Bezcenny przepis na kotlety mielone Jana Kuronia. Zdradził mu go jego ojciec zanim umarł!

Kotlety mielone to klasyk polskiej kuchni. Królują w wielu domach, najczęściej w towarzystwie buraczków i mizerii, chociaż niektórzy wybierają też marchewkę z groszkiem czy też inne surówki. Bez względu na to, z czym je jesz- muszą być przede wszystkim pyszne.

Obrazek
Ewa

Jakub Kuroń, wywodzący się ze znanej rodziny Kuroniów, gdzie gotowanie jest rodzinna tradycją, podzielił się przepisem na perfekcyjne kotlety mielone. Zdradził mu go jego ojciec - Maciej Kuroń!

Przygotuj dla 4 osób:

  • 500 g mielone mięsa wieprzowego (najlepiej z łopatki lub karkówki)
  • czerstwa bułka pszenna
  • szklanka mleka
  • jajko
  • cebula
  • jedna łyżeczka majeranku
  • sól i pieprz
  • bułka tarta (do obtoczenia kotletów)
  • olej do smażenia

Mięso mielone to podstawa. Niestety, zdarza się, że to pakowane nie jest najlepszej jakości. Jeśli tylko masz taką możliwość- poproś o zmielenie na miejscu lub zrób to samemu w domu!

Krok 1: Przygotuj dodatki do mięsa

Czerstwą bułkę namocz w mleku, aż będzie miękka. Na patelni podsmaż pokrojoną drobno cebulę. Do mięsa dodaj przyprawy, miękką bułkę i cebulę.

Obrazek

Krok 2: Wyrabiaj mięso

Dokładnie wyrób mięso, żeby składniki dokładnie się połączyły. Zwilżonymi rękami uformuj kotlety i obtocz w bułce tartej.

Obrazek

Krok 3: Usmaż kotlety

Uformowane kotlety smaż na rozgrzanym oleju przez ok. 5 minut z każdej strony, na średniej mocy.

Obrazek

Krok 4: Serwuj obiad!

Usmażone kotlety podawaj z ziemniakami lub puree i ulubionymi dodatkami.

Obrazek

Możesz też zrobić kotlety z piekarnika!

Jeśli chcesz trochę zmniejszyć kaloryczność swoich kotletów, to spróbuj przygotować je w piekarniku. Jest przy nich jeszcze mniej pracy, a efekt jest równie pyszny.

Przygotuj:

  • 500 g mięso mielonego z szynki wieprzowej
  • 2 łyżki posiekanej dymki
  • 1 jajko
  • 1 bułka czerstwa, namoczona w mleku i odciśnięta
  • 1 starty ząbek czosnku
  • opcjonalnie: kawałek imbiru
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 2 łyżki posiekanej natki
  • sól, pieprz

Zacznij od połączenia składników

Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie razem. Wyrabiaj ręką przez minimum 5 minut. Im dłużej tym lepiej- dobrze połączone składniki to podstawa.

Obrazek

Uformuj 4 duże lub 6 mniejszych kotletów

Ułóż je na blaszce do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego do 250 st. Celsjusza na ok. 10 minut. I gotowe! Pyszne kotlety z piekarnika podawaj z mizerią i ziemniakami.

Obrazek

Odwiedź instagram Jana Kuronia, na którym dzieli się swoimi przepisami:

Wybrane dla Ciebie
Biorę arkusz i zawijam na części. Przekąska lepsza niż nudne kanapki
Biorę arkusz i zawijam na części. Przekąska lepsza niż nudne kanapki
Do rosołu dorzucam trochę trawy. Azjaci zaklaskaliby z uznaniem
Do rosołu dorzucam trochę trawy. Azjaci zaklaskaliby z uznaniem
Większość nie wie, co oznacza taki wygląd kiszonej kapusty. Porcja zdrowia ląduje w koszu
Większość nie wie, co oznacza taki wygląd kiszonej kapusty. Porcja zdrowia ląduje w koszu
Takie zapiekanki sprzedawali 30 lat temu w budkach. Kluczowy jest trik z pieczarkami
Takie zapiekanki sprzedawali 30 lat temu w budkach. Kluczowy jest trik z pieczarkami
Zamiast wyrzucać, wrzuć do rosołu. Wzmocni smak nawet mdłego wywaru
Zamiast wyrzucać, wrzuć do rosołu. Wzmocni smak nawet mdłego wywaru
Dla wielu to najważniejszy składnik. Ja omijam i zgarniam gromy od babci
Dla wielu to najważniejszy składnik. Ja omijam i zgarniam gromy od babci
Włosi się nią zajadają. Rozgrzeje nawet po długim spacerze
Włosi się nią zajadają. Rozgrzeje nawet po długim spacerze
Zaparz zamiast zwykłej kawy. Rozkręci metabolizm i poprawi odporność
Zaparz zamiast zwykłej kawy. Rozkręci metabolizm i poprawi odporność
Do śledzia dorzucam cytrusy. Wszystkie ciotki niemal błagają o przepis
Do śledzia dorzucam cytrusy. Wszystkie ciotki niemal błagają o przepis
Bez grama mąki pszennej. Ten włoski placek wygryzie nawet omlety
Bez grama mąki pszennej. Ten włoski placek wygryzie nawet omlety
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał