Gotowe kotlety serwuj z ziemniakami i surówką. Smacznego!